Antena Meniu Search
x

Video Ciclonul care a adus furtuni în România a făcut prăpăd în centrul şi vestul Europei. E stare de catastrofă în Germania, după inundaţii

Ciclonul care a adus furtuni şi la noi, este cel care a făcut prăpăd în Centrul Europei. Este stare de catastrofă în Germania, unde vijelia a lăsat în urma sa peste 100 de morţi şi cel puţin 1.300 de dispăruţi. Este prăpăd şi în Belgia. Aici, cel puţin 23 de oameni au murit şi mii de familii au fost evacuate.Ţara a cerut ajutor de la Uniunea Europeană.

de Simona Moloiu

la 16.07.2021, 20:26

Vezi și

Sunt imaginile unei catastrofe fără precedent după cel de-Al Doilea Război Mondial. În sud-vestul Germaniei, apa a luat tot. Oamenii au rămas, peste noapte, fără rude, prieteni sau avuţia de-o viaţă. Cartiere întregi au fost rase de pe faţa pământului de potopul care a umflat râurile. În landul Renania de Nord-Westfalia, o alunecare de teren a îngropat mai multe case cu locuitori cu tot. "Acolo era o casă, iar acum nu se mai vede. N-a mai rămas nimic din ea! Erau chiar două case, dar s-au dus", spune o localnică.

O româncă stabilită în zonă ne-a scris pe "Fii Observator" că într-o singură localitate, 60 de oameni au murit şi peste o sută au fost luaţi de ape şi nu se mai ştie nimic de ei. Un alt român ne-a povestit cum a trăit momentul în care a văzut cum vine viitura. "Toată apa de pe versanţi a făcut prăpăd. A luat case maşini, tot ce a intalnit in cale.

Marţi spre miercuri, au căzut în jur de 200 de litri pe metrul pătrat", a declarat Marian Mihăiţă, român stabilit in Renania de Nord-Westfalia.

Sunt zone în care a plouat cât pentru o lună întreagă. Canalizarea, suprasolicitată, nu a mai făcut faţă. Nici barajele, care au cedat, iar apele au ţâşnit cu un debit de până la 150.000 de litri pe secundă. Mulţi localnici s-au refugiat pe acoperişuri, de unde au fost salvaţi de elicopterele armatei. Militarii americani staţionaţi în Germania au sărit şi ei în ajutor.

Pe acelaşi subiect

Salvatorii au avut la rândul lor nevoia de a fi salvaţi. Un pompier luat de viitură a scăpat cu viaţă doar pentru că mai mulţi localnici au reuşit să îl prindă la timp. "Sunt înconjurat aici numai de vecini ieşiţi la pensie şi spuneau că de 70 şi ceva de ani nu au văzut aşa ceva", a declarat Marian Mihăiţă, român stabilit in Renania de Nord-Westfalia.

Retragerea apelor scoate la suprafaţă alte tragedii. Oriunde te uiţi în jur, vezi drumuri distruse, case aproape demolate şi maşini care par aruncate la întâmplare de mâna unui uriaş. "Sunt îndurerată pentru toţi cei ce şi-au pierdut viaţa în această catastrofă. Nu le ştim încă numărul, dar sunt foarte mulţi. Unii în subsolurile caselor lor, unii, pompierii, care încercau să îi salveze pe alţii", a declarat Angela Merkel.

Apele nu au cruţat nici Belgia. Sute de case au ajuns sub ape. Cea mai dramatică situaţie este în regiunea Valonia. Oraşul Liege, cu 200.000 de locuitori, a fost parţial evacuat, o măsură care nu a mai fost luată aici de aproape un secol. Familii întregi au urcat pe acoperişurile caselor şi au aşteptat ore în şir, în mijlocul apelor, elicopterele salvatoare ale armatei. Peste 40.000 de locuinţe nu mai au electricitate, zeci de drumuri sunt închise, trenurile nu mai circulă pe mai multe rute, iar reţelele de telefonie mobilă au devenit nefuncţionale.  

Acelaşi ciclon a făcut prăpad şi în Olanda. În Limburg, oraş cu o populaţie de 100.000 de oameni, cartiere întregi sunt acoperite de apă. Oamenii privesc îngrijoraţi de pe podurile peste râul Mass, cum apele încă ameninţă să îşi iasă din matcă. Şi aici, din zeci de gospodării nu a mai rămas aproape nimic întreg. Regele şi regina şi-au pus cizmele de cauciuc şi au vizitat zonele afectate, pentru a le oferi alinare sinistraţilor.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Ciclonul care a adus furtuni în România a făcut prăpăd în centrul şi vestul Europei. E stare de catastrofă în Germania, după inundaţii