Antena Meniu Search
x

Barack Obama și Shinzo Abe au depus coroane de flori la memorialul Pearl Harbour

Vezi și

Liderul Statelor Unite şi cel al Japoniei au lăsat în urmă 75 de ani de resentimente şi au participat, împreună, la un pelerinaj istoric la Pearl Harbour! 2 mii 400 sute de soldaţi americani au fost ucişi şi alţi 1.100 au fost răniţi în atacul surpriză condus de amiralul Yamamoto. Iar asta a însemnat intrarea Statelor Unite în Al Doilea Război Mondial.

Este o imagine ce va intra în cărţile de istorie. Umăr la umăr, liderii celor două state foste inamice au făcut pasul decisiv al reconcilierii şi au adus, împreună, un omagiu victimelor atacului de la Pearl Harbor.

Ca şi în cazul vizitei din vară, de la Hiroshima, nu a fost loc de scuze la Pearl Harbor. Dincolo de vorbe însă, vizita premierului la memorialul USS Arizona este încărcată de semnificaţii. Deşi nu este primul oficial japonez care vizitează locul atacului de acum 75 de ani, Abe participă, în premieră, la o ceremonie publică organizată chiar pe epava cuirasatului distrus de aviaţia niponă pe 7 decembrie 1941.

Pentru Obama este, cel mai probabil ultima întâlnire cu un şef de stat în calitate de preşedinte. Pentru Abe, în schimb, este un semn de reciprocitate, ce are loc la 6 luni după ce preşedintele american a vizitat Hiroshima, locul unde Statele Unite au lansat bomba atomică în august 1945. Shinzo Abe s-a întâlnit, ieri, şi cu preşedintele ales Donald Trump, însă multe voci se înterabă dacă relaţiile între cele două ţări se vor menţine şi pe timpul conducerii republicanului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Barack Obama și Shinzo Abe au depus coroane de flori la memorialul Pearl Harbour