A treia bancă americană în faliment a fost preluată de autoritățile americane. First Republic va fi vândută către JPMorgan Chase
Banca americană First Republic Bank a fost preluată de Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) și urmează a fi cumpărată de cea mai mare bancă americană JPMorgan Chase după ce eforturile de salvare au eşuat, relatează Bloomberg. First Republic este a treia bancă americană care se prăbușește în ultimele luni.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
First Republic Bank, a 14-a cea mai mare bancă comercială din SUA, se confruntă cu probleme majore în urma unor investiții greșite și a unor retrageri de depozite fără precedent, de peste 100 de miliarde de dolari în primul trimestru.
Banca JPMorgan va "prelua toate depozitele, inclusiv toate depozitele neasigurate și o parte substanţială din activele First Republic", a anunţat autoritatea de reglementare din California. Departamentul de Protecție și Inovare Financiară din California a numit Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) drept administrator al băncii. "Depozitele sunt asigurate la nivel federal de FDIC sub rezerva limitelor aplicabile", a mai anunţat departamentul. JP Morgan este pe cale să preia First Republic.
Potrivit Bloomberg, tranzacția va face ca JPMorgan, cea mai mare bancă americană să fie și mai mare, un rezultat pe care guvernul american a încercat să îl evite în trecut. Autoritățile de reglementare americane au încercat să obțină o vânzare a First Republic în weekend, în jur de 6 bănci au făcut oferte, potrivit unor surse citate de Reuters.
First Republic Bank este a treia bancă americană preluată de autorităţi în ultimele două luni, după ce Silicon Valley Bank și Signature Bank au dat faliment. Rezerva Federală a fost nevoită să intervină și să ia măsuri de urgență pentru a stabiliza piețele.
Acțiunile First Republic Bank, cu sediul principal în San Francisco, au scăzut cu peste 75% săptămâna trecută, după ce clienții au retras depozite în valoare de 100 de miliarde de dolari în primul trimestru. Prăbușirea Silicon Valley Bank în luna martie a provocat temeri privind o criză bancară mondială.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰