"Ce ascund ruşii?" Rusia a blocat rezoluția SUA pentru interzicerea armelor nucleare în spațiu. Acuzaţiile Moscovei
Rusia a blocat miercuri o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, iniţiată de SUA, care cerea țărilor să prevină o cursă a înarmării în spațiu. Mutarea ruşilor i-a făcut pe americani să se întrebe dacă Moscova nu ascunde ceva, scrie Reuters. Potrivit AP, ruşii au acuzat "un spectacol murdar" al americanilor care vor interzicerea în spaţiu doar a armelor de distrugere în masă, dar nu şi a celorlalte arme. Din cei 15 membri, 13 au votat pentru, Rusia s-a opus și China s-a abținut.
Votul din cadrul ONU a venit după Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară anti-satelit pentru a fi lansată în spațiu, acuzație pe care Rusia a negat-o. Președintele Vladimir Putin susţine că Moscova este împotriva lansării de arme nucleare în spațiu.
Ceartă între ruşi şi americani la ONU privind armele nuclare în spaţiu
"Rusia a respins rezoluţia iar asta ridică întrebarea: de ce? De ce dacă urmați regulile nu ați susține o rezoluție care le reafirmă? Ce ați putea ascunde? Este confuz și este păcat", a reacţionat după vot ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a acuzat Washingtonul că încearcă să defăimeze Moscova și a spus că Rusia va iniţia în curând negocierile cu membrii consiliului de securitate al ONU cu privire la propriul proiect de rezoluție care vizează pacea în spaţiu.
"Vrem interzicerea amplasării de arme de orice fel în spațiul cosmic, nu doar ( a armelor de distrugere în masă). Dar voi nu doriți asta... Permiteți-mi să vă pun aceeași întrebare: de ce?" a întrebat-o Nebenzia pe Thomas-Greenfield.
Proiectul de rezoluție a fost supus la vot de SUA și Japonia după aproape șase săptămâni de negocieri. A primit 13 voturi pentru, China s-a abținut, iar Rusia și-a exprimat dreptul de veto. Textul rezoluţiei susţine obligația de a respecta Tratatul privind spațiul cosmic și cerea statelor "să contribuie în mod activ la obiectivul utilizării pașnice a spațiului cosmic și al prevenirii unei curse a înarmării în spațiul cosmic".
Tratatul pentru spațiul cosmic din 1967 interzice semnatarilor, inclusiv Rusiei și Statelor Unite, să pună "pe orbita Pământului orice obiecte care poartă arme nucleare sau orice alte tipuri de arme de distrugere în masă".
Înainte de vot, Rusia și China au propus o modificare pentru a include un apel către toate statele "să prevină pentru totdeauna plasarea de arme în spațiul cosmic și amenințarea sau utilizarea forței în spațiul cosmic, din spațiu spre Pământ și de pe Pământ împotriva obiectelor din spațiul". Consiliul a votat amendamentul propus, dar acesta nu a fost adoptat. A primit șapte voturi pentru, șapte împotrivă și o abținere.
Agenţiile de spionaj americane cred că Rusia are capacitatea de dezactiva rețele vaste de sateliți prin radiație electromagnetică, dacă va detona o bombă nucleară spațială, susţin surse din serviciile de informaţii citate de Reuters. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Rusia nu a desfășurat încă în spaţiu o astfel de armă. Guvernele mondiale au din ce în ce mai mulţi sateliții pe orbită care asigură o serie de capacități militare pe Pământ, permit comunicații și conectează drone cum se întâmplă deja în războiul din Ucraina.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰