Antena Meniu Search
x

Putin trimite arme nucleare în spaţiu să atace sateliţii americani: Culisele dezvăluirii care a creat panică şi isterie printre americani

Congresul SUA a fost informat miercuri că există "o amenințare gravă la adresa securității naționale" cu referire la o nouă armă a ruşilor. Presa americană scrie că Vladimir Putin se pregătește să plaseze arme nucleare în spațiu, pentru a amenința sateliții. Modul în care informaţiile au fost dezvăluite însă a creat alarmă şi isterie în Congres. Nu există o amenințare imediată pentru SUA sau interesele sale, au spus mai mulţi membri. Unele voci speculează că a fost o tentativă de a aproba pachetul de ajutor pentru Ucraina, rămas blocat

de Redactia Observator

la 15.02.2024, 11:30

Putin trimite arme nucleare în spaţiu să atace sateliţii americani: Culisele dezvăluirii care a creat panică şi alarmă în Congres
Putin trimite arme nucleare în spaţiu să atace sateliţii americani: Culisele dezvăluirii care a creat panică şi alarmă în Congres - Profimedia

SUA au noi informații despre capacitățile militare ale ruşilor prin care ar desfășura un sistem nuclear anti-satelit în spațiu, au dezvăluit mai multe surse pentru CNN. Congresul SUA şi aliați cheie ai americanilor au fost informaţi iar unii politicieni americani spun că informaţiile trebuie să fie desecretizate și făcute publice ţinând cont de gravitatea lor. Deși informațiile sunt îngrijorătoare, mai mulți membri importanţi ai Congresului au subliniat că nu este o amenințare imediată pentru SUA sau interesele sale.

O nouă armă a Rusiei îngrijorează SUA

Sistemul ruşilor este în curs de dezvoltare, nu se află încă pe orbită, potrivit a trei oficiali americani. Nu este clar cât de departe a progresat tehnologia ruşilor, a spus unul dintre ei. Un oficial american a declarat separat pentru CNN că nu este vorba de o armă care ar putea fi folosită pentru a ataca oameni. Nu este clar nici dacă noua armă a ruşilor este un sistem anti-satelit cu propulsie nucleară sau cu capacitate nucleară. 

Deşi membrii Congresului au minimalizat urgenţa amenințării, o armă anti-satelit plasată pe orbita Pământului ar reprezenta un pericol semnificativ pentru sateliții de comandă și control nuclear ai SUA, a declarat Hans Kristensen, directorul Federației  Oamenilor de Știință Americani. SUA se bazează pe astfel de sateliți esențiali pentru a asigura un control constant și fără probleme asupra arsenalului său nuclear.

Pe acelaşi subiect

În trecut au fost testate arme anti-satelit de către alte țări, dar aceasta ar fi o escaladare, a spus Kristensen. SUA au precizat clar că vor reacționa "foarte puternic" la un atac asupra sateliților folosiţi la controlul arsenalului său nuclear. "Dacă este pe orbită, este un nou nivel de amenințare (la adresa sistemului), fie că este nucleară sau nu",  a spus Kristensen. Chiar și arme convenționale anti-satelit plasate pe orbita Pământului ar putea reprezenta o amenințare semnificativă pentru SUA, a adăugat acesta.

Alarmă şi isterie în Congresul SUA

Informațiile despre o nouă capacitate nucleară spațială a ruşilor au fost dezvăluite miercuri în premieră de ABC News. Președintele Comitetului de Informații din Camera Reprezentanţilor, republican Mike Turner din Ohio, a provocat tulburare pe Capitol Hill,  după ce a lansat o declarație criptică în care a anunțat că deține "informații referitoare la o amenințare gravă la securitatea națională".

Într-o scrisoare adresată parlamentarilor, el a anunţat că se referă la o "capacitate militară străină de destabilizare care ar trebui să fie cunoscută de toți factorii de decizie ai Congresului". Imediat, parlamentarii au început să coboare la subsolul Camerei Reprezentanţilor pentru a afla care sunt informațiile.

Unii au plecat dezamăgiți, remarcă CNN. Un democrat cu experiență în domeniul securității naționale a spus că nu a mai primit niciodată o astfel de convocare urgentă pentru o problemă de securitate națională de când se află în Congres și că informațiile pe care le-au văzut nu au fost suficient de urgente pentru a justifica alarma provocată de Turner.

Nu este o amenințare imediată pentru SUA

În câteva ore, președintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a încercat să înlăture isteria, spunând reporterilor că "nu există niciun motiv de alarmă" și indicând că știa despre aceste informații cel puțin din ianuarie. "Vrem doar să ne asigurăm că toată lumea este pregătită. Lucrăm la asta și nu este nevoie de alarmă", a spus Johnson. Jim Himes, principalul democrat din comisie, a declarat şi el că informațiile sunt "semnificative", dar "nu este un motiv de panică".

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, s-a arătat "surprins" că Turner a făcut publică existența informațiilor, menționând că urma să informeze joi liderii republicani și democrați ai Camerei, inclusiv Turner și Himes. "Am programat o ședință de informare... Așa că sunt puțin surprins că congresmanul Turner a ieșit public astăzi înainte de întâlnire", a spus Sullivan.

Turner a îndemnat administrația Biden să declasifice "toate informațiile referitoare la această amenințare, astfel încât Congresul, administrația și aliații noștri să poată discuta în mod deschis acțiunile necesare pentru a răspunde acestei amenințări". Ulterior, într-o declarație comună, liderii republicani și democrați ai Comitetului de Informații din Senat au sugerat că ar fi dificil să le declasifice fără a expune surse și metode sensibile.

Tentativă de a vota ajutorul militar pentru Ucraina

Scandalul noilor capabilităţi ale ruşilor vine în momentul în care pachetul de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina rămâne blocat în Congres, iar fostul președinte Donald Trump i-a susținut public pe republicanii care s-au opus acordării unei noi asistenţe Ucrainei. În plus, în weekend, Trump a spus că va lăsa Rusia să "facă ce dracu vrea" cu aliații NATO care nu îndeplinesc obiectivele de cheltuieli stabilite de alianță.

Mike Johnson a spus că nu va supune la vot în Camera Reprezentanţilor proiectul de lege, referitor la Ucraina, adoptat de Senat. Însă, cel care a tras semnalul de alarmă, Mike Turner,  susţine public continuarea finanțării efortului de război al Ucrainei. Unii parlamentari și oficiali americani au speculat în privat că Mike Turner, prin dezvăluirea în avans a informaţiilor despre noile capabilităţi ruseşti, ar fi încercat de fapt să adune sprijin pentru a trece legea privitoare la ajutorul Ucrainei.

Sursele CNN au refuzat să ofere detalii suplimentare despre capacitățile rusești. Dar, se ştie de ani de zile, că Rusia urmăreşte dezvoltarea de arme pentru a neutraliza sistemele spațiale militare și comerciale ale SUA, potrivit unui raport din 2022 al Agenției de Informații pentru Apărare (DIA) privind securitatea spațială. Potrivit doctrinei ruseşti, Moscova vrea să poată ataca sateliții inamici de la sol, din aer, cibernetic și din spațiu, mergând de la bruiaj temporar la distrugere totală.

În 2020, Rusia a testat o armă spațială anti-satelit, cu capacități orbitale sofisticate, care ar putea avea un dublu scop: ar putea deservi și inspecta sateliții prieteni, având în același timp capacitatea de a ataca sateliții inamici. O încercare de a lansa în spațiu un sistem anti-satelit cu arme nucleare ar încălca Tratatul privind Spațiul Cosmic din 1967, care interzice în mod explicit plasarea pe orbită a "oricărui obiect care poartă arme nucleare sau a altor tipuri de arme de distrugere în masă". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Putin trimite arme nucleare în spaţiu să atace sateliţii americani: Culisele dezvăluirii care a creat panică şi isterie printre americani