Ce vor învăța liceenii ruși despre războiul din Ucraina. Justificarea pentru "Operațiunea militară specială", în noile manuale de istorie
Asistentul Kremlinului, Vladimir Medinsky, a publicat patru manuale de istorie pentru școlarii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, oferind o interpretare complet revizuită a căderii Uniunii Sovietice, a epocii Putin și a cauzelor războiului din Ucraina, transmite Mediafax.
În Rusia lui Vladimir Putin, Kremlinul scrie chiar și manualele de istorie. Cărțile lui Vladimir Medinsky, care vor intra în școli luna viitoare, reflectă viziunea istorică a lui Putin: mândrie față de realizările superputerii Uniunii Sovietice, indignare față de umilințele prăbușirii sovietice și aplauze pentru „renașterea” Rusiei sub conducerea fostului spion KGB, care a început în ultima zi a anului 1999, potrivit Reuters.
Ultimul capitol al „Istoriei Rusiei 1945 - începutul secolului XXI”, de 447 de pagini, se concentrează pe cauzele celui mai mare război terestru din Europa, de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace - războiul din Ucraina, care s-a soldat cu câteva sute de mii de soldați răniți sau morți.
Cum este justificată "Operațiunea militară specială"
Intitulat „Rusia astăzi - Operațiunea militară specială”, capitolul reflectă dezamăgirea lui Putin față de Occident după ce a oferit sprijinul Rusiei Statelor Unite în timpul atacurilor de la 11 septembrie 2001, într-un gest de prietenie post-Război Rece.
- "Vomităm mai târziu. Îţi opreşti creierul şi îţi faci treaba". Imagini tulburătoare cu ucrainenii trimişi...
- Ucraina anunţă un coridor umanitar pentru navele blocate în porturile sale de la Marea Neagră de la începutul...
- Scenariul exclus la negocierile de pace Rusia-Ucraina. Kuleba: "Nu-i vom vedea niciodată pe Putin şi Zelenski la...
„Occidentul a devenit obsedat de destabilizarea situației din interiorul Rusiei”, se spune la pagina 393 a cărții, al cărei exemplar a fost analizat de Reuters. „Scopul nu a fost nici măcar ascuns: să dezmembreze Rusia și să obțină controlul asupra resurselor sale”.
O astfel de istorie aprobată în mod explicit, de genul celei folosite de milenii de către cei puternici pentru a-și influența propriile moșteniri, oferă o perspectivă asupra raționamentelor lui Putin pentru război și a nesiguranței care ar putea să îi pună la îndoială hegemonia internă.
Tinerii ruși vor învăța despre "tragedia colapsului sovietic"
Tinerii Rusiei, conform cărții, trebuie să înțeleagă tragedia colapsului sovietic, perfidia Occidentului și necesitatea de a se sacrifica pentru măreția patriei ruse.
Pentru cel mai longeviv șef al Kremlinului de la Stalin încoace, Putin s-a luptat mult timp cu fantomele istoriei rusești, fie că a deplâns tăcerea Moscovei, în timp ce Uniunea Sovietică se prăbușea, fie că a pledat pentru „unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor” într-un eseu de 6.900 de cuvinte cu mai puțin de opt luni înainte de a ordona intrarea trupelor în Ucraina.
Potrivit cărții, Occidentul a extins alianța militară NATO spre est în ciuda promisiunilor de a nu o face, a ignorat persecuția rușilor, a răspândit rusofobia și a alimentat „revoluțiile colorate” din Georgia și Ucraina, înlăturând de la putere elitele stabilite.
Liderii occidentali, disidenții ruși și unii istorici ruși resping o astfel de interpretare, prezentând războiul din Ucraina ca pe o gafă strategică care a expus slăbiciunile Rusiei și a forjat naționalismul ucrainean în statalitate.
Manualele, calificate drept propagandă, nu istorie
„Aceasta este propagandă - nu este un manual”, a declarat pentru Reuters despre carte Mihail Kopitsa, un profesor de istorie rus care a părăsit Rusia după invazia rusă în Ucraina. El predă acum la o școală din Muntenegru.
Întrebat dacă această carte arată puterea sau slăbiciunea Rusiei, el a răspuns că le arată pe amândouă.
„Regimul își arată forța: vom face ce vrem, iar voi va trebui doar să suportați, să acceptați”, a spus el. „Este încă o cărămidă în zidul acestei mașinării de propagandă care vizează întregul sistem de educație”.
„Dar putem vorbi cu siguranță despre faptul că regimul este îngrijorat: există o teamă că generația internetului, generația Zoom, se va dovedi a fi nereceptivă sau nu suficient de receptivă la propagandă și, prin urmare, trebuie să o consolideze din ce în ce mai mult”.
Rusia încearcă să rescrie propria istorie și motivele pentru care a invadat Ucraina
Rusia controlează în prezent puțin sub o cincime din Ucraina, care a încercat să își rescrie propria istorie și să epureze o mare parte din trecutul său sovietic și țarist.
Manualele ilustrează atât profunzimea schismei de după Războiul Rece a Kremlinului cu Occidentul, cât și un anumit grad de nesiguranță cu privire la moștenirea erei Putin, care ar fi trebuit să aducă ordine, prosperitate și pace după tulburările din anii 1990.
Cartea, al cărei coautor este Anatoli Torkunov, rectorul prestigiosului Institut de Stat de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO), le cere studenților să răspundă la întrebarea: „Ce se întâmplă dacă nu se poate face? Ce motive au forțat Rusia să demareze Operațiunea militară specială?”.
Manualele de istorie consideră relațiile dintre Rusia și Occident drept "o luptă"
Răspunsul, potrivit cărții, este o luptă pentru controlul Ucrainei între Rusia și Occident, care a alimentat „neonazismul ucrainean” în încercarea de a submina Rusia. Cartea descrie încercările ucrainene de a interzice cărțile, muzica, filmele și predarea limbii ruse.
„Treptat, Statele Unite și NATO au început să pregătească Ucraina pentru rolul de principal berbec împotriva Rusiei”, se arată în carte.
Limba a devenit o problemă sensibilă în Ucraina începând din 2014, când un președinte pro-rus a fost răsturnat în Revoluția ucraineană Maidan, iar Rusia a anexat Crimeea, forțele separatiste susținute de Rusia luptând împotriva forțelor armate ucrainene.
Rusia din prezent, "un tărâm al oportunităților"
Încercarea Occidentului de a pedepsi Rusia pentru război a eșuat, se arată în carte, dar se spune că în Occident au fost furate active rusești în valoare totală de peste 1.000 de miliarde de dolari, comparând sancțiunile cu blocada continentală a lui Napoleon Bonaparte împotriva Marii Britanii.
„Astfel de momente unice se întâmplă rar în istorie”, se spune în carte. „Nu ratați această șansă - Rusia de astăzi este cu adevărat un tărâm al oportunităților”.
Cartea se încheie cu mici biografii ale unora dintre rușii care au căzut în războiul din Ucraina - pe care nu îl numește război. Nu spune câți ruși au murit în acest război.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰