Antena Meniu Search
x

Cât câştigă Vasilica, o româncă din Elveţia care lucrează în croitorie de 15 ani: "Nu trăiești, ci supraviețuiești”

Vasilica, o româncă care munceşte de 15 ani în Elveţia se plânge de salariul mic pe care îl câştigă, deşi lucrează chiar şi câte 39 de ore pe săptămână. Femeia de 50 de ani rămâne la finalul lunii cu aproximativ 3.060 de franci elveţieni în mână, suma care spune ea nu sunt este de ajuns pentru un trai decent. 

de Aura Trif

la 29.05.2024 , 09:57

Vasilica abia îşi permite să îşi viziteze două săptămâni familia din România - Darrin Vanselow / Blick

Antoine Hürlimann, jurnalistul la publicaţia Blick care i-a luat interviu româncei în vârstă de 50 de ani s-a întâlnit cu Vasilica la finalul programului ei de muncă. Aceasta s-a plâns că salariile în ţară sunt prea mici, deşi preţurile continuă să crească. Elveţia este şi ea o ţară afectată de inflaţie. 

Vasilica lucrează 39 de ore pe săptămână. Este o slujbă care o împlinește, dar care abia îi ajunge pentru a trăi: "Îmi place munca mea pentru că îmi oferă ocazia de a pune femeile în lumina potrivită. Este pasiunea mea!" Pasiunea ei abia dacă dă roade. Primeşte la finalul lunii 3549 de franci. După deducerea diverselor contribuții la stat, româncă mai rămâne în cont doar 3.059,40 franci.

"Cu 3.500 de franci brut pe lună, nu trăiești, ci supraviețuiești”, spune Vasilica. "Este o nebunie să trebuiască să înduri și să trăiești așa ceva în Elveția. Unii politicieni spun că economia se adaptează sistematic la costul vieții și că nu este nevoie să intervenim. Dar în cei 15 ani de când lucrez aici, am avut o singură dată o creștere salarială! Salariul meu orar a crescut de la 19,50 franci la 21 de franci. Asta e tot. Nu cer un salariu excesiv: 25 de franci pe oră. Pentru a trăi mai bine, bineînțeles, dar și pentru că, după atâția ani, aș considera acest gest ca fiind normal", a adăugat ea. 

Articolul continuă după reclamă

De la o lună la alta este din ce în ce mai greu

Pe acelaşi subiect

De câteva luni, Vasilica a mărturisit că a fost nevoită să îşi cheltuiască economiile pentru a-și plăti facturile. "Odată cu creșterea prețurilor, totul devine mai dificil. Când câștigi ca mine, la final chiar contează când trebuie să cheltuiești câțiva franci în plus pentru asigurări, cumpărături și transport. De obicei, sunt deja la limită, dar acum...", a declarat ea.

Singurele cheltuieli din buget pe care le poate reduce din când în când pentru a putea petrece două săptămâni pe an în vacanță la părinții ei în România sunt alimentele. „Acesta este lucrul din care pot reduce cel mai mult. Dacă sunt foarte atentă la ceea ce cumpăr și la facturile pe care trebuie să le plătesc, uneori pot pune deoparte 300 de franci", spune ea.

Cu cât trece mai mult timp, cu atât ea devine mai supărată pe reacţia autorităţilor în fața inflației. „Mi-aș dori ca oamenii de la vârf care guvernează această țară să deschidă în sfârșit ochii. Este de nesuportat ca muncitoarele să nu câștige suficient pentru a trăi. Este chiar rușinos!”

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 55 voturi
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Stiri externe » Cât câştigă Vasilica, o româncă din Elveţia care lucrează în croitorie de 15 ani: "Nu trăiești, ci supraviețuiești”