Video Criză energetică gravă în China: Efectele se vor resimţi şi în România. Cu cât vor creşte preţurile la telefoane sau televizoare
Maşinile, televizoarele sau telefoanele s-ar putea scumpi în perioada următoare cu până la 25%. China, care este cel mai mare exportator al lumii, este lovită de o criză energetică fără precedent. Mii de fabrici au oprit producţia pentru că energia electrică este raţionalizată. În consecinţă, componente vitale pentru industria auto sau IT nu mai sunt suficiente sau ajung cu mare greutate.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Cine plănuia să îşi cumpere în viitor un laptop, un telefon de ultimă generaţie sau o maşină ar fi bine să facă achiziţia cât mai curând. Criza de energie din China urmează să aibă consecinţe la nivel global. Un exemplu ar fi gigantul Apple, care a redus comenzile de producţie pentru Iphone 13 de la 90 de milioane de dispozitive la 80 de milioane până la finalul anului, pentru că nu sunt suficienţi semiconductori.
Un şoc de aprovizionare s-ar putea să aibă mulţi alţi producători de electrocasnice, care deja sufereau de pe urma pandemiei, şi care acum se confruntă cu o penurie de materii prime.
China reuşeşte, astfel, să dezechilibreaze acum planeta printr-un efect de domino. Din lipsă de cărbune, dar şi pentru a deveni neutrii din punct de vedere al emisiilor de carbon, multe industrii au fost oprite. Un exemplu ar fi siliciul, folosit în cipuri sau componente auto, care în doar două luni şi-a triplat preţul.
Adrian Măniuţiu - analist economic: Acest val de scumpiri vine din exterior ca urmare a unei cote de importuri foarte mari pe care România o are şi, în general, China fiind încă centrul de producţie al lumii, tot ce se întâmplă acolo se resimte aici înzecit.
- Criza energetică a Chinei va afecta întreaga lume: ”Coşmarul e pe cale să devină şi mai urât”. Prețurile...
- "Nu vom mai avea nicio șansă împotriva Chinei". Un fost oficial de top din Pentagon denunţă eşecul tehnologic...
- Importurile de electricitate ale României au ajuns, joi, la un record istoric după incidentul de la Cernavodă
Mihai Daraban - preşedintele CCIR: Avem, într-adevăr, nişte schimburi comerciale cu China, care au ajuns anul anul trecut la 5,897 miliarde de euro. Foarte multe bunuri de larg consum, care se găsesc şi în vest, sunt mai rentabil de luat din china. Vorbim de gresie, faianţă, obiecte sanitare, electrocasnice.
Din cauza acestei crize de energie, în jumătate dintre provincii au loc întreruperi de curent, iar de la o zi la alta, noi fabrici sunt forțate să reducă producția pentru a conserva electricitate.
Ioan Purica - expert în energie: China are o politică de trecere a energiei de pe surse fosile pe surse fără emisii. Chestiunea asta combianată cu reluarea activitărţii economice a produs un moment de energie nedisponibilă în sistemul chinez.
Companiile se gândesc dacă să suporte aceste majorări de preţ sau să le pună în preţul final plătit de consumatori. Industriile auto şi IT sunt doar două dintre cele mai afectate sectoare, dar trebuie să ne aşteptăm să plătim mai mult şi pentru îmbrăcăminte, jucării, mâncare sau alte bunuri de larg consum.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰