Antena Meniu Search
x

Foto Cele 3 imagini prin care Rusia acuza o înscenare la Bucha, demontate ca fiind false. Una este dintr-un serial TV

Jurnaliștii de la France 24 au analizat mai multe imagini publicate pe conturi pro-ruse de Twitter, în care Ucraina era acuzată că a înscenat masacrul de la Bucha. Scoase din context, imaginile nu aveau nicio legătură cu realitatea din teren, însă asta nu a împiedicat mii de sceptici să le distribuie mai departe.

de Redactia Observator

la 11.04.2022, 17:20

Un videoclip care a adunat 13.000 de vizualizări a fost postat pe Twitter pe data de 6 aprilie, cu o descriere cât se poate de manipulatorie: "Ce e asta? De ce mută cadavrele în acest mod soldații ucraineni?".

Jurnaliștii francezi au demontat 3 postări "fake" care insinuau că masacrul de la Bucha a fost înscenat

observers.france24.com/

Pe imagini se poate observa, într-adevăr, cum soldați în uniformă ucrineană mută un cadavru, însă nu pentru a înscena o tragedie, ci pentru a șterge urmele uneia. Pentru a descoperi originea acestei înregistrări, jurnaliștii au apelat la câteva tehnici speciale de investigație, care au dat roade.

Imaginile fuseseră publicate de Associated Press pe data de 2 aprilie, fiind suprinse în Bucha. Iar la descriere se explica clar ce făceau militarii: "Soldații ucraineni, urmați de o coloană de tancuri și blindate, atașează cabluri de cadavre și le înlătură de pe străzi, de teamă că ar putea avea dispozitive explozive asupra lor". 

Pe acelaşi subiect

Manechin plasat astfel încât să arate ca un cadavru?

Un alt video, postat pe Twitter tot pe data de 6 aprilie, arată cum doi bărbați ce par a purta uniformă militară pun bandă adezivă pe un manechin. "După morții fake de Covid 19, uitați-vă la morții fake din război", a scris autorul tweet-ului, ce a adunat peste 16.000 de vizualizări și 800 de like-uri.

Jurnaliștii francezi au demontat 3 postări "fake" care insinuau că masacrul de la Bucha a fost înscenat

observers.france24.com/

În realitate, imaginile sunt de pe 29 martie, de pe canalul de TikTok al actorului rus Philippe Fedorchuk, care preciza: "Pregătim manechinul pentru o cascadorie". Imaginea era, cel mai probabil, făcută pe un platou de filmare.

De ce și-a înscenat o femeie "moartea" în Bucha?

Pe mai multe conturi de Twitter pro-ruse au fost publicate și două fotografii, într-un colaj, ce înfățișau o femeie în stânga și un presupus cadavru în dreapta. Postările sugerau că acesta și-ar fi înscenat moartea pentru a "arunca vina" asupra forțelor ruse.

Jurnaliștii francezi au demontat 3 postări "fake" care insinuau că masacrul de la Bucha a fost înscenat

observers.france24.com/

În realitate, a fost un gest pe care l-au făcut mai mulți ucraineni pe internet, postând o poză cu ei și o poză cu o victimă a războiului, în semn de solidaritate cu civilii morți în lupte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cele 3 imagini prin care Rusia acuza o înscenare la Bucha, demontate ca fiind false. Una este dintr-un serial TV