Antena Meniu Search
x

Video Austria ne dă un deget, dar cere la schimb toată mâna. Condiţiile puse de Viena pentru a ne primi în Schengen. Bulgarii au refuzat deja oferta

Austria deschide puţin poarta spre Schengen. Am putea circula fără controale prin Europa, dar numai cu avionul, nu pe şosele. În schimb, pune condiţii grele. Să preluăm povara emigranţilor afgani şi sirieni care au împânzit Austria - 30.000 doar anul trecut. Viena a cerut acelaşi lucru şi Bulgariei. Premierul de la Sofia a respins imediat oferta. Marcel Ciolacu a făcut, însă, un anunţ triumfător pe Facebok. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 10.12.2023, 19:57

Vezi și

Schimbarea de poziţie a Vienei vine la un an de când Austria ne-a spus "nein".  "Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România." a scris azi-noapte pe Facebook premierul Marcel Ciolacu. 

Informaţia a apărut prima dată aseară în presa austriacă - ministrul de Interne Gerhard Karner este gata să nuanţeze veto-ul.

"Există o dinamică cu un ton mai pozitiv, dar care, deocamdată, rămâne în chenarul prudenței și al negocierilor." Optimismul lui Ciolacu a fost contrazis, însă, rapid, de partenerul de coaliţie. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, vorbeşte despre prudenţă şi negocieri. Flexibilitatea Austriei vine la pachet cu nişte condiţii stricte. 

Bianca Iacob, reporter Observator: "Austria ne-a dat un deget, dar ne cere la schimb toată mâna. Pentru a deschide graniţele aeriene, România ar trebui să sporească operaţiunile Frontex şi să atragă bani europeni pentru asta. În plus, ar vrea să creştem numărul controalelor la frontierele cu Bulgaria şi Ungaria şi, nu în ultimul rând, să oferim azil migranţilor, în special afgani şi sirieni."

Pe acelaşi subiect

România rămâne în afara frontierelor terestre ale spaţiului Schengen

În plus, pentru interesele economice ale României este mai important să i se deschidă frontierele terestre, nu cele aeriene. 

Vlad Gheorghe, europarlamentar: "Nu ne lasă rutier acolo unde sunt şi daunele şi durerea marea, acolo unde stă Diaspora, unde stau românii la coadă cu orele. Hai să vă arăt cum e. 6 kilometri şi jumătate până la vamă, până la intarea în România."

Marcel Ciolacu, premierul României: "Vom cere să fie un consiliu extraordinar JAI în decembrie cu privirea la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Vom lupta pentru aceste şanse."

Victor Negrescu, europarlamentar: "Calendarul de zbor se schimbă în luna martie, însă am putea intra pe cale aeriană poate şi mai rapid dacă există bunăvoinţă din partea tuturor statelor din zona de liberă circulaţie."

Aderarea ne-a fost blocată pe 8 decembrie anul trecut, la Consiliul pentru justiţiei şi afaceri interne. În toamnă, premierul Ciolacu ameninţa să atace Austria la Curtea Europeană de Justiţie pentru că România pierde şase miliarde de euro fiindcă nu este primită în spaţiul european de liberă circulaţie. Cu toate acestea, la o lună distanţă, cancelarul Karl Nehammer se arăta inflexibil - spune că extinderea Schengen este de neconceput pentru Austria.

Chiar dacă Viena îşi nuanţează acum veto-ul, rămâne de convins şi Olanda. Şi ea ne-a dat vot negativ acum un an. Între timp, venirea la putere a extremiştilor de dreapta în Olanda ar putea îngreuna negocierile pentru aderarea noastră la Schengen.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Austria ne dă un deget, dar cere la schimb toată mâna. Condiţiile puse de Viena pentru a ne primi în Schengen. Bulgarii au refuzat deja oferta