Antena Meniu Search
x

Bulgaria vrea în Schengen, dar Austria şi Olanda îi blochează aderarea. Preşedintele bulgar se revoltă: "În locul solidarităţii, primim cinism"

Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în Spaţiul Schengen, în timp ce ministrul bulgar de Interne a respins acuzaţiile Austriei şi Olandei conform cărora Bulgaria nu ia suficiente măsuri pentru a stăvili valul de migranţi ilegali, relatează duminică agenţia EFE.

De Redactia Observator la 04.12.2022, 16:53
graniţă România - Bulgaria
Austria şi Olanda refuză aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen - Shutterstock

Aderarea la Spaţiul Schengen a celor trei ţări candidate - România, Bulgaria şi Croaţia - continuă să creeze tensiuni la nivel european. În vreme ce majoritatea statelor membre s-au poziţionat în favoarea intrării în spaţiul de liberă circulaţie, Austria şi Olanda au încă rezerve şi înclină spre un răspuns parţial negativ. ''În locul solidarităţii europene, Bulgaria primeşte cinism'', a scris preşedintele Radev pe conturile sale de Facebook şi Twitter, după ce reprezentanţii austrieci şi olandezi au declarat că nu sunt de acord cu aderarea ţării balcanice în Schengen.

Aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen, blocată de Austria şi Olanda

Guvernul olandez a decis vineri că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei. Premierul olandez Mark Rutte a motivat această decizie prin faptul că ''există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară'' anume. Justificarea sa este împărtăşită şi de cancelarul austriac Karl Nehammer, care a declarat sâmbătă presei la Viena că Austria ''nu îşi dă consimţământul pentru extinderea spaţiului Schengen către România şi Bulgaria'', acceptând doar aderarea Croaţiei.

Cancelarul austriac afirmase anterior că majoritatea celor aproximativ 75.000 de migranţi ilegali care au intrat anul acesta în Austria fără să fi fost înregistraţi anterior într-o altă ţară din UE au trecut prin Bulgaria sau România, ţări aflate la frontiera externă a UE.

Pe acelaşi subiect

Reacţia Bulgariei, în faţa refuzului. "Eforturile nu merită jigniri!"

Ministrul bulgar de Interne Ivan Demerdjiev a respins duminică acuzaţiile conform cărora măsurile de supraveghere a frontierelor ţării sale ar fi insuficiente. ''Forţele de securitate bulgare protejează zi de zi cu corpurile lor liniştea tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv a olandezilor, la frontiera externă cea mai dificilă din UE, în pofida creşterii presiunii migratorii, care este de patru ori mai mare faţă de anul trecut'', a subliniat ministrul bulgar într-un comunicat citat de Agerpres.

''În loc să acţioneze cu solidaritate europeană, ei ne ignoră şi ne discriminează'', a deplâns oficialul bulgar, amintind şi de recenta ucidere a trei poliţişti bulgari într-un incident la frontiera turcă. ''Eforturile noastre nu merită să fie ignorate! Eforturile nu merită jigniri! Am reuşit să reducem la minimum migraţia secundară către Europa Centrală şi Occidentală, plătind un preţ greu'', a atras atenţia ministrul bulgar de interne.

Vot pentru aderarea la Spaţiul Schengen

Comisia Europeană a recomandat acceptarea în bloc a Bulgariei, Croaţiei şi României ca noi membre ale spaţiului Schengen, dar decizia necesită acordul unanim al ţărilor membre, care sunt aşteptate să se pronunţe la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Bulgaria vrea în Schengen, dar Austria şi Olanda îi blochează aderarea. Preşedintele bulgar se revoltă: "În locul solidarităţii, primim cinism"