Antena Meniu Search
x

Ce spune scrisoarea prin care Marea Britanie se desparte de Uniunea Europeană şi ce a cerut Theresa May liderilor continentali

Ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, i-a înmânat astăzi preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru ieşirea din blocul comunitar.

Ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, i-a înmânat astăzi preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru ieşirea din blocul comunitar.

”Notific Consiliul European, în conformitate cu Articolul 50(2) al Tratatului Uniunii Europene intenţia Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană”, se arată în document.

"Pe 23 iunie anul trecut, poporul Regatului Unit a votat să părăsească Uniunea Europeană. Aşa cum am mai spus înainte, decizia nu respinge valorile pe care le împărtăşim, ca europeni. Nu este o încercare de a subaprecia Uniunea Europeană sau statele membre care rămân în ea. Din contră, Regatul Unit vrea ca Uniunea Europeană să aibă succes şi să prospere. Referendumul a oferit un vot, aşa cum vedem noi, de restaurare a auto determinării noastre naţionale. Părăsim Uniunea Europeană, dar nu părăsim Europa. Vrem să rămânem parteneri implicaţi şi aliaţi ai prietenilor noştrii de pe continent.", se arată în începutul scrisorii.

Oficialii britanici au cerut omologilor lor care conduc negocierile Brexit din partea UE să respecte de-a ungul discuţiilor din următorii doi ani câteva principii, pe care le-au şi nominalizat în scrisoare. 

Pe acelaşi subiect

Astfel, sunt aduse în discuţie:

1. Trebuie să discutăm unii cu alţii constructiv şi respectuos, în spiritul unei cooperări sincere.

2. Trebuie să punem mereu în prim plan cetăţenii noştri.

3. Trebuie să depunem eforturi pentru un acord cuprinzător.

4. Trebuie să muncim împreună pentru a avea cât mai puţine perturbări şi cât mai multe certitudini

5. În particular, trebuie să acordăm atenţie relaţiei unice dintre Regatul Unit şi Republica Irlanda şi importanţei procesului de pace din Irlanda de Nord. 

CITEŞTE AICI TEXTUL INTEGRAL AL SCRISORII

În momentul în care Tusk a acceptat scrisoarea, procesul de Brexit a fost lansat oficial.

Preşedintele Consiliului European a confirmat pe Twitter că Marea Britanie l-a notificat oficial de invocarea Articolului 50, la nouă luni după referendumul din 23 iunie.

Tusk a publicat şi o fotografie cu momentul în care a primit scrisoarea semnată de premierul britanic Theresa May.

Scrisoarea va fi transmisă tuturor statelor membre. De asemenea, în termen de 48 de ore de la declanşarea Brexit, Tusk va pune în circulaţie propuneri pentru linii de negociere.

Din echipa de negociere a Marii Britanii vor face parte, Sir Tim Barrow, ministrul pentru Brexit Daivd Davis şi secretarul permanent al Departamentului pentru Brexit. Lor li se va alătura, ca asistent, fostul ambasador al Marii Britanii în Brazilia, Alex Ellis, în prezent înalt oficial în Departamentul condus de Daivs.

În tabăra UE, negocierile vor fi conduse de Michel Barnier şi de Didier Seeuws, un diplomat belgian foarte respectat, care lucrează în Consiliul European.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Ce spune scrisoarea prin care Marea Britanie se desparte de Uniunea Europeană şi ce a cerut Theresa May liderilor continentali