Antena Meniu Search
x

Atentate Paris: Autoritățile marocane au arestat un cetățean belgian! Acesta a avut legătură directă cu atacurile

Autoritățile marocane au arestat un cetățean belgian de origine marocană care a avut legătură directă cu autorii atacurilor teroriste de la Paris comise pe 13 noiembrie anul trecut și soldate cu 130 de morți și cel puțin 350 de răniți

Autoritățile marocane au arestat un cetățean belgian de origine marocană care a avut legătură directă cu autorii atacurilor teroriste de la Paris comise pe 13 noiembrie anul trecut și soldate cu 130 de morți și cel puțin 350 de răniți

Într-un comunicat de presă, Ministerul de Interne marocan a dezvăluit doar inițialele numelui în arabă al celui arestat (G.A. sau J.A.) și a precizat că el a luptat în Siria alături de Frontul Al-Nosra înainte de a adera la gruparea jihadistă Statul Islamic.

Suspectul a fost arestat pe 15 ianuarie în localitatea Al-Mohammadiya, situată în apropiere de Casablanca.

'El a mers în Siria împreună cu unul dintre atacatorii sinucigași de la Saint Denis', mai relevă comunicatul citat. Suspectul a fost pregătit în utilizarea diferitelor arme și în tactici de gherilă, dar a părăsit Siria, după care a ajuns în Olanda via Turcia, Germania și Belgia. Ulterior, el a plecat în Maroc.

Comise de cel puțin nouă jihadiști, împărțiți în trei echipe operative, exploziile sinucigașe de la Paris au vizat zona arenei Stade de France, iar rafalele de arme automate au ucis persoane aflate la mai multe terase și în sala de concerte Bataclan din capitala franceză.

Salah Abdeslam (26 de ani), bănuit că a avut cel puțin un rol-cheie logistic, a dispărut după ce a părăsit Parisul cu ajutorul unor prieteni imediat după atentate.

Până acum, ancheta a pus în lumină legăturile strânse ale celor patru cu cetățeanul belgian de origine marocană Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor, ucis pe 18 noiembrie într-o operațiune a poliției franceze în suburbia pariziană Saint-Denis: originari din cartierul Molenbeek din Bruxelles și complici în infracționalitatea minoră, ei se cunoșteau de peste 10 ani.

Bănuit că a avut la rândul său un rol important, Mohamed Abrini, un alt belgian de origine marocană văzut în compania lui Abdeslam cu două zile înainte și indubitabil după atentate, face și el obiectul unui mandat de arestare internațional.

Anchetatorii îi mai caută pe doi indivizi, suspectați de complicitate, controlați în Austria alături de Salah Abdeslam la începutul lui septembrie, când în posesia lor s-au găsit documente de călătorie false pe numele Samir Bouzid și Soufiane Kayal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Atentate Paris: Autoritățile marocane au arestat un cetățean belgian! Acesta a avut legătură directă cu atacurile