Antena Meniu Search
x

Cea mai ciudată monarhie din lume. Noul sultan are o avere impresionantă şi e cunoscut pe plan mondial pentru colecţia sa de maşini şi motociclete

Sultanul Ibrahim din statul Johor, situat în sudul Malaeziei, a fost instalat, miercuri, ca al 17-lea rege al ţării, depunând jurământul de învestitură în cadrul unei ceremonii la palatul naţional din Kuala Lumpur, transmite Reuters, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 03.02.2024, 08:37

Cea mai ciudată monarhie din lume. Noul sultan are o avere impresionantă şi e cunoscut pe plan mondial pentru colecţia sa de maşini şi motociclete
- Profimedia

Monarhia joacă un rol mai mult ceremonial în Malaezia, dar influenţa sa a crescut în ultimii ani, determinându-l pe rege să exercite puteri discreţionare rar folosite pentru a reprima instabilitatea politică. În cadrul unui sistem monarhic unic, şefii celor nouă familii regale din Malaezia ocupă pe rând funcţia de rege, cunoscut sub numele de "Yang di-Pertuan Agong", la fiecare cinci ani.

Cine este Sultanul Ibrahim

Sultanul Ibrahim, în vârstă de 65 de ani, îi succede lui Al-Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, care se întoarce la conducerea statului său natal Pahang după ce şi-a încheiat mandatul de cinci ani ca rege. În timp ce monarhia este considerată în mare parte ca fiind deasupra politicii, sultanul Ibrahim s-a remarcat prin francheţea şi personalitatea sa ieşită din comun, intervenind adesea în problemele politice ale ţării.

Cunoscut pentru marea sa colecţie de maşini şi motociclete de lux, Sultanul Ibrahim are interese de afaceri extinse, de la imobiliare la minerit, inclusiv o participaţie în Forest City - un proiect de 100 de miliarde de dolari susţinut de China pentru recuperarea şi dezvoltarea terenurilor în largul Johorului. Înaintea instalării sale, sultanul Ibrahim a declarat ziarului The Straits Times din Singapore că intenţionează să fie un monarh activ şi a propus ca firma petrolieră de stat din Malaezia, Petroliam Nasional, şi agenţia anticorupţie a ţării să se subordoneze direct regelui.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, el a vorbit despre planurile sale de a relansa un proiect de legătură feroviară de mare viteză între Malaezia şi Singapore, blocat, cu un punct de trecere a frontierei prin Forest City. Premierul Anwar Ibrahim a minimalizat ulterior declaraţiile, spunând că toate opiniile pot fi discutate fără a ignora Constituţia federală, a relatat presa de stat.

Sultanul Ibrahim îşi preia atribuţiile de rege pe fondul unor noi tensiuni politice în Malaezia. Ţara a cunoscut turbulenţe politice continue din 2018, când coaliţia Barisan Nasional, aflată la putere la acea vreme, a fost înlăturată de la putere pentru prima dată de la independenţă, ceea ce l-a determinat pe monarh să joace un rol mai important.

Regele acţionează în mare parte la sfatul prim-ministrului şi al Cabinetului, dar i se acordă câteva puteri discreţionare în conformitate cu Constituţia federală, inclusiv autoritatea de a numi un premier despre care crede că are o majoritate parlamentară.

Predecesorul sultanului Ibrahim, Al-Sultan Abdullah, şi-a exercitat o astfel de putere de trei ori pentru a rezolva incertitudinea politică în timpul domniei sale, de două ori după ce guvernele s-au prăbuşit şi ultima dată în 2022, când l-a numit pe Anwar în urma unor alegeri care s-au încheiat cu un parlament suspendat.

Înainte de a se retrage de la tron, Al-Sultan Abdullah a făcut apel la stabilitate politică, răspunzând astfel rapoartelor din presă din această lună privind un presupus complot pentru răsturnarea guvernului. Mai mulţi lideri ai opoziţiei şi ai blocului de guvernământ au negat că ar face parte din acest complot.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Cea mai ciudată monarhie din lume. Noul sultan are o avere impresionantă şi e cunoscut pe plan mondial pentru colecţia sa de maşini şi motociclete