Antena Meniu Search
x

Banca bogaţilor din SUA riscă să intre în colaps: Clienţii au fugit să-şi scoată banii iar acţiunile s-au prăbuşit. O va prelua guvernul?

Bancă americană First Republic nu a reuşit să scape, în ciuda unui ajutor, de criza bancară americană din martie şi ar putea avea soarta Silicon Valley Bank. Acțiunile băncii First Republic au scăzut marți cu aproximativ 50%, la o zi după ce a declarat că a suferit retrageri de peste 100 de miliarde de dolari în primul trimestru, relatează The New York Times (NYT). Banca are opţiuni puţine de salvare, aşa că americanii se aşteaptă să fie preluată de guvern, aşa cum s-a petrecut cu Silicon Valley Bank și Signature Bank. 

de Redactia Observator

la 26.04.2023, 14:18

Banca bogaţilor din SUA riscă să intre în colaps: Clienţii au fugit să-şi scoată banii iar acţiunile s-au prăbuşit. O va prelua guvernul?
Banca bogaţilor din SUA, First Republic, riscă să intre în colaps - Shutterstock

First Republic este considerată cea mai vulnerabilă bancă regională americană după criza bancară din martie. Ceea ce va întâmpla cu ea ar putea afecta încrederea investitorilor în alte bănci regionale și per total în sistemul financiar. Este a 14-a cea mai mare bancă comercială din SUA. 

Acţiunile băncii au încheiat ziua de marți în scădere cu 49% la bursa de la New York, după ce au fost suspendate de mai multe ori în timpul ședinței, în urma publicării rezultatelor sale financiare luni seară. Viteza declinului a declanșat o serie de opriri de la tranzacționare induse de volatilitate.

Luni seara, banca a publicat rezultatele financiare pe primul trimestru. Acestea au arătat că viitorul băncii este sumbru după prăbuşirea altor două bănci: Silicon Valley Bank și Signature Bank. Clienții First Republic au retras 102 miliarde de dolari din depozite în primul trimestru - cu mult peste jumătate din cele 176 de miliarde de dolari pe care le deținea banca la sfârșitul anului trecut.

"Am avut parte de retrageri de depozite fără precedent", a declarat directorul general Michael Roffler. "Totalul depozitelor era de 102,7 miliarde de dolari la 21 aprilie 2023, în scădere cu doar 1,7% față de 31 martie 2023”, a spus el.  Roffler nu a răspuns la nicio întrebare din partea investitorilor sau a presei.

Pe acelaşi subiect

Banca a primit luna trecută un pachet de salvare temporar de 30 de miliarde de dolari de la cele mai mari bănci americane. Aceste bănci, totuși, își pot retrage depozitele chiar din iulie. În primul trimestru, First Republic a împrumutat 92 de miliarde de dolari, în mare parte de la Rezerva Federală și de la grupurile de creditare susținute de guvern, înlocuindu-și, în esență, depozitele cu împrumuturi.

First Republic va da afară un sfert de angajaţi

Banca a mai spus luni că va da afară un sfert din angajaţi și va reduce compensațiile directorilor cu o sumă nespecificată. "Este o problemă de încredere, așa cum este pentru orice bancă, iar atunci când încrederea s-a pierdut, banii vor fugi", a comentat pentru NYT Aswath Damodaran, profesor de finanțe la Universitatea din New York.

Un analist de la Wolfe Research, Bill Carcache, a prezentat marţi într-o notă de cercetare o "lungă lista de întrebări". Printre acestea: Cum poate supraviețui banca fără a strânge noi fonduri și cum poate continua să ofere servicii de calitate pentru clienți - un modelul după care şi-a construit reputaţia printre clienții bogați - dacă face reduceri de personal? 

Banca are opţiuni puţine de salvare dacă guvernul american nu intervine pentru a o prelua. Niciun cumpărător nu s-a arătat dispus să o cumpere. Orice bancă sau grup de investitori interesat trebuie să preia şi portofoliul de împrumuturi al First Republic, ceea ce ar putea provoca pierderi de miliarde de dolari din cauza recentelor evoluţii ale dobânzii de referinţă. În plus, este dificilă şi o vânzare pe bucăți din cauza tipurilor de servicii diferite pentru clienţi cum ar fi conturi curente, credite ipotecare și consiliere de investiţii. 

Nu există soluții ușoare pentru First Republic, a spus Kathryn Judge, expert în reglementare financiară la Columbia Law School. Rezerva Federală Americană nu poate să-și asume o parte din riscul financiar al unei bănci pentru a ușura o preluare, așa cum a făcut-o în 2008, din cauza reformelor de după criza financiară. Iar un ajutor din partea Fondului de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) ar implica cel mai probabil prăbuşirea băncii și invocarea unei "excepții de risc sistemic", care ar necesita aprobarea oficialilor din mai multe agenții, a explicat Kathryn Judge.

Totuși, dacă banca se prăbuşeşte, guvernul va trebui să decidă dacă își protejează deponenții neasigurați, ceea ce ar putea fi o problemă dificilă, a spus ea. Reprezentanții Fed și FDIC au refuzat să comenteze pentru NYT.  Şi acțiunile altor bănci au scăzut marți, deși nu la fel de mult ca First Republic. Indicele KBW Bank a închis în scădere cu 3,5%.

First Republic are clienți bogaţi

Potrivit Wall Street Journal, performanţele de pe bursă ale First Republic au fost mult timp invidia industriei bancare. Banca are clienți bogaţi, companii sau persoane fizice, de pe coasta de vest a SUA. Afacerea se bazează pe acordarea de credite ipotecare uriașe unor clienți precum Mark Zuckerberg. Puține dintre aceste împrumuturi au mers vreodată rău. Banca avea active de aproximativ 213 miliarde dolari și 176 miliarde dolari în depozite la sfârșitul anului 2022.

Profitul băncii a crescut în 2022, dar majorările repetate şi agresive ale dobânzii de referinţă de către Fed au avut un impact negativ. Clienții bogați ai First Republic nu s-au mai mulţumit să lase sume uriașe de bani în conturile băncii fără a obţine profit aşa că au dat fuga să retragă depozitele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Banca bogaţilor din SUA riscă să intre în colaps: Clienţii au fugit să-şi scoată banii iar acţiunile s-au prăbuşit. O va prelua guvernul?