Antena Meniu Search
x

Rusia a anunţat condiţiile pentru dezamorsarea situaţiei din Ucraina: Kievul să trimită înapoi toate armele primite

Diplomaţia rusă a anunţat paşii necesari care trebuie parcurşi ca situaţia din Ucraina să fie posibil dezamorsată. Rusia cere Kievului să trimită înapoi toate armele şi echipamentele primite în ultimul timp.

de Redactia Observator

la 10.02.2022, 16:42

Maria Zaharova a anunţat paşii pe care Urcaina trebuie să îi parcurgă pentru a dezamorsa situaţia
Maria Zaharova a anunţat paşii pe care Urcaina trebuie să îi parcurgă pentru a dezamorsa situaţia - Profimedia Images

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a anunţat într-o conferinţă de presă că se poate ajunge la o dezescaladare cu Rusia, dacă Ucraina va satisface unele condiţii. Federaţia Rusă doreşte ca Ucraina să scoată în afara ţării armele şi echipamentele militare primite în ultimul timp de la aliaţii ei.

"Suntem convinşi că este posibilă o dezescaladare legată de Ucraina şi încă destul de repede, dar pentru aceasta este nevoie să fie suspendate livrările de arme către Ucraina, să fie rechemaţi instructorii şi consilierii militari occidentali de pe teritoriul ucrainean, să înceteze orice exerciţii comune între forţele armate ucrainene şi NATO, precum şi să fie scoase în afara Ucrainei toate armele şi echipamentele primite până acum de Kiev", a declarat Maria Zaharova, citată de Interfax.

Reprezentanta Ministerului de Externe rus s-a referit şi la exerciţiile tactice ale armatei ucrainene, preconizate să aibă loc între 10 şi 20 februarie, concomitent cu manevrele comune ale Rusiei şi Belarusului. "În cursul acestor exerciţii se va exersa utilizarea sistemelor de rachete antitanc Next Generation Light Anti-tank Weapon şi Javelin, primite de Ucraina de la Regatul Unit şi SUA, precum şi a dronelor turceşti Bayraktar", a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Ironii pe seama exerciţiilor militare ucrainene

Evocând numele de cod al exerciţiilor ucrainene 'Snowstorm-2022', Zaharova a comentat ironic că speră ca acestea să nu se termine ca faimoasa povestire a lui Puşkin, cu acelaşi nume, în care personajul principal se rătăceşte din cauza viscolului şi nu mai ajunge la biserica unde îl aştepta iubita sa, care fugise de acasă.

"Dacă vorbim despre securitate regională într-un context mai larg, atunci pentru consolidarea ei, NATO ar trebui, între altele, să anunţe că renunţă la politica 'uşilor deschise', iar Ucraina să revină la statutul său de ţară neutră, în afara blocurilor militare, statut proclamat în Declaraţia privind suveranitatea Ucrainei din 16 iulie 1990", a susţinut reprezentanta MAE rus în aceeaşi conferinţă de presă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Rusia a anunţat condiţiile pentru dezamorsarea situaţiei din Ucraina: Kievul să trimită înapoi toate armele primite