Galerie foto ”Cea mai mare știre în lume la ora actuală”. Omenirea a transformat Amazonul din aspirator într-o sursă de dioxid de carbon
Pădurea tropicală amazoniană emite în prezent mai mult dioxid de carbon decât este capabilă să absoarbă, au confirmat oamenii de știință pentru prima dată într-un studiu publicat în revista Nature.
După ani de avertismente și temeri tot mai mari în rândul oamenilor de știință, cercetări „terifiante” au dezvăluit miercuri că schimbările climatice și defrișările au transformat părți din pădurea amazoniană dintr-un aspirator, într-o sursă de dioxid de carbon care încălzește planeta. „ Aceasta este cea mai mare știre în lume la ora actuală” a reacționat pe Twitter jurnalista Ellie Mae O'Hagan. ”Este o criză ecologică” a scris și activista Greta Thunberg. Deși cercetările recente au ridicat îngrijorare cu privire la faptul că Amazonul produce mai mult CO2 și alte gaze cu efect de seră în atmosferă decât le absoarbe, noile descoperiri, publicate în revista Nature, au fost prezentate ca „primele” de către oamenii de știință și reporterii pe probleme climatice.
Din 2010 până în 2018, cercetătorii din spatele noului studiu - condus de Luciana Gatti de la Institutul Național pentru Cercetări Spațiale din Brazilia - au efectuat „măsurători verticale” ale dioxidului și monoxidului de carbon la câțiva kilometri deasupra copacilor, în patru zone din Amazonia. Au descoperit că „Amazonia de sud-est, în special, acționează ca o sursă de carbon” și că „emisiile totale de carbon sunt mai mari în estul Amazoniei decât în partea de vest”. Sud-estul Amazoniei a fost „supus mai multor defrișări, încălzirii accentuate și stresului de umiditate” decât vestul Amazonului în ultimele decenii.
Avertisment puternic că trebuie să reducem emisiile de combustibili fosili
Emisiile se ridică la un miliard de tone de dioxid de carbon pe an, potrivit studiului. Pădurea uriașă era considerată anterior un depozit de carbon, absorbind emisiile care provoacă criza climatică, dar acum determină accelerarea acesteia, au spus cercetătorii. Majoritatea emisiilor sunt cauzate de incendii. Zone vaste sunt incendiate pentru ca terenul să fie curățat pentru producția de carne de vită și soia. Dar chiar și fără incendii, temperaturile mai calde și secetele înseamnă că sud-estul Amazonului a devenit o sursă de CO2, mai degrabă decât un aspirator de CO2.
- Proteste neobișnuite la summitul G7. În caiace, bărci de tot felul sau chiar pe plăci de surf, manifestanții au...
- Inundațiile secolului: 80 de morți și 1300 de dispăruți în Germania, 11 morți în Belgia. Autoritățile dau...
- Cercetătorii susțin că efectele schimbărilor climatice ar putea fi atenuate prin plantarea unor noi păduri, în...
Arborii și plantele în creștere au preluat aproximativ un sfert din toate emisiile de combustibili fosili începând din 1960, Amazonul jucând un rol major ca cea mai mare pădure tropicală. Pierderea puterii Amazonului de a captura CO2 este un avertisment puternic că acum mai urgent ca niciodată trebuie să reducem emisiile de combustibili fosili, au transmis oamenii de știință.
Cum a fost realizat studiul care arată cum se schimbă întreaga Amazonie
Cercetătorii au folosit avioane mici pentru a măsura nivelurile de CO2 de până la 4.500 de metri deasupra pădurii în ultimul deceniu, arătând cum se schimbă întreaga Amazonie. Studiile anterioare care indicau că Amazonul devenea o sursă de CO2 s-au bazat pe date obținute prin satelit. Nu erua considerate ca fiind compet corecte pentru că erau influențate de perdeaua de nori sau delimitările pădurilor.
Oamenii de știință au spus că descoperirea că o parte a Amazonului emite carbon chiar și fără incendii este deosebit de îngrijorătoare. Ei au spus că cel mai probabil este rezultatul defrișărilor din fiecare an și al incendiilor care fac pădurile adiacente mai susceptibile în anul următor. Copacii determină o mare parte din ploaia din regiune, deci mai puțini copaci înseamnă secetă și valuri de căldură mai severe precum și incendii care distrug copacii. Guvernul președintelui Braziliei, Jair Bolsonaro, a fost aspru criticat pentru că a încurajat defrișările, care au atins un nivel maxim al ultimilor 12 ani, în timp ce incendiile au atins cel mai înalt nivel din iunie 2007.
Coordonatoarea studiului Luciana Gatti a declarat pentru The Guardian că „prima veste foarte proastă este că arderea pădurilor produce de aproximativ trei ori mai mult CO2 decât poate absoarbe pădurea. A doua veste proastă este că locurile în care defrișările reprezintă 30% sau mai mult prezintă emisii de carbon de 10 ori mai mari decât acolo unde defrișările sunt mai mici de 20%. "
Mai puțini copaci au însemnat mai puține ploi și temperaturi mai ridicate, ceea ce face ca sezonul uscat să fie și mai dăunător pentru pădurea rămasă, a spus ea: „Avem o buclă negativă care face pădurea mai susceptibilă la incendii necontrolate”. O mare parte din lemnul, carnea de vită și soia produsă în Amazon merge la export. "Avem nevoie de un acord global pentru a salva Amazonul", a spus Gatti. Unele națiuni europene au spus că vor bloca un acord comercial UE cu Brazilia dacă Bolsonaro nu se angajează să facă mai multe pentru a combate distrugerea amazoniană.
Reacții la studiu: Ce se întâmpla la sud este de Amazon este un alt avertisment puternic
”Acesta este un studiu cu adevărat impresionant. Zborul la fiecare două săptămâni și păstrarea măsurătorilor consistente timp de nouă ani este o reușită uimitoare”, a spus prof. Simon Lewis, de la University College London. „ Ce se întâmpla la sud de Amazon este un alt avertisment puternic că impactul climatic se accelerează. ”
„În sud-est, pădurea nu mai crește mai repede decât moare. Acest lucru este rău - dacă cel mai productiv absorbant de carbon de pe planetă trece de la aspirator la sursă înseamnă că trebuie să eliminăm combustibilii fosili mai repede decât am crezut.”, a spus profesorul Scott Denning, de la Universitatea de Stat din Colorado.
Un studiu realizat cu date din satelit publicat în aprilie a constatat că pădurea amazoniană braziliană a eliberat cu 20% mai mult dioxid de carbon în atmosferă în ultimul deceniu decât a absorbit. Cercetările publicate în 2020 care au analizat 300.000 de copaci pe durata a 30 de ani au arătat că pădurile tropicale consumă mai puțin CO2 decât înainte: „Sunt studii complementare cu metode radical diferite, care ajung la concluzii foarte similare”, a spus Scott Denning.
„Imaginați-vă dacă am putea interzice incendiile din Amazon - ar putea fi un aspirator de carbon. Dar facem opusul - accelerăm schimbările climatice. Cel mai rău este că nu folosim știința pentru a lua decizii, Oamenii cred că transformarea mai multor terenuri împădurite în teren pentru în agricultură va însemna mai multă productivitate, dar de fapt pierdem productivitatea din cauza impactului negativ asupra ploii”, a explicat Luciana Gatti. Cercetările publicate vineri au estimat că industria de soia din Brazilia pierde 3,5 miliarde de dolari pe an din cauza creșterii temperaturilor, determinată de distrugerea pădurilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰