Antena Meniu Search
x

Pandora Papers. Vladimir Putin i-ar fi cumpărat presupusei sale amante un apartament de lux la Monaco

Mai mulţi lideri de stat, printre care premierul Cehiei, regele Iordaniei sau preşedinţii kenyan şi ecuadorian, au ascuns bunuri prin societăţi offshore, în special în scop de evaziune fiscală, potrivit unei anchete publicate duminică de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie. Documentele arată, de asemenea, legături ale președintelui rus, Vladimir Putin, cu proprietăți secrete în Monaco.

de Redactia Observator

la 04.10.2021, 13:24

Vladimir Putin și presupusa sa amanta Svetlana Krivonogikh
Vladimir Putin și presupusa sa amanta Svetlana Krivonogikh - Shutterstock

În septembrie 2003, a avut loc o tranzacție secretă. Locația era Monaco, un paradis fiscal asociat cu bogații lumii. Mai exact, un bloc exclusivist, cu un cazino la ultimul etaj. Un notar local a semnat tranzacția, iar prețul de achiziție a fost de 3,6 milioane euro. Cumpărătorul a primit un apartament de lux la etajul patru, două locuri de parcare, un depozit și accesul la piscina din complexul Monte Carlo Star, scrie The Guardian

„Cumpărătorul” oficial a fost o companie offshore listată în Insulele Virgine Britanice (BVI), Brockville Development Ltd. Brockville a fost la rândul său deținută de alte două entități înregistrate în Panama - Sefton Securities și, mai târziu, Radnor Investments SA. 

Datorită dezvăluirilor Pandora Papers, publicația The Guardian a identificat cumpărătorul real al apartamentului de lux - o femeie, care în 2003, avea 28 de ani. În câțiva ani, Svetlana Krivonogikh a devenit milionară. A achiziționat un apartament într-un complex prestigios din Sankt Petersburg, proprietăți la Moscova, un iaht și alte active, în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari.

Cine este Svetlana Krivonogikh

Pe acelaşi subiect

Cum se explică brusca sa avere? Conform presei locale, Svetlana Krivonogikh a avut un trecut modest. A crescut într-un apartament comun, împărțind o bucătărie și o baie cu alte cinci familii. Destinul său s-a schimbat în anii studenției, când lucra ca agent de curățenie într-un magazin. La sfârșitul anilor '90, i-a atras atenția lui Vladimir Putin.

În 2020, site-ul de investigații Proekt a susținut că Svetlana Krivonogikh are o într-o relație cu Vladimir Putin și a devenit iubita acestuia încă de pe vremea când președintele rus era viceprimar la Sankt Petersburg (1994-1998). În martie 2003, Krivonogikh a născut o fiică, Elizaveta (sau Luiza). Proekt a susținut că Putin este tatăl Luizei, dar Kremlinul nu a comentat aceste dezvăluiri. Liderul de la Kremlin nu discută niciodată despre viața sa privată. El și soția sa, Lyudmila, cu care are două fiice, Masha și Katerina, au divorțat în 2013.

Însă, presupusa poveste de dragoste dintre Svetlana Krivonogikh și Vladimir Putin nu este subiectul principal al investigației Pandora Papers, ci modul în care apropiații liderului de la Kremlin au dobândit averi uriașe fără a avea calitatea de oameni de afaceri. 

În ultimii 20 de ani, influența rusă în Monaco a crescut, iar oligarhii ruși au fost atrași de clima caldă și de impozitele mici.

O firmă de consultanță și contabilitate din Monaco este conectată la o rețea de companii de avocatură și furnizori de servicii offshore din întreaga lume. Firma are un director general britanic, Eamonn McGregor, care a înființat în Insulele Virgine Britanice compania Svetlanei Krivonogikh.

Gennady Timchenko, prietenul lui Vladimir Putin, devenit miliardar în doar câțiva ani

Ancheta dezvăluie că printre clienții lui McGregor se numără și Gennady Timchenko, un funcționar din era sovietică cu o avere estimată de Forbes la 22 de miliarde de dolari. Timchenko este unul dintre cei mai vechi prieteni ai lui Vladimir Putin, din perioada în care acesta era un politician în ascensiune, iar Timchenko, un comerciant de petrol. 

Timchenko a fondat Gunvor, o companie elvețiană care exportă petrol rusesc, în valoare de câteva miliarde de dolari. SÎn 2007, politologul Stanislav Belkovsky susținea că Putin a fost beneficiarul activităților companiei, însă reprezentanții Gunvor au calificat drept "ridicolă" această afirmație. Chiar Vladimir Putin a declarat că ascensiunea prietenului său nu  avut nicio legătură cu el. În 2014, administrația Obama a impus sancțiuni lui Timchenko, alături de alți membri ai anturajului președintelui rus. Departamentul Trezoreriei SUA a emis un comunicat de presă, explicând că „activitățile lui Timchenko în sectorul energetic au fost legate direct de Putin. Putin are investiții în Gunvor și poate avea acces la fondurile Gunvor”.

Timchenko a intrat în afaceri cu doi parteneri din Leningrad. Ancheta Pandora Papers arată că cei trei au fost înregistrați ca proprietari ai International Petroleum Products (IPP), o companie privată cu rădăcini în era sovietică. Moores Rowland a gestionat IPP. 

În momentul în care Putin a devenit președinte, acest parteneriat s-a destrămat. În octombrie 2003, cei trei oameni de afaceri au demisionat de la conducerea companiei. În aceeași zi, un nou director i-a și înlocuit. Petr Kolbin nu avea calificările necesare pentru acest rol, în afara faptului că era un vechi prieten din copilărie al liderului de la Kremlin. 

În decembrie 1941, Viktor Kolbin, tatăl lui Petr Kolbin, a fost rănit pe frontul din Leningrad. După cum și-a amintit decenii mai târziu, Kolbin nu a putut să se miște, fiind rănit grav, însă un medic a reușit să-i salveze viața, iar mai târziu a devenit profesor și director al unei școli sătești din Imenitsy, nu departe de Estonia.

Măcelarul devenit magnat al petrolului

În vara anului 1954, o familie din Leningrad a închiriat o cameră în sat de la mătușa lui Kolbin - familia lui Vladimir Putin. Kolbin senior s-a înțeles bine cu Vladimi Spiridonovici Putin, tatăl actualului președinte rus. Ambii bărbați au supraviețuit blocadei naziste a orașului, în care atât de mulți au pierit. „Am găsit un limbaj comun”, a declarat Kolbin ziarului local Pravda Severa în 2002.

Fiul lui Kolbin, Petr și tânărul Vladimir, s-au împrietenit, iar ani mai târziu, după ce viața le-a rezervat destine diferite, Putin nu și-a uitat prietenul din copilărie. 

De la un simplu măcelar, în 2001, Petr Kolbin a intrat în afaceri cu o companie care a furnizat echipamente către Gazprom. O altă întreprindere Kolbin, Surguteks, a devenit principalul exportator pentru Surgutneftegas, a patra cea mai mare companie petrolieră din Rusia. Kolbin s-a alăturat lui Timchenko ca partener în diferite proiecte, inclusiv IPP și Gunvor.

Banii au început să curgă. Înregistrările Moores Rowland arată că Kolbin a deschis un cont bancar elvețian, în mai 2002, la banca Vontobel din Zurich. Acesta a fost înregistrat pe numele unei companii shell din Panama, Insize Industries SA. O săptămână mai târziu, Dmitry Gorelov, un ofițer KGB care îl cunoștea pe Putin din anii 1980, când erau staționați la Dresda, a devenit al doilea semnatar. În 2006, Kolbin și Gorelov au deschis un al doilea cont la HSBC Singapore. Bogăția lui Kolbin a ajuns în cele din urmă la 550 de milioane de dolari.

Dar au fost acești bani, de fapt, ai lui? Potrivit jurnalistului rus Roman Șleynov, prietenul lui Putin a dus o viață modestă. „Era un tip obișnuit din Sankt Petersburg. A condus o Toyota. A zburat cu Aeroflot. Avea un câine mic. Mi-a spus el însuși: „Nu sunt om de afaceri”." Șleynov a adăugat: „Kolbin a avut tot timpul un telefon cu el. „Tovarășii” seniori l-ar suna. I-au spus ce să semneze”.

Averile prietenilor lui Putin au crescut în timpul primului său mandat de la Kremlin

Yuri Kovalchuk este cel mai mare acționar al Bank Rossiya, o bancă din Sankt Petersburg înființată în 1990 cu fonduri ale partidului comunist. Când Putin a devenit președinte, averea sa a crescut. Casa Albă susține că Banca Rossiya aparține grupului Ozero, iar pe Kovalchuk l-au numit „bancherul personal” al lui Putin.

Printre celelalte active ale lui Kovalchuk se numără stațiunea Igora, care aparține unei companii numite Ozon LLC. Celălat acționar este Lowbrook Trading, o firmă înregistrată în Cipru.

În 2020, publicația Proekt a identificat-o pe Krivonogikh drept celălalt proprietar al stațiunii Igora. Potrivit Reuters, în 2013, aici a fost organizată nunta fiicei președintelui rus, Katerina, cu Kirill Shamalov, fiul unui alt vechi prieten al lui Putin, Nikolai Shamalov, acționar al Bank Rossiya.

Îmbogățirea prietenilor lui Putin a început în timpul primului său mandat de la Kremlin, moment în care președintele declara în mod public război împotriva oligarhilor. El a criticat oamenii de afaceri care și-au făcut averea în anii 1990 și care s-au considerat - așa cum a spus Putin - drept zei. În ultimii ani, Putin s-a plâns că magnatii care își ascund banii în paradisuri fiscale nu sunt patrioți.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Pandora Papers. Vladimir Putin i-ar fi cumpărat presupusei sale amante un apartament de lux la Monaco