Baliza care detectează rechini

Publicat: 04.06.2014, 07:36.
Actualizat: 04.06.2014, 08:31

Înotătorii din apele tropicale nu se vor mai teme de întâlniri neprogramate cu rechinii după ce vor fi puse în funcţiune "balizele inteligente" proiectate de o firmă din Sydney.

Înotătorii din apele tropicale nu se vor mai teme de întâlniri neprogramate cu rechinii după ce vor fi puse în funcţiune "balizele inteligente" proiectate de o firmă din Sydney.

Dispozitivul va semnala din timp prezenţa rechinilor, astfel încât toţi cei aflaţi în mare să fie readuşi, în siguranţă, la ţărm. Apele din largul coastelor australiene atrag nenumăraţi amatori de surfing sau înot subacvatic. Dar, din păcate, rechinii sunt, aici, la ei acasă iar întâlnirea cu ei poate fi fatală.

Anul trecut, în toată lumea, 10 oameni au murit şi alţi peste 60 au fost răniţi de nemiloşii prădători. Repetarea unor asemenea tragedii va putea fi evitată datorită balizei inteligente creată de cercetătorii australieni. Dispozitivul este înzestrat cu un sonar capabil să-i deosebească pe rechini de vieţuitoarele marine inofensive.

De îndată ce va detecta apropierea unui rechin, baliza va transmite, prin satelit, un semnal către turnul de observaţie al salvamarilor, de pe plajă. Pentru mai multă siguranţă va fi activat şi un semnal luminos de avertizare.

Deocamdată, dispozitivul este încă în stadiul experimental şi până la producţia de serie mai este mult de lucru. Dar salvamarii din Sydney, ca şi colegii lor de pe alte ţărmuri tropicale, se bucură, deja, la gândul că tehnologia modernă îi va ajuta să salveze mai multe vieţi omeneşti.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului. Ucraina exclude orice ofensivă, Zelenski s-a dus pe linia frontului
1
Extern • pe 09.04 la 18:51

Conflictul din Donbas este pe punctul de a se transformat într-un război total între Ucraina şi Rusia. Kremlinul a trimis la frontieră cel mai mare număr de trupe din ultimii şapte ani. Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului pentru statului ucrainean. Aliaţii au reacţionat, iar Statele Unite iau în considerarea trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni pentru a demonstra susţinerea pentru Ucraina din partea NATO.