Antena Meniu Search
x

Pandora Papers. Prima reacţie de la Kremlin, după ce Vladimir Putin a fost acuzat că și-a ajutat fosta amantă să strângă o avere de 100 de milioane de dolari

Administraţia de la Kremlin reacţionează, luni, pe fondul scandalului "Pandora Papers", cea mai mare scurgere de informaţii despre paradisurile fiscale şi bogaţii lumii. Potrivit documentelor publicate de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, mai mulţi lideri de stat, printre care premierul Cehiei sau regele Iordaniei, au ascuns bunuri prin societăţi offshore, în special în scop de evaziune fiscală. Iar ancheta face, de asemenea, legătura între președintele rus, Vladimir Putin, şi anumite proprietăți secrete din Monaco.

de Redactia Observator

la 04.10.2021, 15:40

Vladimir Putin şi presupusa sa amantă, Svetlana Krivonogikh
Vladimir Putin şi presupusa sa amantă, Svetlana Krivonogikh - Profimedia

Kremlinul a declarat, luni, că nu există nicio dovadă în baza căreia să demareze o anchetă pe fondul dezvăluirilor din Pandora Papers, o scurgere masivă de informaţii despre modul în care bogaţii lumii îşi ascund bunurile financiare în paradisuri fiscale. Deşi numele preşedintelui Vladimir Putin a fost asociat cu proprietăţi secrete din Monaco, potrivit documentelor publicate de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, oficialii ruşi susţin că acuzaţiile sunt nefondate.

Reacţia Kremlinului, cu privire la implicarea lui Vladimir Putin în Pandora Papers

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pune la îndoială credibilitatea informaţiilor şi afirmă că nu vor demara o anchetă până ce datele nu sunt susţinute de rapoarte considerate de Moscova drept fiind demne de încredere. "Deocamdată nu este clar despre ce sunt aceste informații și despre ce este vorba", a declarat Peskov reporterilor. "Dacă apar investigaţii serioase, care se bazează pe date concrete și se referă la ceva anume, atunci le vom citi cu interes”, a mai spus el, potrivit Reuters.

Peskov a precizat că administraţia de la Kremlin nu a reușit să discearnă motivul din centrul scandalului creat în jurul unor presupuşi apropiaţi din jurul lui Vladimir Putin. "Sincer vorbind, nu avem cunoştinţă de existenţa niciunui depozit de bogăţii ascuns acolo de cercul lui Putin", a completat el.

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Rusiei i-ar fi cumpărat presupusei sale amante un apartament de lux la Monaco. Datorită dezvăluirilor Pandora Papers, publicația The Guardian a identificat cumpărătorul real al apartamentului de lux - o femeie care, în 2003, avea 28 de ani. În câțiva ani, Svetlana Krivonogikh a devenit milionară. A achiziționat un apartament într-un complex prestigios din Sankt Petersburg, proprietăți la Moscova, un iaht și alte active, în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari. Mai multe informaţii despre dezvăluirile cu privire la apropiaţii lui Vladimir Putin pot fi consultate AICI.

Pandora Papers. Averi secrete, expuse într-o scurgere masivă de informații

Ancheta, denumită Pandora Papers, la care au colaborat circa 600 de jurnalişti, se bazează pe circa 11,9 milioane de documente, ce provin de la 14 societăţi de servicii financiare, şi a scos la iveală peste 29.000 de societăţi offshore.

În majoritatea ţărilor, faptele de care sunt acuzaţi numeroşi bogaţi ai lumii nu sunt pasibile de urmăriri penale, însă în cadrul liderilor de stat ICIJ pune în balanţă discursurile anti-corupţie susţinute de unii dintre ei şi plasamentele lor în paradisuri fiscale.

Înfiinţat în 1997 de Centrul American pentru Integritate Publică, ICIJ a devenit o entitate independentă în 2017. Reţeaua sa numără 280 de jurnalişti de investigaţie din peste 100 de ţări şi teritorii, precum şi circa 100 de media partenere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Pandora Papers. Prima reacţie de la Kremlin, după ce Vladimir Putin a fost acuzat că și-a ajutat fosta amantă să strângă o avere de 100 de milioane de dolari