Antena Meniu Search
x

Rusia, acuzată că șantajează nuclear întreaga Europă. Zelenski: Restul lumii trebuie să oblige forțele ruse să se retragă de la Centrala Zaporojie

Ministerul Apărării din Rusia a transmis joi un avertisment alarmant că ar putea avea loc un accident la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi. Potrivit ruşilor, sistemul de protecție al centralei este deteriorat iar un accident nuclear ar putea face ca materialul radioactiv să acopere țări precum Germania, Polonia și Slovacia. Anunţul vine pe fondul acuzaţiilor şi speculaţiilor din partea Rusiei şi Ucrainei că vineri este planificat un incident la centrală. Volodimir Zelenski a acuza Rusia că șantajează nuclear Europa și că lumea trebuie să-i forțeze pe ruși să se retragă de la centrală. Război Rusia - Ucraina, ziua 177 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 19.08.2022, 14:29

Igor Kirillov, șeful forțelor de apărare radioactive, chimice și biologice ale Rusiei, a declarat joi că sistemele de siguranţă ale centralei nucleare de la Zaporojie au fost deteriorate în urma bombardamentelor și că mai multe țări din Europa ar putea fi în pericol în cazul unui accident. Joi seară, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de şantaj nuclear la adresa Europei. 

Președintele Ucrainei a mai avertizat că restul lumii trebuie să forţeze Rusia să își retragă trupele de pe teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie, în caz contrar, toate acordurile de securitate nucleară sunt fără valoare. În ultimele ore armata Ucrainei şi cea Rusiei s-au acuzat de planificarea unor provocări la centrală pentru a justifica noi atacuri. 

Potrivit unor sursa ucrainene, Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru. Rusia a ameninţat, joi, că va închide centrala dacă bombardamentele continuă. Moscova a negat că forțele ruse au amplasat armament greu în centrală, dar pe rețelele de socializare circulă o filmare realizat pe ascuns la una dintre unitățile nucleare de la Zaporojie și care ar arăta mai multe camioane militare în interior. Camioane ar fi parcate într-o cameră a turbinelor, adiacentă reactorului nuclear, dar nu este clar când ar fi fost făcută filmarea.

Joi, cercetătorii de la Institutului Ucrainean de Hidrometeorologie și cei ai Academiei Naționale de Științe din Ucraina au creat o simulare cum s-ar putea deplasa norul radioactiv, în cazul unui accident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, utilizând datele meteorologice pentru perioada 15-18 august. Radiațiile ar afecta mai multe țări din Europa, dar și nordul și vestul României, potrivit simulării.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Zelenski: Lumea trebuie să forțeze Rusia să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie. Moscova a organizat un şantaj nuclear

Preşedintele ucrainean a detaliat în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare subiectele discutate în timpul zilei de joi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Criza de la Centrala Nucleară Zaporojie şi asigurarea exportului de cereale au fost printre principalele subiecte abordate, însă Zelenski a precizat că s-a discutat şi despre prizonierii de război deţinuţi de Federaţia Rusă.

”Nu există obstacole obiective care să împiedice misiunea AIEA să ajungă la centrala nucleară Zaporojie. Domnul Guterres şi cu mine am discutat despre parametrii acestei misiuni şi despre faptul că aceasta poate ajunge la centrală foarte rapid şi destul de sigur într-un mod legal, prin teritoriul liber al statului nostru”, a transmis Zelenski.  

Potrivit acestuia, Rusia, statul care a organizat un şantaj nuclear, cu siguranţă nu poate fi transportatorul unor astfel de misiuni.”Rusia trebuie să permită imediat şi necondiţionat accesul reprezentanţilor AIEA la centrală şi, de asemenea, să-şi retragă imediat şi necondiţionat trupele de pe teritoriul centralei. Lumea are puterea de a asigura acest lucru. Dacă nu asigură acest lucru, putem arunca pur şi simplu la gunoi întregul corpus de documente internaţionale privind securitatea nucleară şi radiologică. Rusia distruge această ordine internaţională”, a mai afirmat Zelenski.  

Acesta a precizat că al doilea punct extrem de important al negocierilor este cel al prizonierilor de război ucraineni deţinuţi de Federaţia Rusă. ”I-am cerut domnului Secretar General să folosească toate capacităţile ONU pentru a asigura respectarea de către Rusia a tuturor normelor de drept internaţional privind prizonierii de război. Şi am discutat despre trimiterea unei misiuni de anchetă la Olenivka. Adevărul complet despre acest atac terorist rusesc trebuie să fie şi va fi stabilit”, a mai precizat Zelenski.  

Preşedintele ucrainean a explicat că s-a discutat şi despre iniţiativa privind exportul de cereale. ”Rezultatul este acolo - şi nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru lume, deoarece se simte că gravitatea crizei alimentare globale este în scădere. Prin urmare, există o mare nevoie de mai multă securitate, de un volum mai mare de exporturi, de mai multe nave care pot livra alimente ucrainene din porturile noastre”, a adăugat Zelenski.  

Acesta s-a referit şi la negocieri substanţiale pe mai multe subiecte cu preşedintele Turciei. ”Îi sunt recunoscător pentru sprijinul său neclintit pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a statului nostru. Am discutat despre apărare, cooperare economică şi energetică. Îi sunt recunoscător Turciei pentru disponibilitatea de a lua sub patronaj reconstrucţia Harkovului şi a regiunii Harkovului. Aceasta este o misiune pentru o ţară cu adevărat puternică. Astăzi, s-a făcut primul pas - a fost semnat un acord privind infrastructura”, a mai afirmat Zelenski.  

”Am solicitat atât domnului preşedinte, cât şi domnului Secretar General să exprime cea mai strictă poziţie posibilă cu privire la pseudo-referendumurile planificate de Rusia în teritoriul ocupat. Orice pseudo-referendum va fi o palmă dată în faţa comunităţii internaţionale”, a adăugat preşedintele ucrainean. Zelenski i-a primit, joi, la Liov, pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rusia, acuzată că șantajează nuclear întreaga Europă. Zelenski: Restul lumii trebuie să oblige forțele ruse să se retragă de la Centrala Zaporojie