Antena Meniu Search
x

Curs valutar

China s-a mărit pe hârtie şi şi-a înfuriat toţi vecinii. Harta prin care pretinde teritorii din Rusia, India, Malaezia şi Filipine

Serviciul Naţional de hărți al Chinei, deținut de stat, a publicat luni o hartă oficială cu graniţele ţării prin care şi-a înfuriat aproape toţi vecinii: India, Filipine şi Malezia au transmis note de protest şi au contestatharta care a creat deranj şi printre "aliaţii" ruşi, dar Moscova nu s-a grăbit să reacţioneze aşa de puternic cum a făcut restul ţărilor. 

de Redactia Observator

la 31.08.2023 , 15:51

Scandal uriaş după ce China a publicat noua hartă a ţării. Şi-a înfuriat toţi vecinii şi apoi le-a spus să se calmeze. Putin neputincios să se plângă Luiz Inacio Lula da Silva, Xi Jinping, Narendra Modi, Serghei Lavrov - Twitter

China a publicat luni o nouă versiune a hărții sale naționale, așa cum face în mod frecvent din 2006. Beijingul vrea să corecteze astfel "hărțile problematice", despre care susține că reprezintă greșit granițele sale teritoriale. India, Filipine şi Malaezia au contestat în mod oficial harta pentru că include teritorii revedincate, potrivit CNN. Ministerul de externe de la Moscova a avut o atitudine mai rezervată, deşi noua hartă Chinei a ajuns ştire şi în presa rusă.

Concret, harta geografică din 2023 indică faptul că insula Bolshoi Ussuriiski, de 350 de km pătraţi, de pe râul Amur este complet a Chinei. Cele două ţări şi-au disputat insula din 1860 până în 2008 când au convenit să împartă teritoriul printr-un tratat. Deşi acesta stipulează că partea de vest a insulei este a Chinei, iar cea de est a Rusiei, noua hartă arată întreaga insulă ca fiind teritoriu chinez.

Nota explicativă a serviciului naţional de hărți precizează că harta a fost întocmită în conformitate cu "standardele naționale pentru proiectarea granițelor Chinei și ale altor țări ale lumii" iar harta este destinată utilizării pentru știri, cărți și materiale promoționale.

Articolul continuă după reclamă

Singura reacţie oficială a Rusiei: Nu este nevoie să tragem concluzii premature

Pe acelaşi subiect

Deşi spritele s-au aprins în Rusia unde mulţi nu au văzut cu ochi buni harta care contrazice retorica despre prietenia puternică dintre Rusia şi China, singurul comentariu oficial al autorităților ruse este o declarație a președintelui Comitetului Internațional al Consiliului Federației, Grigori Karasin, care a spus că "nu este nevoie să tragem încă concluzii premature". Ministerul rus de Externe nu a făcut declaraţii până acum. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Putin este neputincios, potrivit experţilor americani

Noua hartă probabil că nu va ajuta relația dintre Rusia și China, a explicat Mark Katz, profesor universitar Newsweek. "Kremlinul acordă foarte multă atenție hărților chineze, în special celor oficiale, care susțin că teritoriul rusesc aparține de fapt Chinei", a mai spus el. Cu toate acestea, potrivit lui Katz, dacă Putin este supărat, el "nu se poate plânge cu voce tare, deoarece Moscova a devenit prea dependentă de relațiile economice cu China în urma sancțiunilor occidentale". 

"Chinezilor le place să folosească hărțile pentru a-şi afirma autoritatea și puterea, sau ceea ce și-ar dori ei să fie autoritate sau putere", a declarat pentru Newsweek David Silbey, profesor de istorie la Cornell. "Cele mai faimoase exemple recente sunt hărțile cu cele 9 liniuţe prin care revendică mari zone din Marea Chinei de Sud".  Silbey susţine că noua hartă nu încalcă în totalitate acordul cu Rusia din 2008, dar "este o provocare minoră la adresa rușilor, nu prea importantă, dar suficient de enervantă pentru a fi semnificativă, ca şi cum furi bucăți de mâncare din farfuria cuiva".

Katz crede că Kremlinul ar putea adopta o abordare diferită de cea a Indiei pentru a protesta. "Răspunsul Moscovei la această nouă hartă oficială chineză va fi probabil un gest reciproc, în sensul că guvernul rus va lansa propria hartă despre ceea ce China și Rusia au convenit în 2008", a spus Katz. "În plus, redesenarea unei hărți pe hârtie nu este același lucru cu încercarea de a redesena cu forța o hartă pe teren, așa cum Rusia a încercat să facă în Ucraina. Nici Beijingul nu pare să încerce să facă așa ceva în prezent...Totuși, Moscova ar trebui să fie îngrijorată că această revendicare teritorială relativ mică, în ciuda unui acord existent, ar putea fi urmată de altele și mai mari", explică el.

Noua hartă a Chinei i-a înfuriat pe vecini

Nu a fost singurul teritoriu aparținând unei alte țări sau disputat care a fost revendicat ca fiind chinez pe noua hartă. Statul Arunachal Pradesh din India și regiunea de graniță Aksai Chin apar şi ele pe hartă ca aparținând Beijingului. Marți, New Delhi a declarat că a depus oficial o notă de protest cu privire la hartă, iar ministrul de Externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, a calificat revendicarea asupra teritoriului indian drept una "absurdă".

Şi Filipine s-a supărat şi a transmis joi că respinge harta Chinei care include zone contestate din Marea Chinei de Sud. Un tribunal internaţional i-a dat câştig de cauză Manilei în 2016. "Este cea mai recentă încercare de a legitimiza pretinsa suveranitate și jurisdicție a Chinei asupra teritoriilor și zonelor maritime filipineze și nu are niciun temei conform dreptului internațional", a declarat Departamentul de Afaceri Externe al Filipinelor.

India a fost prima ţară care s-a plâns marți. "Am depus astăzi o notă puternică de protest pe canalele diplomatice la adresa părţii chineze cu privire la așa-numita hartă standard a Chinei din 2023, care revendică teritoriul Indiei", a declarat ministrul de externe al Indiei, Arindam Bagchi, într-un comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe din Malaezia a respins şi el "pretențiile unilaterale" ale Chinei, adăugând că ţara sa "este consecventă în poziția sa de a respinge pretențiile oricărei părți străine la suveranitatea, drepturile suverane și jurisdicția asupra teritoriilor maritime ale Malaeziei".

China îi spune Indiei să se calmeze în scandalul hărţii

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a respins aceste plângeri, declarând că revizuirile sunt "un exercițiu de rutină a suveranității în conformitate cu legea". "Sperăm că părțile relevante pot rămâne obiective și calme și să se abțină de la a exagera interpretarea problemei", a adăugat el.

Între timp, Reuters a relatat pe surse că președintele chinez Xi Jinping nu va mai participa la summitul G20 de săptămâna viitoare din India. Informaţii neconfirmate sugerează că în locul lui va veni premierul Li Quang. Potrivit unor surse anonime, Xi Jinping şi-a anulat călătoria în India chiar din cauza controversei privind harta. 

Sursa tensiunii dintre cele două state vecine este o graniță disputată, lungă de 3.440 km de-a lungul munţilor Himalaya, numită Linia de Control Actual, care este slab demarcată iar soldații ambelor state se confruntă în mai multe zone. China pretinde că întreaga regiune Arunachal Pradesh este teritoriul ei, pe care îl numeşte "Tibetul de Sud", o afirmație pe care India o respinge ferm.

India revendică platoul Aksai Chin din Himalaya, care este controlat de China. Relațiile dintre India și China s-au înrăutățit din 2020, când trupele lor au fost implicate într-un conflict violent, soldat cu victime, în valea Galwan din Ladakh. A fost prima confruntare soldată cu victime între cele două părți din 1975 încoace. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » China s-a mărit pe hârtie şi şi-a înfuriat toţi vecinii. Harta prin care pretinde teritorii din Rusia, India, Malaezia şi Filipine