Antena Meniu Search
x

Cine sunt teroriștii ISIS-K, care sunt în conflict cu talibanii? Din cauza lor, Joe Biden nu mai vrea să prelungească evacuarea din Kabul

Preşedintele Joe Biden menţine decizia ca termenul limită pentru plecarea americanilor din Afganistan să fie 31 august pe fondul avertismentelor privind o ameninţarea din partea aripii afgane a grupării jihadiste ISIS la adresa operaţiunilor de evacuare.

de Redactia Observator

la 26.08.2021, 11:17

Cine sunt teroriștii ISIS - K, care sunt în conflict cu talibanii? Din cauza lor, Joe Biden nu mai vrea să prelungească evacuarea din Kabul
Cine sunt teroriștii ISIS - K, care sunt în conflict cu talibanii? Din cauza lor, Joe Biden nu mai vrea să prelungească evacuarea din Kabul - Getty Images

În ultimele zile, oficialii americani au avertizat cu privire la pericolul unor atentate teroriste efectuate de noua gruparea jihadistă ISIS-K la adresa operaţiunilor de evacuare din Kabul, scrie BBC. ISIS - K este denumirea aripii afgane a grupării Stat Islamic din provincia Khorasan, de unde și particula "K".

Cine sunt teroriștii ISIS-K

Gruparea Stat Islamic operează și în Afganistan sub numele "ISKP". Khorasan se referă la o privincie istorică ce acoperă părți din Afganistanul și Pakistanul de azi. Aripa afgană a jihadiştilor ISIS a luat naştere în ianuarie 2015, fiind formată din foşti talibani pakistanezi și afgani.

Această grupare este considerată mult mai dură decât talibanii, cu care sunt și în conflict. Jihadiștii îi consideră pe talibani drept militanți apostați, uciderea acestora fiind acceptată în interpretarea pe care o dau legii islamice.

Pe acelaşi subiect

ISIS a condamnat, pe 29 februarie 2020, acordul de pace dintre Statele Unite și talibanii afgani, jurând să continue lupta împotriva inamicilor lor. De asemenea, gruparea a respins preluarea controlului de către talibani, în Afganistan, spunând că SUA au lăsat țara pe mâinile lor ca parte a unei înțelegeri secrete. 

ISIS-K a suferit înfrângeri majore în 2019, iar în 2020, liderul grupării a fost capturat. De atunci, însă, gruparea a reveit, revendicând mai multe atacuri din timpul negocierilor de pace între talibani și guvern. Aripa afgană a Statului Islamic a atacat forțele de securitate guvernamentale, politicieni, talibani, minorități religioase, forțe SUA și NATO, inclusiv organizații umanitare.

În prezent, ISIS-K se află pe lista grupărilor teroriste întocmită de Departamentul american de stat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Cine sunt teroriștii ISIS-K, care sunt în conflict cu talibanii? Din cauza lor, Joe Biden nu mai vrea să prelungească evacuarea din Kabul