Atacuri rusești fără precedent asupra arhitecturii europene de securitate. Anunţul făcut de 6 ţări NATO
Miniștrii de externe din Marea Britanie, Germania, Franța, Polonia, Italia și Spania au lansat marţi dimineață o declarație comună, prin care condamnă atacurile sistematice ale Rusiei asupra arhitecturii europene de securitate , pe care le numesv "fără precedent în varietatea și amploarea lor".
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Dezbaterile Observator încep astăzi la Antena 1, ora 19:30, cu un invitat surpriză: Nicuşor Dan
- ANM anunță ninsori în București, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Vreme rece în Capitală, în următoarele zile
"Activitățile hibride tot mai numeroase ale Moscovei împotriva țărilor NATO și UE sunt fără precedent în varietatea și amploarea lor, creând un risc semnificativ de securitate", au transmis miniștrii.
Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a avertizat Mocova că va închide restul consulatelor ruse din Polonia dacă nu încetează să comită acte de sabotaj în Europa. "Am închis consulatul din Poznan. Dacă nu se opresc, le vom închide pe restul", a spus el într-o conferință de presă.
Cabluri de telecomunicaţii avariate în Marea Baltică
Ministrul apărării german Boris Pistorius a declarat marţi că un "sabotaj" se află cu certitudine la originea distrugerilor constatate la două cabluri de telecomunicaţii din Marea Baltică, între Finlanda şi Germania de o parte şi Suedia şi Lituania de altă parte.
- Un cablu submarin de telecomunicaţii între Helsinki şi Rostock, rupt în mod misterios. Autorităţile...
- Radmila Şekerinska, noul secretar general adjunct al NATO. Cine e femeia care îi va lua locul lui Mircea Geoană
- Război în Ucraina, ziua 1.000. Bilanţul pierderilor după un asediu de aproape trei ani. Care este realitatea pe...
- Avertismentul Rusiei, după ce SUA au anunţat că vor permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă:...
"Nimeni nu (poate) crede că aceste cabluri au fost tăiate accidental (...) Trebuie să pornim de la principiul (...) că este vorba despre un sabotaj", a declarat Pistorius, în marginea unei reuniuni a miniştrilor apărării ai statelor din UE care are loc la Bruxelles. "Nu cred în versiunile privind ancore (ale unor nave) care au provocat din întâmplare distrugeri la aceste cabluri", a adăugat ministrul german.
Guvernele german şi finlandez au anunţat luni declanşarea unei anchete asupra cauzelor ruperii unui cablu submarin de fibră optică între Helsinki şi Rostok, port în nordul Germaniei. Într-o declaraţie comună, cele două ţări au vorbit despre "războiul hibrid" şi ameninţarea rusă, declarându-se "profund îngrijorate". Acest cablu submarin, cu o lungime de 1.173 de kilometri, urmează parţial aceeaşi rută precum gazoductul Nord Stream, care a fost distrus în urmă cu doi ani, aminteşte dpa.
Luni seara, televiziunea lituaniană LRT a afirmat la rândul său, citând operatorul suedez de telecomunicaţii Telia, că un cablu de telecomunicaţii între Suedia şi Lituania a fost avariat duminică. Mai multe incidente au avut loc în ultimele luni în spaţiul baltic, zonă maritimă împărţită între ţările nordice, ţările baltice, Polonia şi Germania, îngrijorate de ameninţările de destabilizare atribuite Moscovei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰