Bazele ruseşti din Siria nu au fost invadate de rebeli. Steagul opoziţiei, arborat pe Ambasada Siriei de la Moscova - TASS
După căderea regimului lui Bashar al Assad, opoziția siriană controlează complet provincia Latakia, unde se află baze militare rusești, dar nu au invadat și nu intenționează să invadeze teritoriul bazelor Tartus și Hmeimim care funcționează normal, relatează agenţia rusă de stat TASS, citând surse.

Grupurile armate care formează opoziţia siriană controlează complet provincia Latakia, de la malul Mării Mediterane, unde se află oraşele Tartus şi Jableh, dar nu au invadat invadat bazele rusești din Tartus și Hmeimim a declarat o sursă din Siria pentru agenţia rusă de stat TASS. Rusia are o bază navală pe teritoriul sirian la Tartus şi un aerodrom militar la Hmeimim.
După ce Bashar al-Assad a fost răsturnat de rebeli într-o ofensivă fulger, steagul opoziţiei siriene a fost arborat luni pe Ambasada Siriei de la Moscova. Ambasada Rusiei din Damasc a anunţat că personalul său este "bine" după ce Bashar al-Assad a fugit la Moscova, în timp ce rebelii sirieni au luat cu asalt ambasada Iranului la Damasc.
Potrivit agenţiilor de stat ruse care citează o sursă de la Kremlin, dictatorul sirian Bashar al-Assad şi familia sa au primit azil la Moscova."De ieri (n.r. duminică), opoziția controlează complet provincia Latakia, inclusiv orașele Tartus și Jableh. Forțele armate ale opoziției nu au invadat și nu intenționează să invadeze teritoriul bazelor militare rusești, care funcționează normal", a spus sursa citată.
Membrii opoziției armate siriene au intrat duminică în oraşul Jableh situat lângă baza aeriană rusească Hmeimim, a relatat TASS citând martori aflaţi în oraş. În după-amiaza zilei de 8 decembrie, militanții se aflau în centrul orașului și au tras în aer, dar nu au amenințat armata rusă, scrie TASS.
- Trupele israeliene au trecut graniţa în Siria pentru prima dată din 1973
- Căderea lui Assad afectează credibilitatea lui Putin în rândul aliaţilor săi - Analiză ISW
- "În familie, dictatorul sunt eu". Cine este Asma al-Assad, soția preşedintelui sirian fugar. Povestea incredibilă...
- De ce nu a intervenit Iranul în sprijinul regimului Assad: "Nu ne-a cerut niciodată ajutor"
- Zeci de oameni s-au strâns la graniţa Siriei pentru a reveni în ţară după căderea regimului Assad. Mii de...
Cum a fost răsturnat Bashar al-Assad
Pe 27 noiembrie, grupurile armate de opoziție au lansat o ofensivă la scară largă împotriva pozițiilor guvernamentale din provinciile Alep și Idlib. Până în seara zilei de 7 decembrie, rebelii sirieni au capturat mai multe orașe mari. Duminică dimineață au intrat în Damasc, după ce armata guvernamentală siriană a părăsit capitala.
Steagul opoziţiei siriene, arborat pe Ambasada Siriei de la Moscova
Un grup de bărbaţi a ridicat în cursul dimineţii de luni steagul emblematic al opoziţiei cu trei stele roşii pe el. "Ambasada este deschisă şi funcţionează normal sub noul steag", a declarat o sursă din ambasada siriană agenţiei TASS.
Rusia lui Vladimir Putin a fost, împreună cu Iranul, principalul aliat al lui Bashar al-Assad şi s-a implicat militar în conflictul sirian în 2015.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰