Meniu
Search
x

Cehia refuză să elibereze vize dezertorilor ruşi în urma mobilizării decretate de Putin. Germania anunţă că e gata să-i primească

Cehia a anunţat că nu le va elibera vize umanitare ruşilor care fug din Rusia pentru a evita mobilizarea anunţată de Vladimir Putin în războiul rus din Ucraina, însă Germania a anunat că este pregătită să-i primească, relatează AFP, citat de news.ro.

De Redactia Observator la 23.09.2022, 12:58

”Înţeleg că ruşii fug din cauza deciziilor tot mai disperate luate de către (preşedintele rus Vladimir) Putin, dar cei care fug din ţara lor pentru că nu vor să-şi îndeplinească o datorie impusă de propriul lor stat nu îndeplinesc criteriile pentru a primi o viză umanitară”, a anunţat joi, într-un comunicat, ministrul ceh de Externe Jan Lipavsky. Cehii adoptă, astfel, o poziţie diferită faţă de alte state membre ale Uniunii Europene (UE), şi anume Germania, care a anunţat joi că este pregătită să-i primească pe ruşii care fug de mobilizarea lui Putin în Ucraina.

”Cel care i se opune cu curaj lui Putin şi se pune în mare pericol poate cere azil politic în Germania”, a anunţat ministrul german e Interne Nancy Faeser. Ruşii mobilizaţi miercuri de către Putin să lupte în Ucraina s-au năpustit asupra biletelor de avion către Istanbul, în Turcia, Erevan, în Armenia, Tbilisi, în Georgia, Minsk, în Belarus, Nursultan, în Kazahstan şi Belgrad, în Serbia.

Germania anunţă că este pregătită să primească dezertori ruşi ai mobilizării lui Putin în Ucraina

Germania este pregătită să primescă dezertori din armata rusă ”ameninţaţi de o reprimare gravă”, anunţă ministrul german de Interne Nancy Faeser într-un interviu acordat ediţiei de duminică a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), publicat joi, la o zi după ce Vladimir Putin a anunţat mobilizarea rezerviştilor pentru a lupta în Ucraina, relatează AFP, citat de news.ro. ”Cel care i se opune în mod curajos lui Putin şi se pune astfel în mare pericol poate cere azil politic în Germania”, declară Nancy Faeser în acest interviu.

Ministrul german al Justţiei Marco Buschmann afirmă, la rândul său, într-un mesaj postat pe Twitter, cu hashtagul ”#mobilizare parţială”că ruşii care fug din ţara lor sunt ”bineveniţi” în Germania. El observă că ”mulţi ruşi îşi părăsesc ţara”. ”Toţi cei care urăsc calea aleasă de Putin şi iubesc democraţia liberală sunt bineveniţi în Germaia”, scrie ministrul liberal al Justiţiei. Obţinerea azilului politic în Germania nu este însă deloc un proces automat. Este vorba despre decizii individuale, în urma unui control de securitate, precizează ministrul Justiţiei. Zeci de mii de ruşi au polecat din Rusia după invazia Ucrainei, la 24 februarie, un fenomen care pare că s-a amplificat după ce liderul de la Kremlin a anunţat miercuri o mobilizare parţială a rezerviştilor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Cehia refuză să elibereze vize dezertorilor ruşi în urma mobilizării decretate de Putin. Germania anunţă că e gata să-i primească