Meniu
Search
x

Cazuri de coronavirus în creștere în Germania și Marea Britanie

Aproape un miliard de pământeni sunt izolaţi la domiciliu din cauza pandemiei. Numărul deceselor din întreaga lume a trecut pragul de 13.000, iar mai bine de 300 000 sunt infectaţi.

De Redactia Observator la 23.03.2020, 02:03
Vezi și
  • Sute de noi cazuri în Germania.
  • Bilanț în creștere și în Marea Britanie.

Aproape un miliard de pământeni sunt izolaţi la domiciliu din cauza pandemiei. Numărul deceselor din întreaga lume a trecut pragul de 13.000, iar mai bine de 300 000 sunt infectaţi. Europa e acum zona roşie a lumii. Ţările europene se tem că vor ajunge în situaţia disperată a Italiei.  În spitalele din Franţa, situaţia este trasă la indigo. Din fericire, Germania le-a întins o mână şi a primit sute de pacienţi. Între timp, Regina Marii Britanii a aflat că unul dintre consilierii săi a fost testat pozitiv.

(Asistentă medicală): Suntem obligaţi să alegem. Nu putem să îngrijim toţi pacienţii. Trebuie să îi alegem pe cei care au şanse mai mari să se vindece!

Cu chipul ascuns, o asistentă din Mulhouse prezintă adevărul dur din spitalul în care lucrează.

(Asistentă medicală): Avem pacienţi tineri. Foarte, foarte tineri. Fără alte probleme de sănătate. Care sunt la reanimare.

În Franţa, pandemia încă nu a atins apogeul, iar situaţia este deja critică. Autorităţile iau măsuri preventive, circulaţia oamenilor a fost limitată drastic, iar în paralel, autorităţile cumpără măşti şi echipament medical. Bolnavii sunt duşi cu avionul în Germania unde, în spitale încă mai este loc.

OLIVIER VERAN, Ministrul Sănătății: Situaţia va continua să se agraveze înainte ca efectele izolării şi ale distanţării sociale să se facă simţite.

În Germania, unde sunt 24 de mii de infectări, numărul deceselor nu a depăşit 100. Deplasările au restricţionate în mai multe zone. Presa internaţională vorbeşte despre un model german care constă în testarea întregii populaţii şi un sistem sanitar extrem de bine pus la punct.

DRAGOȘ PĂNCESCU, parlamentar pentru Saxonia de Jos: Populaţia aici înţelege că este o situaţie excepţională. De la Al Doilea Război Mondial încoace nu a mai fost o astfel de situaţie în Germania.  Instituţiile de aprovizionare şi de sănătate au voie să funcţioneze şi trebuie să funcţioneze, dar în rest vor fi închise toate, toate activităţile, în toate branşele economice, financiare. Şi asta pentru o perioadă de 3-4 săptămâni. Adică până în jurul Paştelui. 

Criza sanitară începe să aibă efecte grave şi în Marea Britanie. Guvernul îi roagă pe cetăţeni să nu cumpere mai multe alimente decât au, într-adevăr, nevoie şi să renunţe la vizitele în familie.

Situaţia devine îngrijorătoare şi în Elveţia unde numărul cazurilor de infectare, raportat la populaţie, se apropie de Italia. În cantonul Ticino, de la graniţa italiană, persoanele de peste 65 de ani nu mai pot ieşi din casă nici măcar pentru cumpărături. Un politician local contaminat şi internat în spital a postat un apel dramatic.

”Rămâneţi acasă! Pentru binele nostru şi al celor dragi, pentru întregul canton Ticino!”, se afirmă în mesaj.

Epidemia nu a întrerupt total viaţa politică. În Slovacia, membrii unui nou guvern au depus jurământul cu măşti de protecţie. Şi aici ca în restul Europei şi în întreaga lume, prioritatea rămâne aceeaşi: limitarea propagării virusului şi salvarea cât mai multor vieţi omeneşti. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Cazuri de coronavirus în creștere în Germania și Marea Britanie