Antena Meniu Search
x

BBC: Afacerile murdare ale lui Roman Abramovici. Cum și-a clădit de fapt oligarhul rus imperiul de miliarde de dolari

Apar noi dovezi privind presupusele afaceri murdare ale patronului Chelsea, Roman Abramovici, unul dintre oligarhii sancționați de Marea Britanie, în urma războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Abramovici a făcut miliarde de dolari după ce a dat mită ca să cumpere o companie petrolieră și a vândut-o într-o licitație trucată de Kremlin, potrivit jurnaliştilor Panaroma de la BBC

de Redactia Observator

la 15.03.2022, 13:00

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Jurnaliștii BBC Panorama scriu că patronul clubului Chelsea, Roman Abramovici, a intrat pe lista miliardarilor după ce a cumpărat o companie petrolieră, printr-o licitație aranjată, în 1995. Oligarhul a plătit 250 de milioane de dolari pentru Sibneft, apoi a vândut-o Guvernului rus cu 13 miliarde de dolari, în 2005. Pe de altă parte, avocații lui susțin că nu există niciun temei privind dobândirea averii sale prin infracțiuni.

Abramovici a cumpărat Sibneft în urma unei licitații aranjate

Miliardarul rus a fost sancționat de guvernul Regatului Unit, săptămâna trecută, din cauza legăturilor sale cu președintele rus Vladimir Putin, la ordinul căruia a fost invadată de Ucraina. Activele lui Abramovici au fost înghețate și a fost demis din funcția de director al clubului Chelsea.

În anchetă se amintește că miliardarul rus a recunoscut deja în faţa unei instanţe britanice că a dat mită pentru obținerea afacerii Sibneft, în 2012. Mărturia a fost făcută după ce Abramovici a fost dat în judecată de către fostul său asociat, Boris Berezovsky. Abramovici a câștigat cazul, însă le-a explicat judecătorilor cum licitația a fost aranjată în favoarea sa și cum i-a oferit lui Berezovsky 10 milioane de dolari pentru a plăti un oficial de la Kremlin.

Pe acelaşi subiect

Kremlinul ar fi intenționat să-l acuze pe Abramovici de fraudă

Jurnaliștii Panorama spun că au intrat în posesia unui document secret, în care se menționează că Kremlinul ar fi intenționat acuzarea lui Roman Abramovici de fraudă, întrucât ar fi înșelat statul cu 2,7 miliarde de dolari prin vânzarea Sibneft. 

"Anchetatorii din cadrul Departamentului de Investigare a Criminalității Economice au ajuns la concluzia că, dacă Abramovici ar fi putut fi adus în judecată, s-ar fi confruntat cu acuzații de fraudă de către un grup infracțional organizat", se arată în documentul citat. 

Fostul procuror general al Rusiei, în anii 90, care a investigat afacerea ilegală, a confirmat că multe dintre detaliile afacerii Sibneft sunt adevărate, fără a ști de existența documentului în posesia căruia au intrat jurnaliștii Panorama. 

„Practic, a fost o schemă frauduloasă, în care cei care au luat parte la privatizare au format un grup infracțional care le-a permis lui Abramovici și Berezovsky să păcălească guvernul și să nu plătească banii pe care îi valora cu adevărat această companie”, a declarat fostul procuror Yuri Skuratov.

O nouă licitație aranjată și acuzații de răpire

În document se mai sugerează că Abramovici a beneficiat de protecția fostului președinte Boris Elțîn, care ar fi intervenit pentru întreruperea anchetei și eliberarea din funcție a lui Skuratov. Fostul procuror a fost demis după ce a fost a fost făcută publică o casetă compromițătoare, în 1999, despre care susține că a fost doar o înscenare pentru a-i discredita munca. Abramovici a rămas în relații bune cu Kremlinul până în 2000, când Vladimir Putin a venit la putere. 

Documentul mai amintește de o altă licitație aranjată în care a fost implicată compania Slavneft. Abramovici ar fi format un parteneriat cu o altă firmă pentru a cumpăra Slavneft, dar o companie rivală chineză plănuia să liciteze o sumă aproape dublă. Un membru al delegației chineze a fost răpit când a ajuns pe aeroportul din Moscova și a fost eliberat doar după ce China și-a retras oferta. Potrivit avocaților oligarhului rus, acesta nu ar fi știut nimic despre răpirea unui membru al delegației chineze și nici nu ar fi beneficiat de protecția lui Elțin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » BBC: Afacerile murdare ale lui Roman Abramovici. Cum și-a clădit de fapt oligarhul rus imperiul de miliarde de dolari