Foto "În familie, dictatorul sunt eu". Cine este Asma al-Assad, soția preşedintelui sirian fugar. Povestea incredibilă a femeii care a fascinat şi îngrozit lumea
Alungat de la putere de o ofensivă a rebelilor islamiști sirieni, fostul președinte Bashar al-Assad și-a găsit azil cu familia în Rusia. Descrisă drept o „profitoare de război” de către Statele Unite, soția sa Asma i-a stat alături de mai bine de douăzeci de ani. Iată povestea femeii din spatele dictatorului sirian.
Ce au în comun Emma Akhras și Asma al-Assad? Cei care au cunoscut-o în Marea Britanie s-au întrebat de multe ori despre cele două fețe ale primei doamne siriene, care a devenit cea mai urâtă femeie din țara ei. În cartierul ei din vestul Londrei, Marea Britanie, unde s-a născut, Asma Akhras se numește Emma pentru a se potrivi mai bine. Părinții ei au părăsit Siria în anii 1970, scrie Le Parisien.
Studentă la finanţe
Cifrele sunt ca „a doua natură” pentru acestă studentă care începe o carieră în lumea finanțelor. Va fi însă de scurtă durată. La Londra, tânăra a cunoscut un student la oftalmologie, Bashar al-Assad, fiul președintelui sirian. Cei doi s-au căsătorit la câteva luni după ce a tânărul a preluat conducerea ţării de la tatăl său, Hafez al-Assad, care a murit pe 10 iunie 2000. Asma a zburat în Siria, o țară despre care știa puțin și unde a fost întâmpinată cu răceală de familia soţului.
Tot ce i se cere este să facă copii. Asma și Bachar vor avea trei copii, doi băieți și o fată. Însă Asma al-Assad a fost remarcată pe scena internațională în aprilie 2005, când 150 de șefi de stat s-au întâlnit la Roma, Italia, pentru înmormântarea Papei Ioan Paul al II-lea. Fotografii nu omit să observe frumusețea primei doamne siriene, sub voalul ei elegant de dantelă neagră. O notă de glamour care compensează aspectul stângaci al președintelui Assad.
- De ce nu a intervenit Iranul în sprijinul regimului Assad: "Nu ne-a cerut niciodată ajutor"
- Ferrari și Lamborghini printre zecile de mașini de lux găsite în garajul lui Bashar al-Assad de lângă palatul...
- Zeci de oameni s-au strâns la graniţa Siriei pentru a reveni în ţară după căderea regimului Assad. Mii de...
- Trump nu exclude ideea unui al treilea mandat de președinte: "Nu glumesc. Există metode"
- Papa Francisc se simte tot mai bine, dar va avea nevoie de luni întregi de recuperare: "O îmbunătățire...
"În familie, dictatorul sunt eu"
„Acela a fost momentul în care Bachar a înțeles că este mai puternic cu ea”, explică Halla Diyab, fostă colaboratoare, într-un documentar BBC, „și așa a ieșit în lumină Asma”. Este chiar o adevărată nebunie. Cu valorile ei „progresiste” occidentale, Asma Assad întruchipează modernitatea. Și are multe proiecte. Ea a obținut granturi de milioane de dolari de la Uniunea Europeană și de la Banca Mondială pentru a face din Damasc noul Dubai. În spatele scenei, ea cere acum ca lumea să se ridice în prezența ei și să i se spună „Excelența Sa”.
În februarie 2011, American Vogue i-a dedicat prima pagină, „The Desert Rose”. Prima doamnă este imortalizată privind Damascul la apus. Între timp, un alt amurg a căzut asupra Siriei cu primele scântei ale Primăverii Arabe. Iar de acum vor urma mai bine de un deceniu de atrocități, sub autoritatea lui Bashar al-Assad.
"În familie, dictatorul sunt eu", glumea soția lui Bashar al-Assad despre rolul său într-o conversație cu un prieten. Corespondența ei privată a fost publicată de ziarul britanic The Guardian, în 2012. Pe măsură ce țara se ducea în haos, mesajele dintre cuplul Assad au arătat marea afecțiune dintre Asma și Bashar. Ipoteza unei soții prizoniere, aşa cum se credea odată, nu mai este valabilă. Prima doamnă siriană a eliminat orice îndoială în 2013, oferind sprijin necondiționat soțului ei: „Rămân cu el pentru că şi convingerile mele sunt aliniate cu ale lui”. Asma Assad, care și-a șters accentul britanic, caută să întrupeze imaginea de „Mama Națiunii”, fotografiată cu supraviețuitorii unui cutremur sau cu copiii bolnavi.
Lupta cu cancerul
Diagnosticată cu cancer de sân în 2018, soția președintelui împărtășește cu publicul etapele tratamentului său până când este filmată intrând în sala de operație. Dar mai presus de toate, ea își exercită influența în fruntea economiei siriene cu o mână de fier, instalând pe cei apropiați ei în poziții cheie, deturnând banii ajutoarelor internaționale, milioane de dolari, în fiecare an.
În 2020, guvernul SUA a etichetat-o drept „profitoare de război”. Acum în exil în Rusia, cu soțul ei și familia sa, Asma al-Assad are de dus o altă bătălie. Din primăvara trecută, ea suferă de leucemie mieloidă acută, cel mai grav cancer al măduvei osoase.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰