Antena Meniu Search
x

Brazilia are un nou preşedinte. Alegerile au fost câştigate de Jair Bolsonaro, candidat de extrema dreaptă

Cea mai mare ţară din America Latină a trecut în extrema dreaptă în urma alegerii uşoare, duminică, a foarte controversatului Jair Bolsonaro, care a promis să ”schimbe destinul Braziliei”, relatează AFP.

Brazilia are un nou preşedinte. Alegerile au fost cîştigate de Jair Bolsonaro, candidat de extrema dreaptă - hepta

Cea mai mare ţară din America Latină a trecut în extrema dreaptă în urma alegerii uşoare, duminică, a foarte controversatului Jair Bolsonaro, care a promis să ”schimbe destinul Braziliei”, relatează AFP.

În urma unei campanii tensionate şi extrem de polarizate, el a fost ales cu aproape 58 de milioane de voturi - reprezentând 55,13% din sufragii -, faţă de 44,87% cât a obţinut adversarul său de stânga Fernando Haddad.

”Nu mai putem continua să fluierăm cu socialismul, comunismul, populismul de stânga”, a declarat în primul său discurs preşedintele-ales, acest bard al dictaturii militare (1964-1985), care urmează să-şi preia mandatul de patru ani în ianuarie.

Focuri de artificii au fost trase pe plaja Barra da Tijuca, unde zeci de mii de susţinători ai lui Bolsonaro s-au adunat, în faţa domiciliului său, pentru a-i sărbători victoria.

”Suntem poporul indignat, exasperat de violenţă şi corpuţie. Poporul a vorbit. Aceasta este prima oară când mă simt reprezentat”, a exclamat André Luiz Lobo, un conducător de întreprindere în vârstă de 38 de ani.

Pe plaja Barra da Tijuca, numeroşi activişti strigau, de asemenea, insulte la adresa Partidului Muncitorilor (PT) al lui Fernando Haddad şi mentorului său, fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, încarcerat din aprilie, după ce a fost găsit vinovat de corupţie.

La Sao Paulo, cea mai mare metropolă din Brazilia, mii de susţinători ai lui Bolsonaro au ieşit de asemenea în stradă, pe Avenue Paulista, una dintre principalele artere ale megalopolisului.

”Brazilia a fost eliberată de comunism, de comunismul din Cuba şi Venezuela”, a scandat Sheila Sani, în vârstă de 58 de ani, fluturând un steag mare al Braziliei.

Busculade destul de puternice între cele două tabere au avut loc la Rio, iar o femeie a fost rănită în ciocniri la Salvador de Bahia (nord-est), însă viaţa nu-i era în pericol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Brazilia are un nou preşedinte. Alegerile au fost câştigate de Jair Bolsonaro, candidat de extrema dreaptă