Antena Meniu Search
x

Paradă de 1 mai din Cuba a fost anulată din cauza penuriei de combustibil

Celebra paradă de 1 mai, din Cuba, a fost anulată din cauza penuriei de combustibil. În fiecare an, sute de mii de oameni sunt transportați cu autobuzul, din întreaga ţară, în Havana, pentru a celebra Ziua Internațională a Muncii.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 01.05.2023, 13:48

Vezi și

Anul acesta însă, criza economică din ce în ce mai accentuată a dus la anularea festivităţilor, din motive financiare, pentru prima dată în ultimii 60 de ani.  În ultimele săptămâni s-au format cozi lungi la benzinării, iar șoferii au fost nevoiţi să aştepte şi zile întregi pentru a-şi putea alimenta autovehiculele.

Cubanezii vor organiza însă la nivel local festivităţi şi parade prin care să celebreze 1 mai. Este pentru prima oară de la Revoluţia din 1959 când această paradă este anulată din motive economice.

Cuba are acces la un ţiţei de proastă calitate, iar din cauza sancţiunilor care i-au fost impuse de către Statele Unite nu dispune de instalaţiile de care are nevoie pentru a-l prelucra. Livrările de ţiţei de înaltă calitate din Venezuela, cel mai mare furnizor al Cubei, au scăzut cu 50% în ultimii ani.

Venezuela se confruntă, la rândul său, cu probleme grave, iar din această cauză întâmpină dificultăţi tot mai mari în finanţarea aliatului său comunist. Penuriile se adaugă problemelor de zi cu zi cu care se confruntă cubanezii.

Pe acelaşi subiect

Criză economică tot mai accentuată

Ziarul spaniol El Pais scrie că salariul mediu cubanez este de 150-200 de dolari pe lună, iar un litru de ulei de gătit costă 30 de dolari.

Guvernul cubanez subliniază că modelul socialist de stat este cel mai bun pentru Cuba şi pune problemele cu care se confruntă pe seama sancţiunilor impuse de către Statele Unite.

Autorităţile cubaneze mobilizează de obicei resurse uriaşe pentru a asigura succesul defilării de 1 Mai, transportând muncitori în masă la Havana. Parada a fost anulată în 20202 şi 2021 din cauza pandemiei covid-19. 

Liderul Sindicatului Muncitorilor din Cuba, principalul sindicat cubanez, Ulises Guilarte de Nacimiento, declara marţi că aceste evenimente arată ”obstacolele din calea programelor de dezvoltare, din cauza blocadei economice de fier”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să vă reparaţi maşina în service-ul de la colţ de stradă?

Observator » Stiri externe » Paradă de 1 mai din Cuba a fost anulată din cauza penuriei de combustibil