Antena Meniu Search
x

Cine este Tamara Volokhova, o rusoaică cu origini ucrainene şi cetăţenie franceză, consilier RN, suspectată de legături cu un spion rus

Consilieră pentru grupul de extremă dreaptă "Identitate şi Democraţie" în Parlamentul European, Tamara  Volokhova a fost suspectată în mai multe rânduri, în special de DGSI (Direcţia Generală de Securitate Internă din Franţa), pentru legăturile pe care le-ar întreţine cu Rusia, relatează vineri presa franceză, preluând un articol apărut miercuri în Liberation

de Redactia Observator

la 28.06.2024 , 14:53

Cine este Tamara Volokhova, o rusoaică cu origini ucrainene şi cetăţenie franceză, consilier RN, suspectată de legături cu un spion rus
Cine este Tamara Volokhova, o rusoaică cu origini ucrainene şi cetăţenie franceză, consilier RN, suspectată de legături cu un spion rus - Liberation

În cursul dezbaterii de luni seara cu premierul în exerciţiu Gabriel Attal şi Manuel Bompard (coordonatorul stângii din Noul Front Popular), Jordan Bardella - preşedintele Adunării Naţionale (Rassemblement National /RN/) de extrema dreaptă - a confirmat că vrea să interzică accesul la anumite funcţii publice persoanelor cu dublă cetăţenie din motive - potrivit lui - legate de securitatea naţională.

În timp ce premierul a denunţat această măsură, liderul RN i-a replicat: "Vreţi să puneţi o franco-rusoaică la conducerea unei centrale nucleare, asta nu vi se pare un subiect de interes naţional?". Era un argument pregătit dinainte destinat să poată înlătura acuzaţiile de rasism, care vizează partidul său, potrivit Liberation.

Gabriel Attal se aştepta la o astfel de remarcă. "Dacă este o măsură care vizează persoanele cu dublă cetăţenie franceză şi rusă în posturile sensibile, atunci aţi putea să le spuneţi francezilor care ne privesc cine este dna Tamara Volokhova?", l-a întrebat premierul, aliat al lui Macron.

Articolul continuă după reclamă

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

El a continuat în faţa unui Jordan Bardella uluit: "Este consiliera d-stră în grupul ID în Parlamentul European, care vă reprezintă în Comisia pentru afaceri externe în probleme de securitate şi apărare. Se întâmplă că ea este franco-rusoaică, că asistă la reuniuni cu uşile închise, unde sunt prezentate informaţii confidenţiale despre războiul în Ucraina. Realitatea este că propunerea d-stră nu-i vizează defel pe franco-ruşii din poziţii importante. Pentru RN, dubla cetăţenie înseamnă că Tamara este da, iar Rachida (Dati, ministru al culturii şi fost ministru al justiţiei sub preşedinţia lui Nicolas Sarkozy ), nu".

Cine este Tamara Volokhova

Dacă numele Tamarei Volokhova nu spunea absolut nimic înainte de luni seara publicului larg, ea era un pic cunoscută alsacienilor. Această rusoaică, cu origini ucrainene, de 34 de ani, sosită în Franţa pe când avea 17 şi naturalizată în 2017, a fost prezentă în mai multe rânduri în departamentul Bas-Rhin sub culorile RN, în marja activităţilor sale în Parlamentul European. Ea a apărut pe listele partidului de extremă dreapta în alegerile municipale din 2020, iar apoi a fost candidată în alegerile departamentale din 2021 şi în alegerile legislative din 2022.

În mai multe rânduri, legăturile sale cu anumite personalităţi ruse au fost denunţate. În martie 2021, portalul "Rue 89 Strasbourg" refăcea parcursul Tamarei Volokhova pe lângă grupul de extremă dreaptă "Identitate şi Democraţie" din Parlamentul European. Portalul se baza pe o anchetă a unui cercetător ucrainean Anton Şehovţov care demonstra că franco-rusoaica a lucrat, între altele, pentru eurodeputaţii francezi Aymeric Chauprade şi Thierry Mariani, ambii cunoscuţi pentru poziţiile lor proruse.

Ea i-a însoţit de altfel în mai multe rânduri în Rusia în calitate de (pseudo)observatori internaţionali pentru a legitima scrutinurile lui Vladimir Putin, ca şi la referendumul în Crimeea în 2014 şi la cel privind reforma constituţională din 2020 în Rusia, care i-a permis lui Putin să rămână la putere până în 2036.

Potrivit lui Anton Şehovţov, Tamara Volokhova face parte dintr-o strategie rusă de infiltrare a instituţiilor europene şi reprezintă "o ameninţare de securitate clară pentru Parlamentul European", ţinând cont de accesul pe care îl are la lucrările comisiilor PE şi în probleme externe şi de apărare europeană. Ea a calificat aceste acuzaţii drept "groteşti", conform Liberation.

Apropiată de Aleksei Kovalski, consider de un spion rus

În 2023, Mediapart cita o "notă a DGSI" din martie 2019 care făcea referire la "patru membri, actuali sau din trecut ai RN". Potrivit acestei note, Rusia caută prin "legături de influenţă în Franţa să promoveze un discurs anti-european, anti-NATO, prin care să denunţe "decadenţa" societăţilor occidentale mondializate şi care să facă din Rusia singura garantă a "valorilor" conservatoare".

Şi acolo, numele lui Aymeric Chauprade şi Thierry Mariani apăreau, la fel ca şi cel al Tamarei Volokhova. Acuzaţiile erau aceleaşi: participare şi organizare de călătorii în Rusia pentru ea şi deputaţi de extrema dreaptă, uneori pe cheltuiala Rusiei. "La vremea respectivă, colaboratoarea era, potrivit DGSI, "în contact cu Aleksei Kovalski", pe atunci consilier politic al ambasadorului Rusiei la Paris", detalia Mediapart. Această media de investigaţie nota de altfel că "Aleksei Kovalski" este considerat de serviciile franceze un "agent" al Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei ( SVR).

Potrivit Mediapart, Tamara Volokhova nu a dorit să facă vreun comentariu. Dar preşedintele delegaţiei RN în Parlamentul European, Jean-Paul Garraud, a dezminţit contactele acesteia cu Aleksei Kovalski şi a asigurat că ea nu a avut "nicio relaţie particulară care ar putea fi asimilată spionajului". Potrivit lui, Tamara  Volokhova nu are decât o "singură vină" şi anume că are "dublă cetăţenie franco-rusă", conform Liberation.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Stiri externe » Cine este Tamara Volokhova, o rusoaică cu origini ucrainene şi cetăţenie franceză, consilier RN, suspectată de legături cu un spion rus