Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cea mai mare bază americană din Irak, Ain al-Asad, a fost atacată cu rachete Katiuşa. Mai mulți soldați au fost răniți

Soarta Orientului Mijlociu se decide în orele următoare. Iranul şi-a făcut planurile şi ar urma să lanseze un atac direct împotriva Israelului, avertizează Statele Unite. La Washington, Joe Biden a convocat o şedinţă a cabinetului de securitate, în timp ce Marea Britanie a trimis în regiune nave de război pentru evacuarea cetăţenilor. Compania TAROM a anunţat şi ea că suspendă zborurile spre şi dinspre Israel şi Liban, iar Iranul a trimis o avertizare tuturor companiilor aeriene să evite zborurile în regiune.

de Redactia Observator

la 06.08.2024 , 09:06

La o săptămână de la asasinarea lui Ismail Hanyieh, Iranul e gata să răspundă în forţă. "Este necesar să pedepsim Israelul", a ameninţat ministrul de Externe. Tot ieri, Iranul a informat Ungaria că va răzbuna asasinarea șefului Hamas printr-un atac dur asupra Israelului. "Atunci când Israelul va primi un răspuns dur, va realiza că a făcut o greşeală. A continuat să calculeze greşit şi să repete astfel de greşeli", a declarat Hossein Salami, comandantul Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice.

Nici Statele Unite se pare că nu scapă nepedepsite. Aseară, cea mai mare bază militară americană din Irak a fost bombardată cu rachete, iar mai mulți soldaţi americani ar fi fost răniți. Nu se ştie încă cine stă în spatele atacului. "SUA nu ar trebui să furnizeze Israelului arme de distrugere în masă. Credem că, dacă nu ar fi beneficiat de asistenţa guvernului SUA, Israelul nu şi-ar fi asumat niciodată un astfel de risc", potrivit lui Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

Oficialii Statelor Unite a îndemnat liderii din Orientul Mijlociu să evite escaladarea tensiunilor. "Nu mă pot pronunţa cu privire la ceea ce se poate întâmpla sau nu. Este o decizie pe care trebuie să o ia Iranul. Escaladarea nu serveşte intereselor Iranului. Nu serveşte intereselor nimănui din regiune. Cu siguranţă, riscul există", spune Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Vezi și

Atacul Iranului, iminent

Pe acelaşi subiect

Statele Unite se aşteaptă la un atac în următoarele ore. De altfel, Teheranul a cerut companiilor aeriene să evite spaţiul aerian din cauza activităţilor militare. "Când Israelul o să primească un răspuns ferm, îşi vor da seama că au greşit. Ei continuă să facă calcule greşite. Au repetat greşeala şi de această dată. O să guste din pedeapsa pe care o să le-o oferim", amenință Hossein Salami.

Experţii militari se aşteaptă ca riposta Iranului să fie mai puternică decât cea din aprilie, când Teheranul a atacat Israelul cu peste 400 de drone şi rachete. O nouă ofensivă ar putea include proiectile lansate din Iran, dar şi din regiunile aliate. Din Liban, care găzduieşte Hezbollah, Gaza - unde activează Hamas, dar şi din Irak şi Siria.

Liderii israelieni spun că sunt pregătiţi pentru orice scenariu. Potrivit unor surse diplomatice, Israelul ia în calcul să lanseze primii ofensiva. "Iranul şi grupările lor încearcă să ne înconjoare cu o fortăreaţă de teroare pe şapte fronturi. Suntem hotărâţi să le ţinem piept pe fiecare front, în fiecare arenă, departe şi aproape. Oricine ne ucide cetăţenii, oricine face rău ţării noastre va fi tras la răspundere. Şi va plăti un preţ foarte mare", a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

Siguranţa Israelului este acum în mâinile aliaţilor. Marea Britanie şi Statele Unite sunt în stare de alertă pentru a interveni, iar Washingtonul a trimis un portavion în regiune. "Atunci când Liderul Suprem spune că va răzbuna , trebuie să luăm asta în serios. Nu ştiu ce vor face sau când o vor face, dar trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi şi că avem capabilităţile în regiune pentru a putea ajuta Israelul să se apere", spune John Kirby, consilier la Casa Albă.

Israelul, sub asediu

În ultimele zile, Israelul a fost sub asediu. Teroriştii Hezbollah au bombardat nordul ţării, iar răspunsul a venit sub forma unor atacuri aeriene în Liban. Dimineaţă, mai multe rachete lansate din Gaza au lovit sudul Israelului.

CNN susţine că doar trei dintre cele 24 de batalioane ale Hamas au fost distruse complet. Alte opt sunt gata de luptă. Gruparea palestiniană a primit însă o nouă lovitură. Omul responsabil cu finanţele teroriştilor a fost ucis după un atac în Gaza. Alte 30 de persoane au murit după ce două şcoli pline cu oameni au fost bombardate.

De teama unui război total, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a livrat 32 de tone de provizii medicale la Beirut. Zeci de ţări, printre care România, Statele Unite sau Italia le-au cerut cetăţenilor să plece din Liban şi să evite orice călătorie în Iran şi Israel. Mare Britanie a anunţat că are nave pregătite pentru evacuarea cetăţenilor săi din Orientul Mijlociu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Cea mai mare bază americană din Irak, Ain al-Asad, a fost atacată cu rachete Katiuşa. Mai mulți soldați au fost răniți