Nouă victorie pentru Donald Trump. Curtea Supremă a SUA a decis că are imunitate parțială
Curtea Supremă din SUA a hotărât luni cu o majoritate de 6 la 3 că foștii președinți americani au dreptul la imunitate privind urmărirea penală pentru acțiunile oficiale din timpul mandatului. Protecția nu vizează și comportamentul privat al foștilor președinți, a stabilit instanța. Decizia va influența procesele în care este implicat Donald Trump. Fostul președinte a salutat decizia Curții Supreme, numind-o un mare câștig pentru Constituție și democrație.
Curtea Supremă a emis luni hotărârea în disputa cu privire la faptul dacă fostul președinte Donald Trump poate pretinde imunitate față de acuzațiile consilierului special Jack Smith privind subminarea alegerilor, potrivit CNN. Trump a depus recursul la Curtea Supremă în februarie pentru a determina oprirea procesului. Curtea Supremă a SUA a stabilit că foștii președinți au dreptul la imunitate absolută pentru actele oficiale comise în timpul mandatului, dar nu au imunitate pentru actele neoficiale.
Curtea Supremă a hotărât luni că Donald Trump ar putea invoca imunitatea pentru unele dintre acțiunile pe care le-a întreprins în ultimele zile ale președinției sale, într-o decizie care probabil va amâna și mai mult procesul privind acuzațiile de subminare a alegerilor federale. Potrivit BBC, cazul va reveni la o instanță inferioară, care va decide apoi cum să aplice această decizie. Echipa juridică a lui Trump a numit decizia instanței o "victorie majoră".
Concret, hotărârea răstoarnă o decizie a unei curți federale de apel din februarie care a constatat că Trump nu se bucura de imunitate pentru presupusele infracțiuni pe care le-ar fi comis în timpul mandatului său pentru a inversa rezultatele alegerilor din 2020.
Procurorii din acel caz susțin că Trump a făcut presiuni asupra unor oficiali pentru a inversa rezultatul alegerilor din 2020 și a încercat să exploateze revolta de la Capitoliu de pe 6 ianuarie 2021 pentru a rămâne la putere.
- Familia lui Joe Biden insistă să continue cursa prezidențială. Fiul său Hunter l-a implorat să nu renunţe - NYT
- Familia lui Biden i-a cerut acestuia să rămână în cursa pentru Casa Albă. Au criticat modul în care a fost...
- Orban, prietenul lui Trump şi al lui Putin, vine la cârma Consiliului UE pentru 6 luni. Europa îşi ţine...
- Favoritul democraților din SUA, în cazul retragerii lui Biden: Este carismatic, are 4 copii și a dat de înțeles...
Curtea Supremă s-a pronuntat cu 6-3, judecătorii liberali Sonia Sotomayor, Elena Kagan și Ketanji Brown Jackson s-au opus deciziei.
Sotomayor, numită de Barack Obama, a calificat consecințele deciziei de azi drept "grave" și a spus că permite unui președinte să-şi folosească puterile oficiale pentru scăpa de urmărirea penală. "Decizia de astăzi de a acorda foștilor președinți imunitate penală remodelează instituția președinției", a scris ea.
Un președinte ar fi de acum înainte protejat dacă ordonă echipei Navy Seal Team 6 să asasineze un rival politic, să organizeze o lovitură de stat militară disidentă pentru a rămâne la putere sau să ia mită în schimbul unei grațieri, susţine aceasta. "Chiar dacă aceste scenarii de coșmar nu au avut loc niciodată și mă rog să nu aibă niciodată, daunele au fost făcute", a scris ea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰