Antena Meniu Search
x

Vești proaste pentru a doua economie a lumii. China a frânat puternic motoarele: ce riscă restul planetei

Penuria de energie electrică și problemele din lanțurile de aprovizionare la care se adaugă eforturile Beijingului de a controla sectorul imobiliar și cel tehnologic au încetinit puternic economia Chinei. 

de Redactia Observator

la 18.10.2021, 11:29

Economia Chinei a încetinit puternic, lovită de penuria energetică, blocajele din lanțurile de aprovizionare și criza Evergrande
Economia Chinei a încetinit puternic, lovită de penuria energetică, blocajele din lanțurile de aprovizionare și criza Evergrande - Profimedia

Economia Chinei a atins în al treilea trimestru cel mai lent ritm de creștere din acest an, 4,9%, afectată de lipsa de energie electrică, de blocajele din lanțurile de aprovizionare și de fluctuațiile majore de pe piața imobiliară. A contribuit și o presiune tot mai mare asupra factorilor de decizie politică pentru a susţine mai mult redresarea economică fragilă. 

Economia chineză a înregistrat, în perioada iulie-septembrie 2021, cel mai lent ritm de creştere din ultimele 12 luni, comparativ cu o creştere de 7.9% în trimestrul anterior.  În timp ce mulți economiști se așteptau ca ritmul de creștere al Chinei de la an la an să scadă în cea de-a doua jumătate a anului 2021, bazat parțial pe comparații statistice cu anul trecut, amploarea încetinirii în trimestrul al treilea a fost mai pronunțată decât se așteptau, situându-se sub prognoza de 5,1%  estimată de mai mulţi economiști abordați săptămâna trecută de The Wall Street Journal.

De ce a frânat puternic economia Chinei 

Creșterea mai lentă decât așteptările a produsului intern brut reflectă o serie de cauze: măsurile factorilor de decizie politică de a reduce stimulul adoptat imediat după pandemie anul trecut, un control mai agresiv asupra sectorului tehnologic, a educației private și a sectorului imobiliar, inclusiv criza datoriilor grupului imobiliar Evergrande. Penuria de electricitate cauzată parțial de creșterea prețului la cărbune și de obiectivele energetice mai agresive și întreruperile din lanțul de aprovizionare cauzate de focarele de Covid-19, criza de semiconductori și blocajele din porturi - toate acestea se află și ele pe lista de factori. 

Pe acelaşi subiect

Comparativ cu al doilea trimestru, PIB-ul Chinei a crescut cu doar 0,2% în cele trei luni încheiate pe 30 septembrie, potrivit datelor publicate luni de Biroul Național de Statistică. În al doilea trimestru, PIB-ul Chinei a crescut cu 1,3% față de trimestrul anterior. În pofida încetinirii din trimestrul al treilea, economiștii sunt, în general, încrezători că economia chineză va fi capabilă să realizeze ținta anuală de creștere de 6% stabilită în martie de guvernul chinez.  Însă, Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere de 8% a PIB-ului celei de-a doua economii mondiale.

În primele nouă luni ale anului, PIB-ul Chinei a crescut cu 9,8% comparativ cu anul precedent, potrivit biroului de statistică a Chinei. Fu Linghui, purtător de cuvânt al Biroului de Statistică, a recunoscut că există riscuri la adresa creșterii eocnomice a Chinei: „Sunt incertitudini din ce în ce mai mari în mediul extern, în timp ce redresarea economică internă este instabilă și dezechilibrată”.

"Ca reacţie la datele dezamăgitoare din trimestrul al treilea ne aşteptăm ca în lunile următoare factorii de decizie să adopte mai multe măsuri pentru a stimula creşterea, inclusiv asigurarea unor lichidităţi ample pe piaţa interbancară, accelerarea dezvoltării infrastructurii şi relaxarea unor aspecte ale politicilor de pe piaţa de credit şi imobiliară", susţine Louis Kuijs, economist la Oxford Economics, citat de Reuters. 

Îngrijorări globale legate de răspândirea riscului din sectorul imobiliar către întreaga economie

Principala îngrijorare legată de gigantul sector imobiliar este posibilul faliment al Evergrande Group, cel mai mare dezvoltator al țării, care se luptă cu datorii de 300 miliarde de dolari. A ratat deja trei termene de plată către investitorii străini, iar comercializarea acțiunilor sale la bursa din Hong Kong a fost suspendată începând cu 4 octombrie. Criza ar putea ajunge la un nou nivel în această săptămână, când expiră perioada de grație de 30 de zile după ce a ratat prima tranșă de rambursări - în valoare de 83,5 milioane de dolari -  în septembrie.

Însă șeful Băncii Centrale a Chinei, Yi Gang, a declarat duminică că economia „merge bine”, deși se confruntă cu provocări precum riscurile de neplată în cazul anumitor firme din cauza „gestionării defectuoase”. Yi a spus că riscurile de neplată pentru unele firme și dificultățile operaționale în rândul băncilor mici și mijlocii se numără printre provocările cu care se confruntă economia Chinei și că autoritățile sunt atente „astfel încât să nu devină riscuri sistematice”.

Estimarea de creștere economică a Chinei este de  8% în acest an, a declarat Yi, prognoză care coincide cu cea a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale. "Creșterea economică a fost încetinită puțin, dar traiectoria redresării economice rămâne neschimbată", a spus el. Autoritățile vor încerca mai întâi să prevină răspândirea problemelor Evergrande la alte companii imobiliare pentru a evita un risc sistematic mai larg, a adăugat el.

Criza de la Evergrande și a altor mari constructori de locuințe a dus primele de risc de pe piața datoriilor la un nivel record săptămâna trecută și a declanșat o nouă rundă de retrogradare a ratingului de credit. "Interesul creditorilor și al acționarilor va fi pe deplin respectat în conformitate cu legea", a spus Yi.  Autoritățile vor acorda cea mai mare prioritate protecției consumatorilor și a cumpărătorilor de locuințe, respectând în același timp drepturile creditorilor și ale acționarilor, a spus el. Banca Centrală a Chinei ia diverse măsuri pentru a limita riscurile financiare, cum ar fi realimentarea capitalului pentru băncile mici și mijlocii, a mai spus Yi. Banca Centrală a Chinei a indicat că nu este înclinată să ajute Evergrande, care ar urma să fie supusă uneia dintre cele mai mari restructurări făcute vreodată în țară în următoarele săptămâni, scrie Financial Times

China are în prezent locuințe goale pentru 90 de milioane de oameni, potrivit FT. Ca să ne facem o idee: cinci țări din G7 - Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada - și-ar putea găzdui fiecare întreaga populație în apartamentele goale din China și le-ar mai rămâne și spațiu liber.

Dacă China strănută...

O zicală preluată de la americani și adaptată Beijingului spune că dacă China strănută, restul lumii riscă să răcească. Criza de energie din China urmează să aibă consecinţe la nivel global. Maşinile, televizoarele sau telefoanele s-ar putea scumpi în perioada următoare cu până la 25%. Cel mai mare exportator al lumii este lovit de o criză energetică fără precedent. Mii de fabrici au oprit producţia pentru că energia electrică este raţionalizată. În consecinţă, componente vitale pentru industria auto sau IT nu mai sunt suficiente sau ajung cu mare greutate. 

Un şoc de aprovizionare s-ar putea să aibă mulţi alţi producători de electrocasnice, care deja sufereau de pe urma pandemiei, şi care acum se confruntă cu o penurie de materii prime. China reuşeşte, astfel, să dezechilibreaze acum planeta printr-un efect de domino. Din lipsă de cărbune, dar şi pentru a deveni neutrii din punct de vedere al emisiilor de carbon, multe industrii au fost oprite. Un exemplu ar fi siliciul, folosit în cipuri sau componente auto, care în doar două luni şi-a triplat preţul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Vești proaste pentru a doua economie a lumii. China a frânat puternic motoarele: ce riscă restul planetei