Antena Meniu Search
x
LIVE

Aleksandar Vucic spune că provincia Kosovo va fi în Serbia până își termină mandatul: "După mine, întrebaţi pe altcineva"

Kosovo va fi în Serbia peste patru ani, când îşi va încheia mandatul actualul preşedinte sârb Aleksandar Vucic, a afirmat acesta într-un interviu acordat radio-televiziunii sârbe RTS, citat vineri de agenţia Tanjug, transmite Agerpres.

De Redactia Observator la 07.04.2023, 16:21
președintele Serbiei Aleksandar Vucic
Aleksandar Vucic spune că provincia Kosovo va fi în Serbia până își termină mandatul: "După mine, întrebaţi pe altcineva" - Profimedia Images

"Cred că Kosovo va fi în Serbia, iar acest lucru l-am spus şi în parlament. După mine, întrebaţi pe altcineva", a declarat Vucic în cursul interviului de joi seara, întrebat dacă Kosovo va fi mai aproape de Serbia la finalul mandatului său prezidenţial. "Cred că vom suferi mult, mai ales oamenii noştri din Kosovo-Metohija", a menţionat el, adăugând că tactica autorităţilor de la Pristina este de a nu implementa crearea unei uniuni a municipalităţilor sârbe.

"(Autorităţile de la Pristina) nu vor să o implementeze şi vor continua să găsească nenumărate motive şi să-i provoace zilnic pe sârbi din dorinţa ca sârbii să fie învinuiţi de ceva", a susţinut el.

Crearea unei asociaţii a municipalităţilor unde sârbii sunt majoritari în Kosovo şi în cadrul cărora să se bucure de o anumită autonomie, aşa cum Belgradul şi Pristina au convenit în 2013 în urma medierii Uniunii Europene, este o condiţie afirmată în mod repetat de preşedintele Vucic pentru normalizarea relaţiilor şi reconcilierea între albanezii majoritari în Kosovo şi minoritatea sârbă.

Acesta a mai notat în interviul acordat RTS că niciun ambasador străin nu a condamnat arestarea de către Pristina a numeroşi sârbi şi nici jafurile vizând locuinţe ale sârbilor din Kosovo.

Pe acelaşi subiect

Sârbii din nordul Kosovo nu vor vota la următoarele alegeri locale

Întrebat dacă sârbii din nordul Kosovo vor vota la apropiatele alegeri locale, răspunsul său a fost negativ. "Bineînţeles că sârbii nu vor merge la aceste alegeri. Să voteze pentru (premierul kosovar Albin) Kurti? Nu înţeleg", a replicat Vucic.

Tensiunile s-au intensificat la sfârşitul anului trecut în nordul Kosovo, unde trăiesc peste o treime din cei 120.000 de sârbi din Kosovo, atunci când Pristina şi-a anunţat intenţia de a organiza în decembrie alegeri în municipalităţile cu majoritate sârbă, după demisia tuturor aleşilor şi poliţiştilor sârbi în această zonă. Autorităţile din Kosovo au amânat în cele din urmă scrutinul pentru 23 aprilie.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Aleksandar Vucic spune că provincia Kosovo va fi în Serbia până își termină mandatul: "După mine, întrebaţi pe altcineva"