Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cel mai AVANSAT medicament generic ÎMPOTRIVA SIDA, introdus în premieră în Africa!

Versiunea generică, și prin urmare cea mai convenabilă din punct de vedere al costurilor, a medicamentului cel mai avansat împotriva virusului HIV a fost introdusă în Kenya, o premieră în Africa unde peste 25 de milioane de persoane suferă de SIDA, informează AFP citând un anunț făcut miercuri de organizația UNITAID, scrie Agerpres

de Redactia Observator

la 28.06.2017 , 22:11

Versiunea generică, și prin urmare cea mai convenabilă din punct de vedere al costurilor, a medicamentului cel mai avansat împotriva virusului HIV a fost introdusă în Kenya, o premieră în Africa unde peste 25 de milioane de persoane suferă de SIDA, informează AFP citând un anunț făcut miercuri de organizația UNITAID, scrie Agerpres

Dolutegravir (DTG) este disponibil pe piață de câțiva ani și este deja utilizat pe scară largă în statele dezvoltate. Însă, prețul său a fost de multe ori considerat prea mare pentru a fi achiziționat în cadrul programelor de luptă împotriva SIDA, afecțiune care reprezintă o amenințare pentru țările africane.

"Versiunea generică a DTG prezintă două avantaje: pe de o parte, este foarte bună din punct de vedere pur farmaceutic, iar pe de altă parte, prețul ei este mult mai avantajos", a declarat pentru AFP Robert Matiru din cadrul UNITAID, organizație care are ca scop reducerea costului medicamentelor utilizate pentru tratarea unor maladii precum SIDA sau tuberculoza.

Articolul continuă după reclamă

O cutie cu 30 de pastile de DTG, suficiente pentru o lună de tratament, costa până în prezent între 25 și 50 de dolari (aproximativ 22 — 44 de euro). Versiunea generică are un preț de 4 dolari (3,5 euro), a explicat Matiru. "Înainte, puțini oameni își puteau permite să cumpere DTG deoarece 25 — 50 de dolari pe lună este (o sumă — n.r.) imensă în Africa", a adăugat el.

Kenya a început, de câteva zile, livrarea DTG pe teritoriul țării, medicamentul urmând să fie administrat inițial la 27.000 de pacienți care nu tolerează efectele secundare ale efavirenz, tratamentul împotriva SIDA cel mai utilizat în prezent în această țară. Programul, gratuit pentru pacienți, urmează să crească în amploare, menționează sursa citată.

Inițiative similare vor fi introduse până la sfârșitul anului în Nigeria și Uganda.

Conform UNITAID, care a finanțat achiziția primelor loturi de DTG pentru Kenya, acest medicament reprezintă cel mai bun tratament împotriva HIV disponibil în prezent pe piață. Acesta este un tratament numit "antiretroviral", care reduce încărcătura virală din organism.

În plus, are avantajul că este mai ușor de utilizat în comparație cu alte remedii (o pastilă pe zi) și provoacă mai puține efecte secundare. De asemenea, există șanse mai mici ca virusul să dezvolte rezistență la tratament, a precizat Matiru.

DTG a fost dezvoltat și comercializat de compania ViiV Healthcare, specializată în remedii contra SIDA, deținută cu capital majoritar de grupul britanic GSK.

Aproximativ 37 de milioane de persoane din lume au SIDA, 70% fiind din Africa, potrivit datelor publicate în 2015 de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Sursă: Agerpres

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Cel mai AVANSAT medicament generic ÎMPOTRIVA SIDA, introdus în premieră în Africa!