Curg ofertele de muncă pentru cei doi brutari sri-lankezi alungaţi de sătenii din Ditrău
Răcoala din Ditrău împotriva a doi brutari sri-lankezi a devenit un scandal naţional. Ministrul Muncii a reacţionat pentru prima dată, la patru zile de la izbucnirea conflictului!
Răcoala din Ditrău împotriva a doi brutari sri-lankezi a devenit un scandal naţional. Ministrul Muncii a reacţionat pentru prima dată, la patru zile de la izbucnirea conflictului! Între timp, antreprenori din toată ţara le propun oferte de muncă celor doi străini alungaţi de sat. Şi patronul lor s-a răzgândit: Mahinda şi Piumal vor face pâine în continuare.
Cei doi sunt hotărâţi să rămână aici, trebuie să-şi ajute familiile lăsate în urmă, cărora le trimit aproapte toţi banii pe care-i câştigă.
Un val de ură de neînţeles a cuprins satul Ditrău, în care locuiesc aproape cinci mii de oameni. De câteva zile, Mahinda şi Piumal sunt escortaţi de Poliţie. Conflictul a degenerat la adunarea populară de la Căminul Cultural, unde localnicii au trecut de la rugăciune... la remarci rasiste.
Răscoala din Ditrău are însă ecou în toată ţara. După ce, ieri, patronul fabricii de pâine a cedat şi i-a scos pe cei doi srilankezi de pe linia de producţie, mai mulţi antreprenori le-au propus acestora alte oferte de muncă. Printre ei, este şi Ştefan Mandachi, afaceristul din Suceava care a construit primul metru de autostradă din Moldova.
Doar că, între timp, patronii sri-lankezilor s-au răzgândit. Vor ca Mahinda şi Piumal să facă pâine în continuare, deşi de câteva zile, puţini sunt cei care mai cumpără de la ei.
În faţa furiei, Piumal şi Miahinda nu şi-au pierdut zâmbetul. Se scuză şi spun că au venit aici pentru o oferi o viaţă mai bună familiilor lor.
După zile întregi de tăcere, ministrul Muncii a reacţionat astăzi. Aşteaptă însă concluziile Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării şi ale Inspectoratului Teritorial de Muncă
Şi fostul lider UDMR, Marko Bela, a criticat dur reacţia localnicilor din Ditrău. "Și pentru că suntem secui, dragi confrați din Mureș, din Gheorgheni, din Ciuc, din Odorhei și desigur, mai ales pentru că suntem maghiari, și avem cu toții aceeași istorie, suntem cu toții același popor aici în Ardeal, totuși, nu suntem poporul preotului rătăcit din Ditrău, eu nu-mi asum această comuniune. "
În România, sunt mii de sri-lankezi care şi-au lăsat familiile în urmă pentru un trai mai bun. Cei mai mulţi lucrează pe litoral. Cazul Ditrău a afectat întreaga comunitate.
Mâine, ministrul Muncii va primi raportul inspectorilor din Harghita. Cercetările continuă şi în doarul penal deschis pentru instigare la ură şi dicriminare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰