Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cine este Andrii Sîbiga, noul ministru de externe al Ucrainei. De ce a schimbat de fapt Zelenski miniştri pe bandă rulantă

Război în Ucraina. Rada Supremă ucraineană (parlamentul) a aprobat joi cu 258 voturi numirea lui Andrii Sîbiga drept ministru al Afacerilor Externe. 

de Redactia Observator

la 05.09.2024 , 16:20

Cine este Andrii Sîbiga, noul ministru de externe al Ucrainei. De ce a schimbat de fapt Zelenski miniştri pe bandă rulantă
Cine este Andrii Sîbiga, noul ministru de externe al Ucrainei. De ce a schimbat de fapt Zelenski miniştri pe bandă rulantă - Profimedia

Rada Supremă l-a numit joi ministru al Afacerilor Externe pe Andrii Sîbiga, în vârstă de 49 de ani. Anterior, parlamentul a aprobat cu 240 de voturi, minimum necesar fiind de 226 de voturi, demisia lui Dmitro Kuleba. Acesta, în vârstă de 43 de ani, nu a fost prezent în parlament pentru acest vot. Aşa cum a anunţat marţi seara şeful grupului parlamentar majoritar, David Arahamia, Kuleba a fost înlocuit de actualul ministru adjunct de externe şi fost consilier al şefului statului.

Andrii Sîbiga este considerat o figură importantă în diplomaţia ucraineană. El a ocupat îndeosebi postul de ambasador în Turcia din 2016 până în 2021.

Popularitatea guvernului de la Kiev s-a prăbuşit în sondaje în ultimele luni

Articolul continuă după reclamă

Schimbarea miniştrilor face parte din cea mai importantă remaniere guvernamentală întreprinsă de Ucraina de la începutul războiului cu Rusia. Surse intervievate de AFP în cercurile politice au declarat că Dmitro Kuleba nu a plecat de bunăvoie, demisia sa fiind impusă de preşedinţie care ar urma să-şi consolideze astfel controlul asupra acestui minister cheie.

Pe acelaşi subiect

Zelenski a justificat remanierea spunând că țara are nevoie de o "nouă structură". Dar, potrivit The Economist, popularitatea guvernului său s-a prăbuşit în sondaje în ultimele luni, iar în lipsa alegerilor, anulate pe timp de război, aceasta a rămas una dintre singurele pârghii pe care Zelenski o putea folosi. Între Zelenski şi Kuleba existau de mult tensiuni, acesta din urmă fiind acuzat că a evitat "să-și murdărească mâinile". 

Kuleba a devenit respectat printre diplomații străini de la Kiev și din Occident. Dar diplomația sa sofisticată nu s-a aliniat întotdeauna cu retorica directă și emoțională a lui Zelenski, a remarcat sursa citată. 

Soarta lui Kuleba a fost pecetluită în aprilie, când Andrii Sîbiga a fost mutat din biroul președintelui pentru a deveni viceministru. Mai multe surse apropiate președintelui au sugerat că presiunile Departamentului de Stat al SUA au împiedicat atunci schimbarea lui Kuleba. Dar între timp atenția SUA, aflate în plină campanie electorală, s-a mutat acum în altă parte.

Este puțin probabil ca schimbările ministeriale să aibă un impact serios fie asupra guvernului, fie asupra frontului din Donbas, care arată din ce în ce mai fragil, a comentat The Economist. Mai multe surse susţin că schimbările din guvern au rolul de a consolida puterea în jurul lui Andrii Iermak, influentul şef de cabinet al preşedintelui ucrainean. "Au avut oameni loiali în jurul lor. Dar acum au și mai loiali" a comentat un membru al opoziţiei. 

Parlamentul ucrainean a aprobat încă de miercuri demisia altor trei miniştri care îşi părăsesc funcţia în această reformă guvernamentală şi intenţionează să aprobe restul demisiilor în cursul zilei de joi. Peste 10 membri ai guvernului îşi vor părăsi poziţiile în această remaniere care, potrivit lui Zelenski, încearcă să imprime o "energie nouă" acţiunii guvernamentale.

Potrivit unor relatări, lui Kuleba i s-ar putea oferi un post important în care să fie responsabil de integrarea Ucrainei în NATO, obiectivul major al Kievului, scrie AFP. Secretarul de stat american Antony Blinken l-a sunat miercuri pe Kuleba pentru a-şi exprima "marea sa apreciere şi prietenie", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Ştiri externe » Cine este Andrii Sîbiga, noul ministru de externe al Ucrainei. De ce a schimbat de fapt Zelenski miniştri pe bandă rulantă