Antena Meniu Search
x

Când va apărea "pașaportul Covid" și ce facilități vor avea deținătorii lui. Certificatul verde, un document controversat

Cu zeci de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene deja vaccinați și cu doar câteva luni înainte de deschiderea sezonului estival, discuția despre pașaportul Covid devine tot mai aprinsă. Comisia Europeană a propus crearea unei unei adeverinţe electronice verzi, pentru a facilita libera circulaţie în interiorul UE, însă există numeroase voci care nu susțin un astfel de demers, motivând că ar fi discriminatoriu.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 05.04.2021, 17:03

pașaport Covid
Controverse la nivelul Uniunii Europene cu privire la instituirea unui "pașaport Covid". Comisia Europeană propune o adeverință digitală care permite libera circulație în statele membre - Shutterstock
  • Florin Cîțu a anunțat, luni, 5 aprilie, că în România nu vor fi folosite certificatele digitale pentru călătorii. "Este un pas spre revenirea la normalitate pe care dorim să-l facem de la 1 iunie", a spus premierul

Nu este clar, la acest moment, dacă adeverinţa electronică de liberă circulaţie (certificat verde) este echivalentul unui "pașaport Covid". Chiar comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a ținut să explice acest lucru, la mijlocul lunii martie. "Nu este un paşaport. Este un document unic european, o dovadă pentru o situaţie în care un cetăţean al unui stat membru se poate afla. Şi anume dacă are un vaccin făcut, dacă are un teste PCR făcut sau a trecut prin boală şi în consecinţă are o imunitate naturală. În momentul de faţă, cetăţenii din România ştiu foarte bine că atunci când merg şi fac vaccinul primesc un certificat de vaccinare, sunt introduşi într-o bază de date naţională. De asemenea, când fac un test PCR primesc o dovadă a rezultatului testului. Toate acestea, în România şi în alte ţări, arată complet diferit. Atunci, când cineva circulă dintr-un stat în altul există probleme de recunoaştere a acestor documente între statele membre", a declarat Adina Vălean, citată de news.ro.

Totodată, europarlamenarul român a precizat că adeverinţa nu va fi o condiţie pentru călătoria în străinătate şi că va fi, cel mai probabil, finalizată în iunie 2021.

Pașaportul Covid: Se încearcă standardizarea certificatelor

Adina Vălean a explicat că se doreşte standardizarea certificatelor primite de cei care se vaccinează împotriva COVID-19. "Prin acest regulament Comisia propune astăzi unificarea, standardizarea acestor certificate pentru a nu mai întâlni situaţii în care se solicită aceste documente la intrarea într-un stat european, iar dacă nu corespund, atunci acea persoană se poate regăsi în situaţia să fie întors din drum. În domeniul transporturilor sunt multe exemple. Din Cehia în Germania sunt nenumărate exemple. Germania a cerut ca pe certificatul de test negativ să existe o ştampilă albastră şi o semnătură, lucru pe care cehii nu îl furnizau. Intenţia noastră esre să unificăm formatele. Când cineva prezintă acest certificat în formă electronică sau pe hârtie, cel care îl primeşte să poată verifica autenticitatea lui. Asta pentru a lupta şi cu frauda care a apărut în materie de teste PCR negative. Dar nu este un paşaport", declara Vălean.

Pe acelaşi subiect

Adeverința de liberă circulație propusă de CE, din luna iunie

Adina Vălean a mai adăugat că această adeverinţă electronică de liberă circulaţie este posibil să fie activă la 1 iunie. "Vrem ca el să fie gata începând cu 1 iunie. E adevărat că este inclusiv pentru vacanţa de vară. În momentul de faţă nu există o restricţie a valabilităţii pentru că specialiştii nu s-au pus sde acord cât îţi asigură imunitate un vaccin, cât durează anticorpii după boală. Urmează să se stabilească", a mai declarat comisarul european.

Comisia Europeană a fost cea care a propus crearea unei unei adeverinţe electronice verzi, pentru a facilita libera circulaţie în interiorul UE, în timpul pandemiei de COVID-19. Documentul va constitui dovda că o persoană a fost vaccinată anti-COVID, că are un test negativ de COVID sau că a trecut prin boală. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe:

  • adeverințele de vaccinare
  • adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide)
  • adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Premierul român Florin Cîțu nu vrea condiționarea vacanțelor de certificatul verde

"Fără discuții. În România nu se va aplica certificatul verde, românii vor merge în vacanță fără", a declarat Florin Cîțu, luni, în timpul unei conferințe de presă. "Eu sper să fie cât mai multe (n.r. măsuri de relaxare), aș vrea să avem o vacanță mult mai bună decât cea de anul trecut. (…) Pentru 1 iunie pregătim revenirea la normalitate. Măsurile pe care le-am luat au avut un impact pozitiv, cei care protestează trebuie să respecte legile în vigoare", a precizat șeful Executivului.

Românii nu vor fi nevoiți să utilizeze certificatele și vor respecta mai puține reguli începând din vară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Când va apărea "pașaportul Covid" și ce facilități vor avea deținătorii lui. Certificatul verde, un document controversat