Joe Biden acuză subminarea statului de drept: "Nu există regi în America". Trump cere anularea condamnării în dosarul Stormy Daniels
Alegeri SUA 2024. Preşedintele american Joe Biden a afirmat luni că decizia luată de Curtea Supremă privind imunitatea penală a lui Donald Trump, pentru acţiunile sale în calitate de preşedinte, creează un precedent periculos şi subminează statul de drept, relatează BBC. Trump cere anularea condamnării în dosarul Stormy Daniels, după decizia Curții Supreme privind imunitatea prezidențială.
Această decizie creează "în mod fundamental un nou principiu şi un precedent periculos pentru că puterea (preşedintelui) nu va mai fi limitată prin lege",a declarat Biden într-un discurs de la Casa Albă. "Această națiune a fost întemeiată pe principiul că nu există regi în America. Fiecare, fiecare dintre noi este egal în faţa legii. Nimeni, nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar preşedintele Statelor Unite", a mai spus liderul american.
Biden spune că decizia cu privire la imunitatea lui Trump subminează statul de drept
"(Odată cu) decizia de astăzi a Curţii Supreme privind imunitatea prezidenţială, acest lucru s-a schimbat fundamental. Practic nu există limite cu privire la ceea ce poate face preşedintele. Este un principiu fundamental nou şi este un precedent periculos, deoarece puterea funcţiei nu va mai fi constrânsă de lege, inclusiv de Curtea Supremă a Statelor Unite."
"Omul care a trimis acea mulţime la Capitoliu se confruntă cu o potențială condamnare penală pentru ceea ce s-a întâmplat în acea zi. Poporul american merită să aibă un răspuns în instanțe înainte de viitoarele alegeri. Acum, din cauza deciziei de astăzi, este foarte, foarte puțin probabil (n.r. să aibă loc acest lucru)", a spus Biden.
- Nouă victorie pentru Donald Trump. Curtea Supremă a SUA a decis că are imunitate parțială
- Familia lui Joe Biden insistă să continue cursa prezidențială. Fiul său Hunter l-a implorat să nu renunţe - NYT
- Familia lui Biden i-a cerut acestuia să rămână în cursa pentru Casa Albă. Au criticat modul în care a fost...
Curtea Supremă a SUA, cu o majoritate de 6-3, a decis că Trump poate avea imunitate faţă de urmărirea penală pentru unele dintre acţiunile pe care le-a întreprins în calitate de preşedinte înainte de a părăsi funcţia. Trei judecătorii liberali Sonia Sotomayor, Elena Kagan și Ketanji Brown Jackson s-au opus deciziei.
Practic, Curtea Supremă a retrimis instanţelor inferioare cazul imunităţii penale a lui Donald Trump în calitate de fost preşedinte şi va amâna și mai mult dosarul penal legat legat de acţiunile de pe 6 ianuarie, revolta de la Capitoliu. Trump a fost acuzat că a încercat să submineze rezultatul alegerilor din 2020.
Ce înseamnă decizia imunităţii parţiale a lui Donald Trump
Cu un raport de şase voturi la trei, şase judecători conservatori împotriva a trei liberali, Curtea consideră că fostul "preşedinte nu beneficiază de imunitate pentru actele sale neoficiale", însă "are dreptul la cel puţin o prezumţie de imunitate pentru actele sale oficiale".
Judecătorul de fond trebuie să stabilească acum ce acțiuni au fost efectuate de Trump în calitate de președinte, ceea ce ar putea dura luni de zile, explică BBC. Este puțin probabil ca procesul să înceapă înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.
Pentru Donald Trump este o "mare victorie". Curtea Supremă a decis că toți foștii președinți au imunitate parțială pentru urmărire penală, imunitatea totală se aplică actelor efectuate ca parte a atribuțiilor oficiale ale președintelui, nu este şi cazul "actelor neoficiale", în calitate privată.
Practic, Trump este acuzat că a incitat la revolta din 6 ianuarie 2021 prin mesaje postate pe Twitter şi declaraţii. Dar instanța a hotărât că discursul și activitatea de pe rețelele sociale din acea zi au fost toate actele oficiale.
Cei trei judecători liberali de la Curtea Supremă au fost puternic dezamăgiți de decizie. "Președintele este acum un rege deasupra legii", a spus judecătoarea Sonia Sotomayor.
"Este o victorie pentru Donald Trump și este o adevărată lovitură pentru democrația din America. Implicațiile acestei decizii sunt copleșitoare. Dacă un președinte spune în orice calitate oficială că vrea să facă ceva ce noi am considera a fi nepotrivit și de natură penală, el ar putea avea imunitate pentru ceea ce face", a spus şi congresmana Judy Chu, reprezentanta Californiei.
Echipa juridică a lui Trump încearcă să-i anuleze condamnarea de la New York
Hotărârea instanței, o decizie de referință împărțită pe linie de partid, nu respinge practic acuzațiile împotriva fostului președinte, dar va amâna semnificativ orice proces, dacă acesta va avea loc vreodată, cu mult după alegerile din noiembrie, comentează BBC.
Hotărârea se va aplica și celorlalte dosare penale cu care se confruntă Donald Trump, referitoare la documentele oficiale găsite la vila sa din Florida și la procesul din statul Georgia în care este acuzat că a conspirat pentru a răsturna rezultatul alegerilor.
Potrivit CBS, echipa juridică a lui Trump încearcă să-i anuleze condamnarea de la New York, unde a fost găsit vinovat în luna mai pentru 34 de capete de acuzare într-un proces de fals în acte în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2016 pentru a ascunde plăți făcute unei vedete de filme pentru adulți.
Echipa juridică a lui Trump i-a trimis judecătorului de caz o scrisoare în care a citat opinia Curții Supreme, a informat CBS, citând o sursă. Scrisoarea din dosar nu a fost încă făcută publică. Avocații fostului președinte susţin că decizia Curţii Supreme le-a confirmat poziția conform căreia procurorului Alvin Bragg nu ar fi trebuit să i se permită să ofere probe la proces cu privire la "actele oficiale" ale lui Trump și, ca urmare, verdictul de vinovăție al juriului ar trebui anulat, scrie CNN.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰