Meniu
Search
x

Călătorii fără teste COVID în UE, de la 1 februarie. Noua recomandare a Consiliului European

Cele 27 de state membre UE au convenit marţi să-şi coordoneze mai bine regulile cu privire la deplasări în interiorul Uniunii Europene şi să nu mai impună restricţii celor care deţin un certificat sanitar european, în contextul în care unele ţări sunt afectate de varianta Omicron a SARS-CoV-2, relatează AFP.

De Redactia Observator la 25.01.2022, 18:40

Statele membre UE aplică în prezent restricţii foarte diferite turiştilor vaccinaţi sau care deţin un certificat de însănătoşire după Covid-19. Italia cere tuturor călătorilor, inclusiv celor vaccinaţi şi cu certificat de vindecare, un test PCR, la fel ca Portugalia. Spania vecină, în schimb, cere doar o probă a unei vaccinări, la fel ca Madeira şi Azore. "Călătorii care deţin un certificat Covid digital al UE valid nu ar trebui să fie supuşi unor restricţionări suplimentare a liberei circulaţii", subliniază într-un comunicat Consiliul European.

În cursul unei reuniuni la Bruxelles, miniştrii de Externe din UE au adoptat o nouă recomandare - un act neconstrângător juridic - în vederea unei coordonări a măsurilor lor în domeniul liberei circulaţii.

Această actualizare a reglementărilor răspunde unei creşteri semnificative a nivelului vaccinării - aproape 70% din populaţia europeană a fost vaccinată complet, potrivit agenţiei europene de sănătate ECDC - şi desfăşurării ceritificatului digital al UE care atestă vaccinarea, testarea sau însănătoşitrea în urma unei infecţii cu noul coronavirus de mai puţin de şase luni.

Comisia Europeană îndeamnă statele membre UE "să pună în aplicare imediat regulile agreate"

Pe acelaşi subiect

"Varianta Omicron a SARS-CoV-2 s-a răspândit, în prezent, în întreaga Europă şi a venit timpul să luăm în calcul abandonarea unor măsuri suplimentare pe care un anumit număr de state le-au introdus în cazul călătoriilor în utimele săptămâni, care fac deplasările mai dificile şi mai puţin previzibile în toată UE", îndeamnă într-un comunicat comisarii europeni însărcinați cu Justiţia, Didier Reynders, şi Sănătatea, Stella Kyriakides.

"Aceasta este o recomandare, deci nu pot garanta că va determina toate ţările să intre în acest cadru comun, însă (...) toate statele membre şi-au semnalat intenţia de a se conforma", a declarat pentru AFP secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene, Clément Beaune, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului european.

Recomandarea, în vigoare de la 1 februarie 2022

"Cred că este important să avem reguli stricte - pentru că certificatul sanitar care permite circulaţia în Europa este strict şi protector şi trebuie să fie controlat în mod sistematic în timpul călătoriilor - şi să nu mergem mai departe prin măsuri, pentru a nu fragmenta regulile aplicabile în Europa", a apreciat el.

Această recomandare urmează să intre în vigoare la 1 februarie, odată cu măsura care stabileşte la nouă luni (270 de zile) durata validităţii certificatelor de vaccinare, în lipsa vaccinării cu o doză "booster", în călătoriile în UE.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Călătorii fără teste COVID în UE, de la 1 februarie. Noua recomandare a Consiliului European

Breaking News

Trupele ucrainene au încercuit orașul Lîman

Trupele ucrainene au încercuit orașul Lîman