Cine ar putea fi câştigătorul clar în războiul comercial declanşat de Donald Trump. Avantajul strategic în faţa UE
Marea Britanie ar putea fi unul dintre marii câştigători ai războiului comercial declanşat de Donald Trump, pe măsură ce tarifele impuse de SUA altor economii majore redirecţionează investiţiile şi comerţul global, transmite CNBC.
![Cine ar putea fi câştigătorul clar în războiul comercial declanşat de Donald Trump. Avantajul strategic în faţa UE Cine ar putea fi câştigătorul clar în războiul comercial declanşat de Donald Trump. Avantajul strategic în faţa UE](https://img.observatornews.ro/0/2025/2/6/609141/razboi-comercial-ue-us-102273d8.webp?w=430&f=2&v=2)
Preşedintele american a confirmat că va introduce tarife pentru importurile din mai mulţi parteneri comerciali importanţi, dar a lăsat deschisă posibilitatea unui acord cu Regatul Unit, sugerând că relaţiile comerciale dintre cele două ţări sunt mai echilibrate.
Această poziţie ar putea transforma Marea Britanie într-un centru atractiv pentru investiţii şi comerţ, oferindu-i un avantaj strategic în faţa Uniunii Europene şi a altor economii afectate de noile măsuri protecţioniste ale SUA.
Trump a anunţat luni o amânare de 30 de zile pentru tarifele de 25% asupra importurilor din Mexic şi Canada, în schimbul unor măsuri mai stricte privind traficul de opioide. China nu a beneficiat de o astfel de pauză, fiind deja vizată de tarife de 10%, iar Beijingul a răspuns cu măsuri similare asupra produselor americane.
Avantaj strategic în faţa UE
- Cine ar fi bărbații care au deschis focul cu mitraliere, în Bruxelles. Scene de război lângă instituțiile UE
- Fratele lui Igor Dodon, reținut pe aeroportul din Chișinău. Reacția fostului președinte al Republicii Moldova
- Dorințele lui Trump: Fâșia Gaza la americani, palestinienii trimiși în Egipt și Iordania, iar vecinii arabi să...
- Santorini, zguduită de 45 de cutremure în doar 7 ore. Peste 70% dintre locuitori au evacuat insula: "Suntem...
- Momentul în care Trump îi așează scaunul lui Netanyahu a devenit viral: "S-a transformat în sclavul Israelului"
Pe fondul acestor tensiuni comerciale, unii analişti consideră că Marea Britanie este ”unic poziţionată” pentru a atrage investiţii şi a deveni un hub pentru companiile care caută alternative la rutele comerciale tradiţionale afectate de tarife.
Experţii economici subliniază că, în timp ce sectoare precum industria auto sau farmaceutică ar putea resimţi efectele tarifelor, economia britanică, bazată în mare parte pe servicii financiare şi de consultanţă, este protejată de astfel de măsuri restrictive.
Neri Karra Sillaman, profesor la Said Business School din cadrul Universităţii Oxford, consideră că, dacă Marea Britanie reuşeşte să evite tarifele, ar putea atrage un val semnificativ de investiţii, devenind o poartă de acces pentru companiile care doresc să ocolească restricţiile comerciale. De asemenea, lira sterlină ar putea deveni una dintre principalele monede de refugiu pentru investitori, după ce s-a apreciat în raport cu euro şi alte valute majore în urma anunţurilor lui Trump privind tarifele.
În acest context, economia britanică ar putea beneficia de schimbările din peisajul comercial global, consolidându-şi poziţia ca o alternativă atractivă la pieţele europene afectate de protecţionismul american.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰