Antena Meniu Search
x

”Au sânge pe mâini”. Indignare în Polonia, după moartea unei femei căreia i s-a refuzat un avort, deși inima fătului încetase să bată

Familia unei poloneze care a murit, marți, după ce medicii au refuzat să-i facă un avort deși inima unuia dintre gemenii pe care îi purta în pântec a încetat să mai bată, a acuzat guvernul că are „sânge pe mâini”. Deși la o săptămână de la prima pierdere s-a stins și cel de-al doilea făt în pântecul mamei lor, medicii au întârziat o intervenție chirurgicală alte două zile, timp în care starea de sănătate a mamei s-a agravat.

de Redactia Observator

la 27.01.2022, 18:46

”Au sânge pe mâini”. Indignare în Polonia, după moartea unei femei căreia i s-a refuzat un avort, deși inima fătului încetase să bată
”Au sânge pe mâini”. Indignare în Polonia, după moartea unei femei căreia i s-a refuzat un avort, deși inima fătului încetase să bată - The Guardian

Femeia, identificată doar ca Agnieszka T, ar fi fost în primul trimestru al unei sarcini gemelare când a fost internată la spitalul Sfânta Fecioară Maria din Częstochowa pe 21 decembrie. Moartea ei survine la un an după ce Polonia a introdus una dintre cele mai restrictive legi din Europa privind avortul.

Potrivit unui comunicat emis de familia femeii, tânăra de 37 de ani avea dureri când a ajuns la spital, dar era „pe deplin conștientă și într-o formă fizică bună”, scrie The Guardian.

Femeia era gravidă cu gemeni, care au murit la o săptămână distanță unul de celălalt

Primul făt a murit în uter pe 23 decembrie, dar medicii au refuzat să-l îndepărteze, citând legislația actuală privind avortul, iar familia lui Agnieszka susține că „starea ei s-a deteriorat rapid”. Spitalul a așteptat până când bătăile inimii celui de-al doilea geamăn s-au oprit, o săptămână mai târziu, apoi a așteptat încă două zile înainte de a întrerupe sarcina pe 31 decembrie.

Pe acelaşi subiect

Agnieszka a murit pe 25 ianuarie, după câteva săptămâni în care starea ei de sănătate era din ce în ce mai gravă. Familia ei suspectează că a murit în urma șocului septic, dar spitalul nu a identificat cauza morții ei în comunicatul emis miercuri.

„Aceasta este dovada faptului că actualul guvern are sânge pe mâini”, a declarat familia femeii într-o declarație pe Facebook. Familia a postat, de asemenea, imagini tulburătoare cu Agnieszka, cu puțin timp înainte de a muri.

După întreruperea sarcinii, un preot a fost chemat de personalul spitalului pentru a face o înmormântare pentru gemeni, a spus familia Agnieszka.

Legea anti-avort din Polonia a mai făcut o victimă: o gravidă căreia i s-a rupt apa la 22 de săptămâni 

Moartea femeii vine la scurt timp după ce o altă tânără, pe nume Izabela, s-a stins în septembrie anul trecut după ce i s-a refuzat intervenția medicală deși i se rupseseră membranele în a 22-a săptămână de sarcină. 

Familia ei susține că tinerei de 30 de ani i s-a refuzat avortul sau operația de cezariană și că spitalul a invocat legile țării privind avortul. O anchetă a constatat un „malpraxis medical” în cazul morții Izabelei, iar spitalul a fost amendat.

Potrivit declarației spitalului, Agnieszka a fost testată pozitiv pentru Covid înainte de moarte, deși fusese negativă de două ori la prima internare. „Subliniem că personalul spitalului a făcut toate acțiunile necesare pentru salvarea pacientului”, se arată în comunicat. Nu este clar dacă a fost dispusă autopsia.

Soțul tinerei a rămas acum unicul părinte pentru ceilalți trei copii ai lor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » ”Au sânge pe mâini”. Indignare în Polonia, după moartea unei femei căreia i s-a refuzat un avort, deși inima fătului încetase să bată