Pandora Papers. Vladimir Putin i-ar fi cumpărat presupusei sale amante un apartament de lux la Monaco

De Redactia Observator.
Publicat: 04.10.2021, 11:59.
Actualizat: 04.10.2021, 13:24

Mai mulţi lideri de stat, printre care premierul Cehiei, regele Iordaniei sau preşedinţii kenyan şi ecuadorian, au ascuns bunuri prin societăţi offshore, în special în scop de evaziune fiscală, potrivit unei anchete publicate duminică de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie. Documentele arată, de asemenea, legături ale președintelui rus, Vladimir Putin, cu proprietăți secrete în Monaco.

Reclamă
Vladimir Putin și presupusa sa amanta Svetlana Krivonogikh

Vladimir Putin și presupusa sa amanta Svetlana Krivonogikh

Shutterstock

În septembrie 2003, a avut loc o tranzacție secretă. Locația era Monaco, un paradis fiscal asociat cu bogații lumii. Mai exact, un bloc exclusivist, cu un cazino la ultimul etaj. Un notar local a semnat tranzacția, iar prețul de achiziție a fost de 3,6 milioane euro. Cumpărătorul a primit un apartament de lux la etajul patru, două locuri de parcare, un depozit și accesul la piscina din complexul Monte Carlo Star, scrie The Guardian.

„Cumpărătorul” oficial a fost o companie offshore listată în Insulele Virgine Britanice (BVI), Brockville Development Ltd. Brockville a fost la rândul său deținută de alte două entități înregistrate în Panama - Sefton Securities și, mai târziu, Radnor Investments SA.

Datorită dezvăluirilor Pandora Papers, publicația The Guardian a identificat cumpărătorul real al apartamentului de lux - o femeie, care în 2003, avea 28 de ani. În câțiva ani, Svetlana Krivonogikh a devenit milionară. A achiziționat un apartament într-un complex prestigios din Sankt Petersburg, proprietăți la Moscova, un iaht și alte active, în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari.

Citește și:
Reclamă

Cine este Svetlana Krivonogikh

Cum se explică brusca sa avere? Conform presei locale, Svetlana Krivonogikh a avut un trecut modest. A crescut într-un apartament comun, împărțind o bucătărie și o baie cu alte cinci familii. Destinul său s-a schimbat în anii studenției, când lucra ca agent de curățenie într-un magazin. La sfârșitul anilor '90, i-a atras atenția lui Vladimir Putin.

În 2020, site-ul de investigații Proekt a susținut că Svetlana Krivonogikh are o într-o relație cu Vladimir Putin și a devenit iubita acestuia încă de pe vremea când președintele rus era viceprimar la Sankt Petersburg (1994-1998). În martie 2003, Krivonogikh a născut o fiică, Elizaveta (sau Luiza). Proekt a susținut că Putin este tatăl Luizei, dar Kremlinul nu a comentat aceste dezvăluiri. Liderul de la Kremlin nu discută niciodată despre viața sa privată. El și soția sa, Lyudmila, cu care are două fiice, Masha și Katerina, au divorțat în 2013.

Reclamă

Însă, presupusa poveste de dragoste dintre Svetlana Krivonogikh și Vladimir Putin nu este subiectul principal al investigației Pandora Papers, ci modul în care apropiații liderului de la Kremlin au dobândit averi uriașe fără a avea calitatea de oameni de afaceri.

În ultimii 20 de ani, influența rusă în Monaco a crescut, iar oligarhii ruși au fost atrași de clima caldă și de impozitele mici.

O firmă de consultanță și contabilitate din Monaco este conectată la o rețea de companii de avocatură și furnizori de servicii offshore din întreaga lume. Firma are un director general britanic, Eamonn McGregor, care a înființat în Insulele Virgine Britanice compania Svetlanei Krivonogikh.

Reclamă

Gennady Timchenko, prietenul lui Vladimir Putin, devenit miliardar în doar câțiva ani

Ancheta dezvăluie că printre clienții lui McGregor se numără și Gennady Timchenko, un funcționar din era sovietică cu o avere estimată de Forbes la 22 de miliarde de dolari. Timchenko este unul dintre cei mai vechi prieteni ai lui Vladimir Putin, din perioada în care acesta era un politician în ascensiune, iar Timchenko, un comerciant de petrol.

Timchenko a fondat Gunvor, o companie elvețiană care exportă petrol rusesc, în valoare de câteva miliarde de dolari. SÎn 2007, politologul Stanislav Belkovsky susținea că Putin a fost beneficiarul activităților companiei, însă reprezentanții Gunvor au calificat drept "ridicolă" această afirmație. Chiar Vladimir Putin a declarat că ascensiunea prietenului său nu avut nicio legătură cu el. În 2014, administrația Obama a impus sancțiuni lui Timchenko, alături de alți membri ai anturajului președintelui rus. Departamentul Trezoreriei SUA a emis un comunicat de presă, explicând că „activitățile lui Timchenko în sectorul energetic au fost legate direct de Putin. Putin are investiții în Gunvor și poate avea acces la fondurile Gunvor”.

Reclamă

Timchenko a intrat în afaceri cu doi parteneri din Leningrad. Ancheta Pandora Papers arată că cei trei au fost înregistrați ca proprietari ai International Petroleum Products (IPP), o companie privată cu rădăcini în era sovietică. Moores Rowland a gestionat IPP.

În momentul în care Putin a devenit președinte, acest parteneriat s-a destrămat. În octombrie 2003, cei trei oameni de afaceri au demisionat de la conducerea companiei. În aceeași zi, un nou director i-a și înlocuit. Petr Kolbin nu avea calificările necesare pentru acest rol, în afara faptului că era un vechi prieten din copilărie al liderului de la Kremlin.

În decembrie 1941, Viktor Kolbin, tatăl lui Petr Kolbin, a fost rănit pe frontul din Leningrad. După cum și-a amintit decenii mai târziu, Kolbin nu a putut să se miște, fiind rănit grav, însă un medic a reușit să-i salveze viața, iar mai târziu a devenit profesor și director al unei școli sătești din Imenitsy, nu departe de Estonia.

Măcelarul devenit magnat al petrolului

În vara anului 1954, o familie din Leningrad a închiriat o cameră în sat de la mătușa lui Kolbin - familia lui Vladimir Putin. Kolbin senior s-a înțeles bine cu Vladimi Spiridonovici Putin, tatăl actualului președinte rus. Ambii bărbați au supraviețuit blocadei naziste a orașului, în care atât de mulți au pierit. „Am găsit un limbaj comun”, a declarat Kolbin ziarului local Pravda Severa în 2002.

Fiul lui Kolbin, Petr și tânărul Vladimir, s-au împrietenit, iar ani mai târziu, după ce viața le-a rezervat destine diferite, Putin nu și-a uitat prietenul din copilărie.

De la un simplu măcelar, în 2001, Petr Kolbin a intrat în afaceri cu o companie care a furnizat echipamente către Gazprom. O altă întreprindere Kolbin, Surguteks, a devenit principalul exportator pentru Surgutneftegas, a patra cea mai mare companie petrolieră din Rusia. Kolbin s-a alăturat lui Timchenko ca partener în diferite proiecte, inclusiv IPP și Gunvor.

Banii au început să curgă. Înregistrările Moores Rowland arată că Kolbin a deschis un cont bancar elvețian, în mai 2002, la banca Vontobel din Zurich. Acesta a fost înregistrat pe numele unei companii shell din Panama, Insize Industries SA. O săptămână mai târziu, Dmitry Gorelov, un ofițer KGB care îl cunoștea pe Putin din anii 1980, când erau staționați la Dresda, a devenit al doilea semnatar. În 2006, Kolbin și Gorelov au deschis un al doilea cont la HSBC Singapore. Bogăția lui Kolbin a ajuns în cele din urmă la 550 de milioane de dolari.

Dar au fost acești bani, de fapt, ai lui? Potrivit jurnalistului rus Roman Șleynov, prietenul lui Putin a dus o viață modestă. „Era un tip obișnuit din Sankt Petersburg. A condus o Toyota. A zburat cu Aeroflot. Avea un câine mic. Mi-a spus el însuși: „Nu sunt om de afaceri”." Șleynov a adăugat: „Kolbin a avut tot timpul un telefon cu el. „Tovarășii” seniori l-ar suna. I-au spus ce să semneze”.

Averile prietenilor lui Putin au crescut în timpul primului său mandat de la Kremlin

Yuri Kovalchuk este cel mai mare acționar al Bank Rossiya, o bancă din Sankt Petersburg înființată în 1990 cu fonduri ale partidului comunist. Când Putin a devenit președinte, averea sa a crescut. Casa Albă susține că Banca Rossiya aparține grupului Ozero, iar pe Kovalchuk l-au numit „bancherul personal” al lui Putin.

Printre celelalte active ale lui Kovalchuk se numără stațiunea Igora, care aparține unei companii numite Ozon LLC. Celălat acționar este Lowbrook Trading, o firmă înregistrată în Cipru.

În 2020, publicația Proekt a identificat-o pe Krivonogikh drept celălalt proprietar al stațiunii Igora. Potrivit Reuters, în 2013, aici a fost organizată nunta fiicei președintelui rus, Katerina, cu Kirill Shamalov, fiul unui alt vechi prieten al lui Putin, Nikolai Shamalov, acționar al Bank Rossiya.

Îmbogățirea prietenilor lui Putin a început în timpul primului său mandat de la Kremlin, moment în care președintele declara în mod public război împotriva oligarhilor. El a criticat oamenii de afaceri care și-au făcut averea în anii 1990 și care s-au considerat - așa cum a spus Putin - drept zei. În ultimii ani, Putin s-a plâns că magnatii care își ascund banii în paradisuri fiscale nu sunt patrioți.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Cine e Frank Timiş, românul menționat în Pandora Papers, cea mai mare scurgere de date despre cum își ascund averile bogații planetei
Extern• pe 04.10.2021 la 20:20
Foto
Cine e Frank Timiş, românul menționat în Pandora Papers, cea mai mare scurgere de date despre cum își ascund averile bogații planetei
Cine e Frank Timiş, românul menționat în Pandora Papers, cea mai mare scurgere de date despre cum își ascund averile bogații planetei
recomandari pe a1.ro
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare
Pandora Papers. Prima reacţie de la Kremlin, după ce Vladimir Putin a fost acuzat că și-a ajutat fosta amantă să strângă o avere de 100 de milioane de dolari
Extern• pe 04.10.2021 la 15:25
Pandora Papers. Prima reacţie de la Kremlin, după ce Vladimir Putin a fost acuzat că și-a ajutat fosta amantă să strângă o avere de 100 de milioane de dolari
Pandora Papers. Prima reacţie de la Kremlin, după ce Vladimir Putin a fost acuzat că și-a ajutat fosta amantă să strângă o avere de 100 de milioane de dolari
Reclamă
Top știri
Un fost chirurg a mărturisit că și-a ucis soția și a aruncat-o din avion, deasupra Atlanticului, după decenii în care și-a menținut nevinovăția, în SUA
1
Extern • ieri la 17:38

Un fost chirurg a mărturisit că și-a ucis soția și a aruncat-o din avion, deasupra Atlanticului, după decenii în care și-a menținut nevinovăția, în SUA

Un fost chirurg a mărturisit că și-a ucis soția și a aruncat-o din avion, deasupra Atlanticului, după decenii în care și-a menținut nevinovăția, în SUA
"Bate Poliţia ăsta, bă!". Doi polițiști locali, luați la pumni în centrul Timişoarei, în miez de noapte
2
Eveniment • ieri la 08:25

"Bate Poliţia ăsta, bă!". Doi polițiști locali, luați la pumni în centrul Timişoarei, în miez de noapte

"Bate Poliţia ăsta, bă!". Doi polițiști locali, luați la pumni în centrul Timişoarei, în miez de noapte
Filmul unei crime care a oripilat Anglia. Un român și-a ucis soția cu o foarfecă „pentru că nu a vrut ca ea să-și tunda părul”
3
Mapamond • pe 23.10 la 15:54

Filmul unei crime care a oripilat Anglia. Un român și-a ucis soția cu o foarfecă „pentru că nu a vrut ca ea să-și tunda părul”

Filmul unei crime care a oripilat Anglia. Un român și-a ucis soția cu o foarfecă „pentru că nu a vrut ca ea să-și tunda părul”
Horoscop 25 octombrie 2021. Schimbări majore pentru Săgetători, Balanţele se pot simţi dezorientate
4
Horoscop • ieri la 07:44

Horoscop 25 octombrie 2021. Schimbări majore pentru Săgetători, Balanţele se pot simţi dezorientate

Horoscop 25 octombrie 2021. Schimbări majore pentru Săgetători, Balanţele se pot simţi dezorientate
Mesaj sfâșietor transmis de actorul Alec Baldwin, după ce a ucis-o din greșeală pe Halyna, director de imagine al filmului "Rust"
5
Extern • pe 22.10 la 20:40

Mesaj sfâșietor transmis de actorul Alec Baldwin, după ce a ucis-o din greșeală pe Halyna, director de imagine al filmului "Rust"

Mesaj sfâșietor transmis de actorul Alec Baldwin, după ce a ucis-o din greșeală pe Halyna, director de imagine al filmului "Rust"
RECOMANDĂRI
DOCUMENT. Noi excepţii pentru intrarea în instituţiile publice. CNSU a adoptat o nouă hotărâre
Eveniment • la 13:30

DOCUMENT. Noi excepţii pentru intrarea în instituţiile publice. CNSU a adoptat o nouă hotărâre

CNSU a adoptat o nouă hotărâre prin care a luat măsuri suplimentare, după haosul creat cu precedenta hotărâre.

DOCUMENT. Noi excepţii pentru intrarea în instituţiile publice. CNSU a adoptat o nouă hotărâre
Declarații Raed Arafat
Politic • la 13:07
Video

Raed Arafat explică ”neînțelegerile juridice” din hotărârile pe noile restricții: Accesul la malluri și toate magazinele nealimentare se face doar cu certificatul verde

Raed Arafat explică ”neînțelegerile juridice” din hotărârile pe noile restricții: Accesul la malluri și toate magazinele nealimentare se face doar cu certificatul verde
Cristi a murit într-un teribil accident în Botoșani, la doar două zile de la nuntă. Tânărul fusese mire în weekend
Eveniment • la 12:12
Video

Cristi a murit într-un teribil accident în Botoșani, la doar două zile de la nuntă. Tânărul fusese mire în weekend

Cristi a murit într-un teribil accident în Botoșani, la doar două zile de la nuntă. Tânărul fusese mire în weekend
Epidemiologul Octavian Jurma le răspunde celor care reclamă faptul că sunt obligaţi să se vaccineze
Sanatate • la 11:55

"Românii umplu spitalele şi cimitirele". Avertismentul lui Octavian Jurma: ”Pandemia vă obligă să vă infectaţi fără consimţământ"

"Românii umplu spitalele şi cimitirele". Avertismentul lui Octavian Jurma: ”Pandemia vă obligă să vă infectaţi fără consimţământ"
PARTENERI
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată: "Mi-a spus să-i dau divorțul că vrea să stea cu ea"
spynews.ro
Carmen de la Sălciua, acuzată că a spart casa unei femei! Declarații exclusive de la cea înșelată: "Mi-a spus să-i dau divorțul că vrea să stea cu ea"
Un fenomen nou bate și la ușile României: de ce femeile educate își găsesc tot mai rar partener?
libertatea.ro
Un fenomen nou bate și la ușile României: de ce femeile educate își găsesc tot mai rar partener?
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
Horoscopul zilei de 26 octombrie 2021. Vărsătorii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 26 octombrie 2021. Vărsătorii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Cristi a murit la doar o zi după nuntă. Șoferul care a provocat accidentul era beat!
gandul.ro
Cristi a murit la doar o zi după nuntă. Șoferul care a provocat accidentul era beat!
FOTO. Cât de frumoasă este Ioana Țiriac, unica fiică a miliardarului Ion Țiriac! Cum i-a captat atenția Simonei Halep
prosport.ro
FOTO. Cât de frumoasă este Ioana Țiriac, unica fiică a miliardarului Ion Țiriac! Cum i-a captat atenția Simonei Halep
Imaginea dezolantă a cimitirelor sufocate în urma valului de decese COVID. “Solicitările la pompe funebre au crescut cu 40-50% față de anul trecut” FOTO
Ziare.com
Imaginea dezolantă a cimitirelor sufocate în urma valului de decese COVID. “Solicitările la pompe funebre au crescut cu 40-50% față de anul trecut” FOTO
Anamaria Prodan și-a ales cel mai temut avocat pentru divort. E cunoscut pentru că a golit contul unui milionar la partaj
redactia.ro
Anamaria Prodan și-a ales cel mai temut avocat pentru divort. E cunoscut pentru că a golit contul unui milionar la partaj
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Burak Ozcivit. Fahriye Evcen Özçivit nu este străină de lumea mondenă
tvhappy.ro
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Burak Ozcivit. Fahriye Evcen Özçivit nu este străină de lumea mondenă
Cum se împarte averea! Câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
GSP
Cum se împarte averea! Câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
Un bărbat arestat la domiciliu a cerut să fie transferat în închisoare pentru că nu mai suporta să stea în casă cu soția
money.ro
Un bărbat arestat la domiciliu a cerut să fie transferat în închisoare pentru că nu mai suporta să stea în casă cu soția
Dezvăluire incredibilă despre Anamaria Prodan. Ce avere avea, de fapt, când l-a cunoscut pe Laurențiu Reghecampf. Acuzată că minte chiar de fina ei
as.ro
Dezvăluire incredibilă despre Anamaria Prodan. Ce avere avea, de fapt, când l-a cunoscut pe Laurențiu Reghecampf. Acuzată că minte chiar de fina ei
„Nu mai e loc de împăcare”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf. Cum a umilit-o antrenorul
as.ro
„Nu mai e loc de împăcare”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf. Cum a umilit-o antrenorul
Rețeaua socială a lui Donald Trump deja întâmpină probleme. De ce riscă să fie dată în judecată
UseIT
Rețeaua socială a lui Donald Trump deja întâmpină probleme. De ce riscă să fie dată în judecată
Observator de bine
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 22.10 la 20:41
Video

Observator de bine, 22 octombrie 2021. O femeie din Statele Unite a salvat 27 de căţeluşi, care urmau să fie eutanasiaţi

Observator de bine, 22 octombrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 22 octombrie 2021. O femeie din Statele Unite a salvat 27 de căţeluşi, care urmau să fie eutanasiaţi
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 21.10 la 22:39
Video

Observator de bine, 21 octombrie 2021. Topul celor mai bune 100 seriale din istorie

Observator de bine, 21 octombrie 2021. Topul celor mai bune 100 seriale din istorie
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 20.10 la 21:53
Video

Observator de bine, 20 octombrie 2021. Băiețel de 12 ani din București, sărbătorit de poliție de ziua lui

Observator de bine, 20 octombrie 2021. Băiețel de 12 ani din București, sărbătorit de poliție de ziua lui