Avertisment de la specialişti: Calota de gheaţă din Groenlanda se fragmentează mai repede decât în trecut
Calota de gheață din Groenlanda se fragmentează mai repede decât în trecut, avertizează oamenii de știință.
- Ce au ridicat procurorii din casa Laurei Vicol după ce au reţinut-o în dosarul Nordis. DETALII la Observator 13:00, la Antena 1
- Regula zgârcitului sau cum să rezişti tentaţiei de a-ți cumpăra ceva spontan. Guda: Sunt mândru că sunt econom
A doua masă de gheață din lume prin prisma dimensiunilor sale - calota de gheață din Groenlanda - se fragmentează mai repede decât în trecut, au avertizat oamenii de știință, informează DPA.
Folosind hărți tridimensionale ale suprafeței stratului de gheață, cercetătorii au constatat că, între 2016 și 2021, crevasele au devenit semnificativ mai largi și mai adânci la marginile acestei calote unde există scurgeri rapide de apă.
Calota de gheaţă din Groenlanda se fragmentează mai repede decât în trecut
Noul studiu, publicat în revista Nature Geoscience, va fi utilizat pentru a ameliora modelele de prognoză ce vizează comportamentul din viitor al calotei de gheață din Groenlanda.
- Guvernatorul statului New Jersey afirmă că a ascuns în locuința sa o imigrantă ilegală: "Nu voi intra în prea...
- Zelenski restructurează armata în plin război. 50.000 de militari din toate ramurile, "transferați" la Forțele...
- Cutremure în mai multe zone ale Mediteranei. Ce spun experții despre seismele care au lovit în Santorini, Mallorca...
- Agenția USAID, condusă de Marco Rubio. A fost transferată sub controlul Departamentului de Stat
- Răspunsul Chinei la tarifele lui Trump: Anunţă taxe la mai multe produse americane și deschide o investigație...
Dispariția ghețurilor din Groenlanda a dus la o creștere a nivelului mării cu aproximativ 14 milimetri începând din 1992, au declarat oamenii de știință. Dacă întreaga calotă de gheață din Groenlanda se va topi, atunci nivelul mării ar putea să crească cu șapte metri, au avertizat ei.
Autorul principal al studiului, Tom Chudley, profesor la Facultatea de Geografie din cadrul Universității Durham din Regatul Unit, a declarat: "Într-o lume aflată în proces de încălzire, ne așteptăm să vedem formându-se mai multe crevase".
"Acest lucru se întâmplă pentru că topirea ghețarilor se accelerează ca răspuns la temperaturile mai calde ale oceanului și pentru că apa rezultată din topire umple crevasele și poate forța producerea unor fracturi mai adânci în gheață. Totuși, până acum nu aveam datele care să arate unde și cât de rapid se întâmplă acest lucru la nivelul întregii calote de gheață din Groenlanda", a explicat profesorul britanic.
"Pentru prima dată, am putut observa creșteri semnificative ale dimensiunii și adâncimii crevaselor la ghețarii cu scurgere rapidă de la marginile calotei de gheață a Groenlandei într-un interval de timp de cinci ani sau chiar mai mic", a adăugat el.
"Cu acest set de date, putem vedea că nu doar câmpurile de crevase se extind în calota de gheață, așa cum s-a observat anterior - ci și că schimbarea este dominată de faptul că acele câmpuri de crevase existente devin mai mari și mai adânci", a concluzionat autorul principal al studiului.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰