Antena Meniu Search
x

Celulă respiratorie infectată cu noul coronavirus, fotografiată la microscop electronic de cercetătorii francezi

Cercetătorii francezi de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală (INSERM) au publicat pe Twitter o fotografie făcută la un microscop electronic a unei celule infectate cu noul coronavirus.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 26.04.2020, 16:50

Celulă respiratorie infectată cu noul coronavirus
Fotografie făcută cu un microscop electronic. SARS Cov-2 în plină acţiune într-o celulă respiratorie umană - Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală (INSERM) via Twitter
  • Noul coronavirus, fotografiat în interiorul unei celule infectate
  • Imaginea a fost realizată cu ajutorul unui microscop electronic de înaltă tehnologie

Virusurile sunt de forma unor cercuri mici şi roşii, ce au un contur perfect conturat. Interiorul celulei a fost colorat cu albastru, pentru ca noul coronavirus şi structurile pe care le induce să se distingă mai bine.

"În mod normal, aceste vezicule permit exprimarea proteinelor celulare şi transportul lor în interiorul sau în afara celulei", a explicat Manuel Rosa-Calatrava, directorul de Cercetare la INSERM și codirector al Laboratorului VirPath de la Centrul Internaţional de Cercetare în boli infecţioase din Lyon.

"Numai că aici virusul a deturnat aceste compartimente celulare pentru a se replica. Ele au devenit fabrici de virus", precizează el.

Potrivit news.ro, odată pline de virus, veziculele migrează către suprafaţa celulei.

"Particulele virale sunt excretate, apoi, şi se duc să infecteze alte celule respiratorii", spune cercetătorul, care a participal la realizarea fotografiei.

Conform sursei citate, celula a fost cultivată în laborator de către cerecetători de la INSERM, CNRS şi Universitatea Claude-Bernard Lyon 1.

"Este vorba despre un model foarte fiziologic şi unic în lume care reproduce în mod foarte fin organizarea ţesuturilor funcţionale ale celulelor epiteliale ale plămânilor noştri", a explicat Manuel Rosa-Calatrava.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Celulă respiratorie infectată cu noul coronavirus, fotografiată la microscop electronic de cercetătorii francezi