Ministerul de Externe a ridicat alerta pentru Ucraina la nivelul maxim - "Părăsiți imediat țara!"
Ministerul Afacerilor Externe a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim – „Părăsiți imediat țara!”, după decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște suveranitatea și independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk. Anunțul MAE vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că România condamnă cu fermitate recunoaşterea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk ca independente. "Este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunităţii internaţionale", a transmis șeful statului, luni seara.
Comunicatul Ministerului de Externe: În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina și din regiunea Mării Negre și a evoluțiilor negative din această seară, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim – „Părăsiți imediat țara!”
Informații detaliate referitoare la noua alertă se regăsesc mai jos și la linkul http://www.mae.ro/travel-alerts/24945.
Conform noului nivel de alertă, al cărui text este prezentat mai jos și la linkul indicat, MAE le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în această țară, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat. De asemenea, MAE le recomandă cetățenilor români să se informeze permanent din surse oficiale, să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene.
MAE, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români de pe teritoriul Ucrainei.
Astfel cum este menționat și în alerta de mai jos, MAE reiterează solicitarea către cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice coordonatele prezenței lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev - +380936252717, Consulatul General Cernăuți - +380635669918; Consulatul General Odessa - +380955412788; Consulatul Solotvino - +380682140918).
De asemenea, MAE reamintește că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537.
Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor Donețk și Lugansk
Conflictul dintre Rusia şi Ucraina poate degenera oricând, iar cel mai negru scenariu al Occidentului este aproape de a deveni realitate. Luni seara, într-o mișcare de forță, liderul de la Kremlin a informat lumea întreagă ca recunoaște independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk.
"Au fost parte a teritoriului rus", a declarat Vladimir Putin, într-o transmisiune televizată, înainte de a semna decretele. Discursul președintelui Federației Ruse a fost lung, plin de revizionism istoric și agresiv. "NATO a transformat Ucraina într-un teatru de război", a mai spus Putin.
La scurt timp după semnarea decretelor referitoare la Doneţk şi Lugansk, Vladimir Putin a ordonat lansarea unei "operațiuni de menținere a păcii" în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Mai exact, Vladimir Putin urmează să trimită "trupe de menținere a păcii", anunță presa rusă.
Cum justifică Putin decizia de a recunoaște regiunile separatiste
Vladimir Putin şi-a început discursul într-o notă istorică, făcând referire la "greşelile trecutului". Preşedintele Rusiei l-a criticat pe fostul lider comunist Vladimir Lenin, numindu-l "autorul şi arhitectul" Ucrainei. Putin a adăugat că asta a "dezavantajat" Rusia.
"O mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia. A fost făcută din părți date de Lenin din Rusia. După, înainte și după Al Doilea Război Mondial Stalin a dat Ucrainei părți din România, Polonia și Ungaria. În 1954 Hrușciov a dăruit Crimeea Ucrainei. Așa a fost formată Ucraina modernă", a declarat Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin crede că Rusia a fost "furată" la dezintegrarea Uniunii Sovietice, în 1991. Este un discurs pe care Putin l-a mai avut în trecut, atunci când a numit prăbușirea URSS drept o "catastrofă geopolitică". "NATO a transformat Ucraina într-un teatru de război", a fost de părere Putin, în discursul televizat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰