Antena Meniu Search
x

Brexit a trecut, românii rămân în Marea Britanie

Brexit a trecut, românii rămân în Regat! Sute de mii de conaţionali au cerut rezidenţă în Marea Britanie. Iar Guvernul de la Londra vrea să-şi păstreze valorile. Medicii şi asistentele, profesorii şi cercetătorii, dar şi mii de studenţi din ţara noastră au drumul deschis în Regat.

de Redactia Observator

la 02.02.2020, 22:53

Vezi și

Brexit a trecut, românii rămân în Regat! Sute de mii de conaţionali au cerut rezidenţă în Marea Britanie. Iar Guvernul de la Londra vrea să-şi păstreze valorile. Medicii şi asistentele, profesorii şi cercetătorii, dar şi mii de studenţi din ţara noastră au drumul deschis în Regat. Urmăriţi poveştile lor, într-un reportaj filmat în exclusivitate la Londra de o echipă Observator. 

Când intri în cabinetul de psihoterapie al Silviei Gerea, simţi căldura pe care le-o transmite pacienţilor ei. Şi mai ales recunoştinţa pe care copiii trataţi de ea i-o arată. 

Silvia este omul care le face drumul mai uşor românilor din Regat. De la copii de numai câţiva ani, până la adulţi în toată firea, toţi se confruntă cu aceleaşi temeri atunci când lasă în urmă România. 

Ea s-a mutat în Londra în urmă cu 15 ani. La fel ca cei mai mulţi români, cu gândul să rămână acolo doar o scurtă perioadă. Dar ţara adoptivă i-a oferit şanse pe care nici nu le visa. Silvia Gerea a devenit prima româncă aleasă în comitetul directoral al asociatiei psihologilor din Marea Britanie. A fost votată de 16 mii de oameni, iar astăzi e un pion-cheie în sistemul de sănătate din Regat. 

Pe acelaşi subiect

Cristina Prisecaru e şi ea unul din specialiştii români de care Marea Britanie nu se poate lipsi. În spitalul unde este asistentă, limba română se aude la fiecare pas. 

Un mic univers românesc o înconjoară şi la muncă, şi acasă. S-a obişnuit cu dorul şi tot în Marea Britanie îşi vede viitorul. Brexitul nu e un obstacol. Pentru că guvernul de la Londra are grijă să-şi păstreze românii care îşi dovedesc valoarea. 

Londra devine acasă şi pentru tinerii români care studiază acolo. Sunt peste 8.000 în tot Regatul. 

Guvernul a anunţat că va susţine în continuare programul Erasmus. Iar premierul Boris Johnson, aprig susţinător al Brexit, a spus, încă de acum trei ani, că renunţarea la românii din Regat... "ar fi o nebunie".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Brexit a trecut, românii rămân în Marea Britanie