Antena Meniu Search
x

Băiat de 16 ani, condamnat la închisoare în Rusia pentru că ar fi plănuit să arunce în aer o clădire din Minecraft

Un băiat de 16 ani din Rusia a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că ar fi plănuit să arunce în aer o clădire virtuală a Serviciului Federal de Securitate (FSB) din popularul joc de calculator Minecraft.

de Redactia Observator

la 10.02.2022, 18:27

Băiat de 16 ani, condamnat la închisoare în Rusia pentru că ar fi plănuit să arunce în aer o clădire din Minecraft
Băiat de 16 ani, condamnat la închisoare în Rusia pentru că ar fi plănuit să arunce în aer o clădire din Minecraft - Profimedia Images

Un tribunal militar din Siberia l-a condamnat pe Nikita Uvarov, în vârstă de 16 ani, la cinci ani într-o colonie penală, după ce l-a găsit vinovat de „antrenament pentru activități teroriste”, a declarat avocatul Pavel Chikov pentru serviciul de mesagerie Telegram, scrie The Guardian.

Alți doi inculpați au fost scutiți de acuzații penale și au primit sentințe cu suspendare pentru că au cooperat cu anchetatorii, a adăugat Chikov. Audierea a avut loc cu ușile închise.

Nikita Uvarov și alți doi adolescenți au arestați în 2020

Uvarov și alți doi adolescenți din orașul siberian Kansk au fost reținuți în vara anului 2020 pentru că au răspândit pliante în sprijinul unui matematician și activist anarhist din Moscova care a fost judecat pentru vandalism.

Pe acelaşi subiect

Ei au pus unul dintre pliante pe o clădire locală a FSB, agenția de securitate internă a Rusiei și succesorul KGB-ului din era sovietică.

Polițiștii le-au confiscat telefoanele și au spus că au găsit un schimb de mesaje despre planurile de a arunca în aer o clădire FSB pe care o creaseră în popularul joc de blocuri Minecraft.

Potrivit anchetatorilor, adolescenții învățau și să fabrice dispozitive explozive improvizate și exersau să le detoneze în clădiri abandonate.

Adolescenții s-au confruntat inițial cu acuzații mai severe, de „participare la o organizație teroristă”, dar acestea au fost abandonate din lipsă de probe.

Băiatul de 16 ani a pledat nevinovat

În ultima sa declarație făcută în instanță, Uvarov a vorbit despre presiunile autorităților în timpul anchetei și a negat că intenționează să arunce în aer ceva. El a pledat nevinovat și a spus că, dacă i se va acorda închisoare, o va executa „cu conștiința curată și demnitate”.

Nu este pentru prima dată, în ultimii ani, când tineri ruși au primit pedepse cu închisoarea pentru acuzații controversate de terorism. În august 2020, trei tineri activiști – care au fost acuzați că aparțin unui grup anarhist numit „Noua Măreție” – au fost condamnați la închisoare pentru că ar fi complotat pentru a răsturna Guvernul. Alți patru tineri au primit sentințe cu suspendare într-un dosar catalogat drept ”fabricat” de FSB.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Băiat de 16 ani, condamnat la închisoare în Rusia pentru că ar fi plănuit să arunce în aer o clădire din Minecraft