Antena Meniu Search
x

Care este planul lui Putin în Ucraina și de ce sunt importante pentru el regiunile Donețk și Lugansk

Preşedintele Vladimir Putin a recunoscut independența autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk, aflate în partea estică, tradiţional pro-rusă, a Ucrainei și deja a ordonat trimitere de trupe de menținere a păcii acolo. La fel s-a întâmplat și în cazul peninsulei Crimeea pe care a anexat-o ulterior. 

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 22.02.2022, 12:48

Care este planul lui Putin în Ucraina și de ce sunt importante pentru el regiunile Donețk și Lugansk - Profimedia Images

Rusia a negat în repetate rânduri că ar plănui vreun atac, iar Putin a transmis că țara sa nu ia în considerare anexarea zonei. Totuși, decretele semnate, luni, sunt cea mai recentă acțiune din campania de 20 de ani a lui Putin de a restabili dominația Rusiei asupra foștilor săi vecini sovietici și de a-i împiedica să creeze legături mai strânse cu Occidentul, scrie Bloomberg.

Republicile Populare Donețk și Lugansk

Republicile Populare Donețk și Lugansk au fost cândva centrul industrial al Ucrainei, parte a provinciilor în mare parte vorbitoare de rusă din sud-estul națiunii. Separațiștii susținuți de Rusia au preluat controlul asupra regiunilor, după răsturnarea președintelui Ucrainei pro-Kremlin, o mișcare care a coincis cu anexarea Rusiei Crimeea în 2014. În acel conflict au murit aproximativ 14.000 de oameni.

Rebelii dețin aproximativ o treime din provincii, numindu-le Republica Populară Donețk (DNR) și Republica Populară Lugansk (LNR). Nicio națiune nu le-a recunoscut independența până pe 21 februarie 2022, când Putin s-a adresat națiunii cu privire la noul lor statut. Rusia le-a oferit constant sprijin financiar și militar și a acordat pașapoarte rusești pentru sute de mii de localnici.

Pe acelaşi subiect

De ce sunt aceste regiuni în centrul atenției?

Rusia dorește ca Donețk și Lugansk să obțină autonomie care să le ofere un drept de veto privind schimbările majore în orientarea Ucrainei - și anume apropierea de Occident, demers susținut de o majoritatea cetățenilor țării. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că țara sa are nevoie de o „direcție foarte clară” cu privire la apartenența sa la NATO, iar secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, a spus că alianța continuă să sprijine eforturile Ucrainei de a deveni membră.

Cum s-au apropiat regiunile separatiste, Donețk și Lugansk, de Rusia

Moscova a cultivat legături strânse cu separatiștii proruși care controlează teritoriile din regiunea Donbas din estul Ucrainei, a căror independență a recunoscut-o, luni. Pe de altă parte, Kremlinul neagă că a vreun rol în războiul de opt ani cu forțele guvernamentale ucrainene.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate și fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev a anunțat, luni, că Moscova a eliberat 800.000 de pașapoarte rusești rezidenților din Donbas, din aprilie 2019, prin care le permite acestora să solicite cetățenia printr-o procedură accelerată. UE a transmis atunci că măsura este un atac la suveranitatea Ucrainei.

Potrivit Reuters, un fost oficial din Republică Populară Donețk a declarat, în 2016, că Rusia finanțează direct pensiile și salariile din sectorul public în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Kievul a încetat să plătească salariile, după izbucnirea războiului, iar o mare parte din industrie a intrat în faliment. Pe de altă parte, Kremlinul neagă aceste informații.

De asemenea, ambele regiuni separatiste folosesc rubla rusească, ca monedă oficială, școlile locale urmează programa națională rusă în loc de ceea ce se predă în Ucraina, iar în 2021, Rusia a început să furnizeze doze de vaccin anti-Covid în regiunile controlate de separatiși, în ciuda interdicției de la Kiev de a se folosi serul Sputnik V.

Cea mai gravă criză de securitate europeană după cel De-al Doilea Război Mondial

Dacă avertismentele SUA privind o invazie sunt confirmate, aceasta ar putea marca cea mai gravă criză de securitate europeană după cel De-al Doilea Război Mondial. SUA, UE și Regatul Unit au finalizat un pachet de sancțiuni în cazul în care Rusia va invada. Măsurile îi vizează pe oligarhi, dar implică și restricții suplimentare asupra datoriilor suverane, perturbarea capacității creditorilor de a folosi dolari sau blocarea noii conducte de gaze naturale Nord Stream 2 între Rusia și Germania.

De asemenea, Occidentul a investit enorm în succesul Ucrainei. Miliarde de dolari au venit de la Banca Mondială și Uniunea Europeană, iar SUA au oferit garanții pentru împrumuturi și ajutor militar Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Care este planul lui Putin în Ucraina și de ce sunt importante pentru el regiunile Donețk și Lugansk